Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký brusný kotouč na nože?

Ahoj,
dostal jsem za úkol koupit brusný kotouč k brusce, Kotouč má sloužit v běžné domácí dílně např. k oživení ostří kuchyňských nožů, dobroušení vrtáků atd. Nože se pak samozřejmě ještě obtahují na kamenu, ale nějaký jemný kotouč na úpravu tupého nože na ostrý je potřeba. Jde skutečně jen o lehčí úpravu ostří - ne nějaké vybrušování šavlí z železné pásoviny.
Znám akorát rozměry, které zvládne upínací mechanismus (max. průměr 190 mm, díra 20 mm, tloušťka 7-20mm, otáčky - 900/min), ale neorientuju se v dalších údajích, které nejspíš volbu kotouče doprovázejí - zrnitost, materiál kotouče atd.
Budu vděčný za jakýkoliv komentář k tomuto plus třeba i tipy, kde to sehnat (Brno) - uspěju v Hornbachu atd.? Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tyhlety takyostřítka od Fiskarsu a podobně znám. A věřte, že rozdíl mezi nožem poctivě nabroušeným n…
Moas 04.12.2009 06:37
Moas
Jsem asi hrozně nenáročnej, ale tohle ostřítko od Fiskars jsem nedávno domů pořídil, a podle mého sk…
strejdabrabenec 04.12.2009 09:36
strejdabrabenec
Dobrý den,ta ostřítka ve většině případech pracují jako ocilka,pouze srovnání ostří.K nabroušení je…
Lubomír 04.12.2009 10:54
Lubomír
K nabroušení je potřeba opravdu bruska s jemným kotoučem a malými otáčkami. Ale no tak. Copak je je…
Kurt 04.12.2009 11:08
Kurt
http://knife.cz/Knifecz/Technika/tabid/57/ctl/Deta ils/mid/384/ItemID/49/language/en-US/Default.aspx
Rce 04.12.2009 11:49
Rce
Pěkný článek .... dík. Kolečkovým ostřítkům říkám "kurvítka", ať už je vyrobil Fiskars nebo kdokoliv… poslední
StanB 04.12.2009 21:43
StanB

Tyhlety takyostřítka od Fiskarsu a podobně znám. A věřte, že rozdíl mezi nožem poctivě nabroušeným na kameni a s tímhletím bazmekem je jako nebe a dudy. Při krájení chleba to člověk nepozná, ale jen si zkuste třeba nafiletovat rybu nebo nakrájet hodně měkkou zeleninu na plátky.
Nehledě na to, že na opravdu tupé nože, které čas od času potkám, nestačí to ostřítko už vůbec.

Jsem asi hrozně nenáročnej, ale tohle ostřítko od Fiskars jsem nedávno domů pořídil, a podle mého skromného názoru tahle věcička naprosto vyhoví někomu, kdo neumí zacházet s ocílkou a není profesionální kuchař. I starý tupý nůž to uvedlo do velice slušně použitelného stavu. Je fakt, že nemáme kované nože, jenom obyčejné od Tescomy.

Dobrý den,ta ostřítka ve většině případech pracují jako ocilka,pouze srovnání ostří.K nabroušení je potřeba opravdu bruska s jemným kotoučem a malými otáčkami.Většina výrobců nožů to dělá tak,že nůž má čepel příliš silnou a břit je utvořen až ve spodní části a má tupý úhel jako sekáč do zdiva.Když vzpomenu na nože po babičce,které dodnes používáme,čepel do ztracena broušená a ostří drží velice dlouho.Většina novodobých nožů ,které jsem zakoupil skončila tak,že jsem je vybrousil tak jak byly nože našich babiček.Nůž totiž není klín na štípání špalků-tak jsou ve většině dnešní nože broušeny.Na broušení nožů doporučuji brusku podobného typu jako zde: http://www.eva.cz/zbozi/43068/bruska-einhell-mokro sucha-btwd-150-200/

Pěkný článek .... dík.
Kolečkovým ostřítkům říkám "kurvítka", ať už je vyrobil Fiskars nebo kdokoliv jiný.
Pro základní vyvedení nože z "kůlovitého" stavu v domácích podmínkách asi dostatečně vyhoví vrtačkový kotouč jak uvádí hned v úvodu "host", a pokud člověk postupuje s citem, tak ostří nespálí a vyrobí celkem vhodný oboustranný úhel. Dále už jenom dobrousit pomocí kamene(ů), jak bylo uvedeno výše. Doladění a vyhlazení ostří bych už udělal jenom pomocí ocílky .... obtahování řemenem přeci jen spíše patří k břitvám. Je potřeba si ale uvědomit, že to obtahování ocílkou musí být PROTI ostří .... ono to tak když člověk pozoruje řezníka nevypadá, ale ten nůž je ve styku s ocílkou při pohybu směrem k sobě , nikoli od sebe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru