Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Správné usazení okna

Ahoj. V souvislosti s jedním z předchozích dotazů jsem se díval, jak by se správně mělo usazovat okno. Docela mě překvapilo, že běžný způsob vyrovnat–ukotvit–zapěnit hodně profesionálů odsuzuje s tím, že pěna časem zvětrá a spára přestane těsnit, takže pak může plesnivět a podobně. Ne že bych tomu nevěřil – jen jsem nemohl nevšimnout, že 90 procent oken v okolí je udělaných přesně takhle, včetně novostaveb a stovek plastových oken v bytovkách. Je to skutečně takový problém?

Předmět Autor Datum
Obávám se, že to je hodně přez 99%. Vlastně si ani nedovedu představit, jak jinak dnes okno spolehli…
sHpy00n 12.01.2010 08:05
sHpy00n
Nejspíš jsem se jen špatně vymáčkl. Co jsem viděl, pěna se používá všude (pokud někdo netěsní přírod…
zoul 12.01.2010 08:20
zoul
...samotná pěna je špatně, protože zvětrává a je potřeba ji chránit... To sice ano, ale zvětrání ne…
sHpy00n 12.01.2010 12:30
sHpy00n
Kdo znal pěnu před 20 lety a dnes si bez ní osazení oken neumíme představit. Jj. Před pětadvaceti l…
Rce 12.01.2010 13:00
Rce
ČSN 730540-2 ta stanoví jak má být sprára okolo oken utěsněna. třeba: okna a podobně
milan.cukrar 12.01.2010 11:56
milan.cukrar
Díky všem za odpovědi, hned jsem chytřejší.
zoul 14.01.2010 11:57
zoul
Právě budu vyměňovat stará okna za plastová od firmy Well v Plzni plastova-okna a co se této diskuse…
Eichbaum 15.06.2011 11:25
Eichbaum
U Vás nadstandard, u nás samozřejmost. pěna se používá a bude používat stále. jen její ošetření se r…
milan.cukrar 15.06.2011 21:46
milan.cukrar
Správné usazení okna (firma Pat a Mat): [1159-patamatokna-jpg]
Rce 16.06.2011 01:59
Rce
:-D:-D:-D poslední
Skipi 16.06.2011 08:00
Skipi

Obávám se, že to je hodně přez 99%. Vlastně si ani nedovedu představit, jak jinak dnes okno spolehlivě utěsnit. Upřimně se přiznám, že vlastně jiný způsob utěsnění oken, dveří v současné době neznám. Můžeš sem dát nějaké odkazy?

Nejspíš jsem se jen špatně vymáčkl. Co jsem viděl, pěna se používá všude (pokud někdo netěsní přírodním materiálem, třeba konopím nebo ovčí vlnou). Někdo ale tvrdí, že samotná pěna je špatně, protože zvětrává a je potřeba ji chránit. Podrobné nákresy má na webu třeba Soudal [pdf], další zdroje třeba Google a dotaz izolace okenní spáry (zajímavá je diskuse na tzb-info).

Já sám mám s okny trochu potíž, i když trochu jiného původu. Přemýšlím o jejich výměně a proto mě zajímá, jak je správně usadit. Na jednu stranu je evidentní, že drtivá většina lidí používá jednoduše kotvy plus pěnu a hotovo, takže to nemůže být zase takový šlendrián. Na druhou stranu je výměna oken přeci jen drahý špás a velice nerad bych za pět let zjistil, že jsem ji udělal špatně. Ideální by bylo, kdyby se člověk mohl spolehnout na okenářskou firmu, ale v tomhle ohledu jsem dost skeptický.

...samotná pěna je špatně, protože zvětrává a je potřeba ji chránit...

To sice ano, ale zvětrání není ten správný výraz, protože jde o degradaci způsobenou UV zářením. V momentě kdy jsou špalety dokončené, pěnu tedy zakrývá omítka, zateplení, dřevěný obklad atd, v tom moměntě bych považoval pěnu za ochráněnou základním způsobem a těsnící pásky mohou být jakýmsi nadstandardem. Ve specifických případech třeba i žádoucím. Časem se možná vlivem vývoje stanou zcela běžnou součástí technologie stejně jako pěna samotná. Kdo znal pěnu před 20 lety a dnes si bez ní osazení oken neumíme představit. Je dobře že nám technologie nestagnují a vývoj pokračuje kupředu, jen třeba občas odlišit správnou věc od marketingového tahu v momentě kdy se trh zasytí a je třeba přijít s něčím novým, což si myslím třeba o mikroventilaci.

Jinak debata na tzb zajimavá a tohle mně zaujalo:

...okna budete po 5-7 letech ze stěny pracně "vykopávat" a znovu kotvit ... protože Vám pěna ve spáře zdegraduje a rozpadne se...

Hodně odvážné tvrzení. Abych se bál chodit po ulici, protože valná většina porevolučních nám musí padat málem na hlavy.

Pokud normu "nezezávazňuje" zákon, není norma závazná.

Správná připomínka. Norma je jen doporučující, nikoli nařizující. Pořád je to ale norma a je lépe se ji držet.

Kdo znal pěnu před 20 lety a dnes si bez ní osazení oken neumíme představit.

Jj. Před pětadvaceti lety jsem dělal nástavbu na domek, okna hezky obtočit do drážky těsnícím provazcem, upevnit ponklajznama, zaházet maltou. Jedno okno se dělalo celý den. Nedávno jsem dával všude plastová okna, za den všechna vyměněna v obou patrech. Pěna je super vynález a nejen na okna.

Právě budu vyměňovat stará okna za plastová od firmy Well v Plzni plastova-okna a co se této diskuse týče,vrtá mi teď hlavou, zda kolem PVC oken dát tedy pěnu a bude to z dlouhodobého hlediska stačit, nebo si raději připlatit za tzv nadstandart, jak zde někdo píše, a dát raději k oknům i těsnění? Děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru