Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rekonstrukce rovné střechy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak zrekonstruovat rovnou střechu. Původní vrstva je IPA, která již je vypraskaná. Může mi někdo poradit co s tím zda původní vrstvu odstanit nebo dát další vrstvu na původní?

Předmět Autor Datum
no nejsem specialista, ale bylo by určitě lepší starou dát do pryč.:-D protože aby ta starší vrstva…
drdys 28.03.2008 17:21
drdys
Starou ipu určitě dolů. Jen taková poznámka - ploché střechy se dělaly často na řadových domech a mů…
Prasak 28.03.2008 19:34
Prasak
Určitě servat původní. Spodní vrstva by pracovala jako kurvítko nové a cesty vody jsou nevyzpytateln…
Jack 29.03.2008 19:24
Jack
sundat - nesundat.. nutne to samozrejmne neni, ale pokud ji nechate, vystavujete se mnoha nebezpecim…
sHpy00n 30.03.2008 10:59
sHpy00n
Dobrý den ,neznám rozměry vaší střech ,ani podklad,ale sundavat ipu dolů považuji za nesmysl,jednou…
Lubomír 30.03.2008 11:43
Lubomír
... prořežte boule a přilepte hořákem odfouklá místa ... Takhle nám opravovali zatékající plochou s…
Jack 30.03.2008 21:36
Jack
Asi jste nedočetl celý postup,jestliže stará lepenka drží na podkladu,tak opravdu nesundavat,možná s…
Lubomír 30.03.2008 21:52
Lubomír
Dnes jsou jinde technologie které se používali za totáče...Lze to pravit zase "podobné Ipě" ale s da…
petos 13.04.2008 15:09
petos
Ipu určitě dolů,pak textilní tkanina a navrch FATRAFOL. Mám ho na garáži 9 roků, na balkonu 5 let a…
dandys 21.04.2008 02:16
dandys
Já jsem ty praskliny trošku pofoukal horkovzdušnou pistolí a ono se to tak nějak zatavilo. Na místec… poslední
Riccardo 29.09.2009 12:55
Riccardo

no nejsem specialista, ale bylo by určitě lepší starou dát do pryč.:-D protože aby ta starší vrstva nedělala v budoucnosti něakou neplechu. sice to dá víc práce, ale jistota je jistota.

PS: viděl jsem to na pár domech ta ipa se krásně nafukovala, docela velké bubliny a asi by nebylo hezké kdyby se to stalo a na tom by byla nová vrstva.;-)

Starou ipu určitě dolů.
Jen taková poznámka - ploché střechy se dělaly často na řadových domech a můj tata "vyfasoval" krajní parcelu. Když jsem se ho ptal, proč udělal střechu plechovou a ne z lepenky, jako ostatní, tak plechová z toho důvodu, že když někdo poleze na střechu (krajní barák musí mít žebřík) v zimě, tak lepenka v zimě zkřehne a není problém ji šlapáním popraskat. Nevýhodu plech taky má - když hodně fouká, tak je trochu slyšet bubnování plechu.

Teď už bydlím ve svým a na střeše baráku je coby krytina podivná šedá guma. Nevím co to je, ale je to něco modernějšího, než ipa.

sundat - nesundat.. nutne to samozrejmne neni, ale pokud ji nechate, vystavujete se mnoha nebezpecim.

- pri nataveni dalsich vrstev bitumenove krytiny nemate jistotu dostatecne pridrznosti spodni vrsvy, ktera se natavenim nove mohla zmenit, i kdyz dosud drzela dobre.
- nevite kolik zatecene vody ve stare krytine natavenim nove do strechy zavrete. tato uzavrena voda => z ni vytvorena vodni para pak zejmena v lete zpusobuje ony osklive bubliny na krytine. z toho plyne, ze je treba dbat i na spravne odvetrani strechy. vodni para totiz take prostupuje i z mistnosti pod strechou a vysledkem je opet tvorba bublin.
- dalsim zatizenim strechy muze dojit ke vzniku prasklin pod strechou.
a jiste by se naslo jeste neco dalsiho...
tim ze doslouzilou krytinu sejmente, naopak muzete dobre zkontrolovat stav kostrukce pod ni.

take zalezi jakou pouzijete novou krytinu. nez zivicnou bych radeji pouzil folii, napr. FATRAFOL. pri dodrzeni spravne technologie pokladky folie neni sejmuti puvodni krytiny zase az tak nutne.

no a na zaver bych doporucil zvazeni zatepleni stresni konstrukce, opet za dusledneho dorzeni technologie.
CINK

Dobrý den ,neznám rozměry vaší střech ,ani podklad,ale sundavat ipu dolů považuji za nesmysl,jednou jsme rekonstruovali střechu z ipy na prkené střeše a sundavali lepenku dolů,lepší snad budovu zbourat a postavit novou,prostě to jde mizerně.Toto jsme však dělali na starém skladišti kde byla shnilá prkna pod lepenkou a to byl důvod k sejmutí krytiny z důvodu výměny prken a části vazby.Nejdříve oravte podkladní vrstvu,prořežte boule a přilepte hořákem odfouklá místa.Potom nalepte vrstvu novou,nejlépe kolmo na pruhy původní,vyměňte staré plechování,důkladnně všude dobře zatavte,nespěchejte.Dobře udělaná střecha musí vydržet několik desítek let.Dobré je ošetřit novou střechu světlým speciálním nátěrem.V letnícch měsících se neopírá do střechy tolik slunce a prodloužíte její životnost.Natíralo se to dříve nátěrem Reflexol,stříbřitého zbarvení.

Asi jste nedočetl celý postup,jestliže stará lepenka drží na podkladu,tak opravdu nesundavat,možná se vám to hezky píše,ale já to sundavání mám za sebou.Špatným postupem práce vám bude zatékat i do střechy nalepené na čistý podklad,nějakou střechu jsem udělal a drží dodnes a je tomu více než dvacet let.Včetně starších střech nalepením další vrstvy na nejprve důkladně připravenou vrstvu starou.

Dnes jsou jinde technologie které se používali za totáče...Lze to pravit zase "podobné Ipě" ale s daleko delší životností bez oprav..Nejsem odborník ale už jsem to opravoval také a 10 let je to jako nové...jen se poptat u odborníků a ti Vám řeknou podrobnosti....Plechová střecha je ošemetná vzhledem k jejímu uchycení , protože dnes jsou několikrát ročně vychřice a tento plech létá i s držáky jako letadlo....

Ipu určitě dolů,pak textilní tkanina a navrch FATRAFOL. Mám ho na garáži 9 roků, na balkonu 5 let a na přístavbě 3 roky. Zatím naprosto OK ! Nevím ale jaká je aktuální cena.
Já jsem před 3 lety platil cca 750,- Kč/m2 (materiál, oplechování, práce)

Já jsem ty praskliny trošku pofoukal horkovzdušnou pistolí a ono se to tak nějak zatavilo. Na místech, kde byly boule, to lehlo a už boule nejsou. Nevím, jestli to nebyla blbost, ale zatím je to OK.
Rozhodně to mám teď připravené na položení další krytiny a nemusím starou sundávat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru