Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavební dozor - rodiný dům

Jsem ve fázi, že budu podávat ohlášení stavby (projekt mám hotový) na rodinný domek. Když jsem se byl zeptat na stavebním úřadě ohledně všech potřebných podkladů které mám dodat, tak jsem se zeptal i na stavební dozor (stavbu budu dělat svépomocí). Byl jsem v mylném přesvědčení, že to může vykonávat osoba mající stavební vzdělání (průmyslovka či VŠ s praxí). Pracovnice na stavebním úřadě mě však vyvedla z omylu, že to musí být člověk s "razítkem". Kde mám takového člověka hledat netuším (Plzeň a okolí). Prosím o radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
třeba tento - http://www.firmy.cz/detail/429980-tomas-tichy-plzen -cernice.html stačí trochu progoog…
ellienka 31.07.2008 08:51
ellienka
Zrovna důchodcovským prďochům bych se radši vyhnul. Když už někomu zaplatit, tak ať je dotyčný příno…
veckoo 31.07.2008 09:16
veckoo
však otec i projektuje.. a pak dělá dozor... :-) nový
ellienka 12.08.2008 08:07
ellienka
Stavební dozor, či spíše TDI - Technický Dozor Investora. Byl vždycky povinný, stále je a bude. Způs…
sHpy00n 31.07.2008 22:30
sHpy00n
V tomto zákoně se dále rozumí:… stavebním dozorem odborný dozor nad prováděním stavby svépomocí, vyk… nový
pepa1 01.08.2008 13:12
pepa1
...Tak má být s razítkem či nikoliv ??? Ze znění zákona je jasné že TDI kulaté razítko mít nemusí.… nový
sHpy00n 02.08.2008 10:46
sHpy00n
Njn tak budu shánět někoho s razítkem..... Přes paní na stavebním úřadě totiž vlak nejede...... nový
Pepa1 02.08.2008 10:50
Pepa1
Nezoufejte, jste v ČR, kde když vůl získá funkci a kulatý razítko, tak teprve pak vám ukáže, zač je… nový
veckoo 02.08.2008 18:45
veckoo
1. pokud to chtějí dělat, nezbývá, než se neustále vzdělávat... 2. jako důchodce neprojektuje ani ne… poslední
ellienka 12.08.2008 08:14
ellienka
A aby to nebylo tak jednoduchý- stavbu budeš provádět sám, tzn. jakmile si tam pozveš firmu, už budo… nový
rockviper 11.08.2008 14:02
rockviper

Zrovna důchodcovským prďochům bych se radši vyhnul. Když už někomu zaplatit, tak ať je dotyčný přínosem. Nikdo snad nestojí o formální leklou rybu, která si jen nechá zaplatit a zastřeší to razítkem.
Je to jak psal kolega výše, dozor obvykle dělá člověk, který kreslil projekt. Z okolí vím, že ve všech případech dotyčný stavbu viděl jen z rychlíku ... levná věc = drahá věc. Toradši připlatit, a mít po ruce na telefonu někoho kdo vždy přijede poradit, když je potřeba, než něco pokazit a pak draze opravovat.

Stavební dozor, či spíše TDI - Technický Dozor Investora. Byl vždycky povinný, stále je a bude. Způsobilost vymezuje § 2, odst.(2) písm. d) Stavebního zákona 183/2006 Sb. (od 1.1.2007 plně nahradil předchozí Zákon č. 50/1976 Sb.)

V tomto zákoně se dále rozumí:… stavebním dozorem odborný dozor nad prováděním stavby svépomocí, vykonávaný osobou, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru, nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb

Projetanta bych k tomuto příliš netahal. Často se stane, že je v projektu jedna i povícero kapitálních bot, což projektant v rámci dozorování šikovně zamete, obyčejně s nemalým navýšením nákladů atd. Proti tomu pokud bude TDI provádět osoba nezaujatá, může chyby projektantovi omlátit o hlavu a ten ať potom navýšení uhradí. Projektant si pochopitelně může vyhradit právo Autorského Dozoru. To je jeho právo. Důchodcům bych se také raději vyhýbal. Občas totiž mají problémy s novými technologiemi a v rámci své zažité praxe nevědomky vytvoří roztomilé boty.
CINK

V tomto zákoně se dále rozumí:… stavebním dozorem odborný dozor nad prováděním stavby svépomocí, vykonávaný osobou, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru, nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb

super a kde je něco o razítku ???? Tak má být s razítkem či nikoliv ???

...Tak má být s razítkem či nikoliv ???

Ze znění zákona je jasné že TDI kulaté razítko mít nemusí. Alespoň u drobných staveb ne.

Na druhou stranu si dovedu představit, že zcela jistě existuje nějaká vyhláška, či interní nařízení vlády, kdy kulaté razítko musí mít TDI dozorující státní zakázky a pod.. Ale to je úplně jiná liga než stavba rodinného domku, či garáže. Pokud ho i tady úředníci vyžadují, pak jde jedině o neznalost zákona, úřednickou zkostnatělost, alibismus a snahu bý papežštější, než papež.

1. pokud to chtějí dělat, nezbývá, než se neustále vzdělávat...
2. jako důchodce neprojektuje ani nedozoruje žádné technologicky náročné stavby, ale za pár šprdliků různé lehčí rekonstrukce, přístavby, garáže, technologicky jednodušší RD apod. Kdo chce superstavbu, zajde si do projekční kanceláře - těm důchodci nemohou samozřejmě konkurovat, ale na takové ty domácí úpravy.. :-))

A aby to nebylo tak jednoduchý- stavbu budeš provádět sám, tzn. jakmile si tam pozveš firmu, už budou na staveništi dva subjekty, a ty budeš muset mít koordinátora bezpečnosti práce, vypracovanej bezpečnostní plán a stavbu nahlášenou na Inspekci práce. Ono si to dneska málo kdo uvědomuje, nicméně je to tak. (309/2006)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru