Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plastová okna

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké technické parametry plastových oken jsou důležité ? Chtěl bych tento rok vyměnit okna v rodinném domku, který je z postaven z cihel na kamenném základě, stáří domku cca 90 let. Výrobci oken uvádějí nepřeberné množství technických parametrů, a tak se v tom ztrácím. Děkuji za odpovědi. Přeji pěkné velikonoce.

Předmět Autor Datum
Pro mě byl nejdůležitější parametr cena ! Mám vyměněné okna svépomoci již 3tím rokem za cenu co někt…
Já Pajoš 04.04.2010 20:10
Já Pajoš
Nejdůležitější je podle mě kvalita zpracování, ale tu z katalogu nezjistíte :) Druhý nejpodstatnější…
zoul 05.04.2010 07:11
zoul
Děkuji za odpovědi. Jen se ještě zeptám, je také důležitý počet komor, většinou nabízejí 5-ti, 6-ti…
Roman N 05.04.2010 18:59
Roman N
Komora není technický parametr, důležitý je právě součinitel prostupu tepla, o kterém píše kolega.
Kurt 05.04.2010 18:59
Kurt
Ta páska a tepelná izolace jsou dvě různé věci. Speciální pásku jsem myslel na vyplnění instalační s…
zoul 05.04.2010 19:12
zoul
Okna ,ach tie okna , urcite dobre vyberaj, daj si cas , ale daj si velikeho majzla hlavne na montaz…
Daxter 05.04.2010 19:16
Daxter
Nevím,já také bydlím v novostavbě a s plastovýma oknama problém nemám.Mezeru jsem vyplnil pěnou a žá…
rov 05.04.2010 19:26
rov
mam dvojsklo : tohtorocna nasa prva zima v novostavbe , ked bolo vonku cca 15 stupnov a viac. Topil…
Daxter 05.04.2010 19:42
Daxter
důležité je vědět o oknech téměř vše. hlavní je Uw okna v poměru s ostatní izolací a kvalitní práce…
milan.cukrar 06.04.2010 14:13
milan.cukrar
Mám dobré zkušenosti s firmou www.oknoplastik.cz, jsou vstřícní a rádi ti poradí.
ZdenekMaly 05.10.2013 16:21
ZdenekMaly
A kvůli té reklamě taháš mrtvoly ze skladu 3-[ poslední
kejki 05.10.2013 20:07
kejki

Nejdůležitější je podle mě kvalita zpracování, ale tu z katalogu nezjistíte :) Druhý nejpodstatnější ukazatel je součinitel prostupu tepla rámem (Uf), sklem (Ug) a celým oknem (Uw). Udává se ve wattech na metr čtvereční a kelvin (W/m²K). Běžný rám má hodnotu Uf zhruba 1,6, slušný rám 1,3 a zabijácký rám 0,8. Slušné izolační dvojsklo je kolem 1,4, výborné kolem 1,0, trojsklo má zhruba 0,6 a s vložkou Heat Mirror se dostanete na 0,5.

Trojskla kromě jiného fungují jako dobrá zvuková izolace, takže pokud máte před okny rušno, dal bych jim přednost. Čím nižší parametr U, tím lépe – okno propustí méně tepla, ušetříte a budete mít menší problémy s rosením. Opravdu nízké hodnoty U ale mají smysl spíš pro nízkoenergetický nebo pasivní dům, protože u běžného domu vám stejně hromada tepla uteče jinudy a jenom byste vyhazoval peníze. Konkrétně řečeno bych bral třeba rám 1,3 a dvojskla 1,1.

Dál už mě žádný vyloženě důležitý parametr nenapadá. Potěší větší počet těsnění (viz mou otázku na plíseň v okenním rámu), ale o kvalitě okna nutně vypovídat nemusí. Hodně důležité je usazení. Ideální je použít nějakou specializovanou pásku a rám okna zvenčí překrýt tepelnou izolací. (To mimo jiné znamená, že pokud hodláte zateplit fasádu, můžete okna usadit až na vnější líc zdiva, aby se pak dala dobře překrýt izolací a nebyla moc utopená.) Pokud jen zapěníte (což dělá drtivá většina lidí, takže to nemůže být zas tak zlé), snažte se alespoň osazená okna co možná nejdřív zapravit, aby PU pěna nebyla vystavená počasí a nezačala zvětrávat. Nechat pěnu koukat dva tři roky, než se bude dělat fasáda, je špatně. (Jsem do velké míry teoretik, neberte moje úvahy zas tak vážně.)

Ta páska a tepelná izolace jsou dvě různé věci. Speciální pásku jsem myslel na vyplnění instalační spáry. Běžně se mezera mezi rámem okna a zdivem vypění PU pěnou, v poslední době se objevily různé systémy na lepší parotěsné a vzduchotěsné řešení (například kompresní pásky). Nakolik je to řešení skutečně lepší než běžná a dobře provedená PU pěna netuším.

Okna ,ach tie okna , urcite dobre vyberaj, daj si cas , ale daj si velikeho majzla hlavne na montaz , mam skusenosti , ze dobre okna sa domrdaju , hlavne zlou montazou !!!

Teraz som doslova prezil prvu zimu na novostavbe , viem podlahove kurenie vytahuje vodu zo stien, ale vcera som zistil , ze mam v rame okna vodu !!! je to vyklapacie okno , pri jeho umyvani som zistil , ze sa v rame prevaluje voda , ked necham okno v rovnej polohe tak z neho vyteka voda . Vsetky steny okolo okien su pozatekane , objavila sa plesen , takze sa chystam na reklamciu :( okna mam plastove

Nevím,já také bydlím v novostavbě a s plastovýma oknama problém nemám.Mezeru jsem vyplnil pěnou a žádný problém.Nicméně musím opravdu vyzdvihnout trojsklo,pod barákem mi jezdí kamiony a co se týče oken,je pravda že trojsklo tlumí hodně hluk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru