Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Revize kotlů na tuhá paliva budou povinné jednou za dva roky

Jednou za dva roky, tak často si budou muset majitelé kotlů na tuhá paliva zvát odborníka na jejich kontrolu. Povinné to bude od roku 2016. Podle ministra životního prostředí za ODS Tomáše Chalupy by nás to zruinovat nemělo.

„Dělali jsme i odhad toho, jaký by byl zhruba náklad na jednu revizi. Cena se dnes pohybuje od 800 do 1000 korun podle toho, jak velké je to tepelné zařízení,“ uvádí Chalupa

http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/re vize-kotlu-na-tuha-paliva-budou-povinne-jednou-za- dva-roky--1016653

To jsem se při pátku pěkně nas....

Zdroj: www.rozhlas.cz
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
JO, už nevědí jak z nás vytáhnout prachy stejně kdo na to nemá tak nebude asi topit plynem ,za chvíl…
zzoro 11.02.2012 09:19
zzoro
Je mi 74 a myslel jsem si,že už to tady nějak dožiji s mým důchodem 7000 kč.Nikdy jsem po nikom nic… nový
dědakarel 04.02.2016 07:21
dědakarel
Nové auto nemusí na STK pokud se nemýlím 4 roky, protože splňuje vše co třeba. Já mám půl roku nový… nový
důchodce Evžen 05.02.2016 18:13
důchodce Evžen
Klid, třeba to ČSSD v senátu smete. Nebo, až vyhrají volby, zruší. Kapitalista, na rozdíl od chudého…
L-Core 11.02.2012 09:21
L-Core
Proč platit za nějaké revize kotlu když se už platí ekodaň z uhlí která je započítaná v ceně uhlí. A… nový
tonynik 19.12.2013 11:42
tonynik
Nevěřil jsem tomu,ale je to pravda.Nehorázná pitomost prošla parlamentem.Někdy mám dojem,že čím déle…
Ing.Ivan Hrdina 18.03.2012 10:41
Ing.Ivan Hrdina
A proč bych si měla pouštět z nějakého debilního nařízení kdekoho do svého soukromí a ještě mu za to… nový
BlankaD7 10.02.2016 16:08
BlankaD7
Pan ministr Chalupa asi nikdy kotel na tuhá paliva neviděl. Na otázku redaktora, co bude revizní tec… nový
Libor Závalský 27.08.2012 12:02
Libor Závalský
Co může být šetrnějšího k přírodě než kotel, který už svým věkem si zaslouží být dále používán a neb… nový
Vaji 28.01.2013 07:51
Vaji
PAN CHALUPA BY MĚL ODSTOUPIT ZA TAKOVOU HOVADINU JAK JE REVIZE KOTLŮ. Nevím kolik mu jde do kapse .O… nový
di 03.02.2016 20:44
di
Docela by mě zajímalo kdo mi dokáže že nemám kotel do 10Kw. Těch se tahle zrůdnost netýká a kdo mi p… nový
karel kuku 08.02.2016 21:28
karel kuku
Každý kotel má svůj štítek kterým je označen a ten štítek obsahuje i počet kw. Nikdo vám bez vašeho… nový
Vesničan 17.03.2016 18:52
Vesničan
Nechápu že to tak řešíte. Auto, plyn.kotel, el. zařízení, atd musí mít taky revize a taky je ochotně… nový
Jirka Zel 16.03.2016 18:25
Jirka Zel
Jenže jak jsem už uvedl s novým autem nemusím na STK, s novým kotlem ano!!!!! To má logiku jako větš… nový
důchodce Evžen 27.03.2016 17:48
důchodce Evžen
A proč by měl mít zrovna důchodce auto hodinky nebo telefon? Pokud to má tak ať platí -nebo ne? Z če… nový
Nespokojený občan 28.03.2016 08:48
Nespokojený občan
Ty chytráku, co chceš na kotli na pevná paliva kontrolovat? Už jsi viděl, že by kotel ohrozil soused… nový
HEVC 17.04.2016 15:44
HEVC
Řšíme to proto že v naší oblasti se pracuje za platy ktere jsou o málo vyšší než je minimální mzda m… nový
Pravda 07.10.2016 17:46
Pravda
Holt je třeba dobře vážit koho volit ODS a ten vychcaný chalupa toho volí jedině nějaký topenář co z… poslední
Buřič 27.10.2016 02:36
Buřič
Elektrické zařízení revize nepotřebuje jen hodiny ostatní je moje věc ,ostatně jednoho revizního tec… nový
Buřič 27.10.2016 02:32
Buřič
Dle platné legislativy revize kotle neexistuje. Revize můž být pouze u vyhrazených technických zaříz… nový
mirdass 20.02.2016 19:46
mirdass

Je mi 74 a myslel jsem si,že už to tady nějak dožiji s mým důchodem 7000 kč.Nikdy jsem po nikom nic nechtěl a nechci,ale vidím,že v tomhle kapitalistickém marastu se opravdu nedá ani v klidu dožít.Tenhle národ je tupé stádo,které volí stéle stejné šmejdy.Takže vážně už uvažuji o tom,že prodám za pár korun svoji starou chalupu a odjedu za přáteli na jižní sibiř.Je tam sice větší zima,ale zase nádherná léta.V zemljance se krásně zima přežije a je tam naprostá svoboda.Karel

Nové auto nemusí na STK pokud se nemýlím 4 roky, protože splňuje vše co třeba. Já mám půl roku nový kotel 5. emisní třídy, pořízený s částečnou dotací (kotlíkovou), musel jsem doložit o jaký kotel jde, ted o 5. emisní třídu,doklad o zakoupení, doklad o zapojení, doklad o zrušení starého (4 emisní třída, ale ne automat)..... stohy papíru, nesmím s tím 5 let nijak manipulovat, kotel je automat na dřevoplyn a pelety, tedy nesnese ani vhlké dřevo , natož nějaký svinčík! Já budu mimo toho, že si po 40 let kvalitně čistím komín a nyní musím za "odbornou znaleckou" 10ti minutovou kontrolu komína( kdy mi pouze potvrdí, že si jej čistím kvalitně) platit 400,- ročně, ještě letos zaplatit cca 2,000,- za to, že někdo (bude-li do té doby vyškolen) "odborně" posoudí, že kotel 5 emisní třídy je 5 emisní třídy, jak uvádí jeho výrobce a potvrzuje certifikát, který výrobce musel nechat aodborníky vystavit, a také posoudí, že mé dřevo s vlhostí 10-12% není nijaký sajrajt, rovněž tak peletky s certifikátem jsou kvalitní palivo. To vše hravě pořídím, když mi nyní přidali na důchodu tak horentní sumu, že nevím kam mám za to jet k moři na dovolenou a jestli si koupit Forda, nebo Mercedesa! Lidé kolem co topí v stoletých kamnech mi budou dál čoudít pod nos, když budou beztrestně spalovat cokoliv, čoudit i proto, že mnozí neumí topit, a tuto výsadu mají zajištěnu zatím minimálně do roku 2012 (ti co topí do ústředn ího topení, ti ostatní, co topí v kamnech, ti zatím nejsou pokud vím v zákoně řešeni).Děkuji, že mohu žít v tomto krásném státě na místě strdím a mlékem (dovozovým) oplývajícím v této zemi zaslíbené ( lumpům a podvodníkům,zlodějům a nemakačenkům)!

Klid, třeba to ČSSD v senátu smete. Nebo, až vyhrají volby, zruší. Kapitalista, na rozdíl od chudého proletáře, pálící cokoliv, aby trochu ušetřil, kotel na pevná paliva nepotřebuje. No a přece budou podporovat svoje, ne?

2016 je tak strašně daleko, že se tím vůbec nemá smysl zabývat.

Proč platit za nějaké revize kotlu když se už platí ekodaň z uhlí která je započítaná v ceně uhlí. Ať zruší ekodaň na uhlí, takže bude levnější, potom ať jsou revize. Je to nespravedlivé a jenom škubou nás chudé co máme plat nějakých 10 - 12000 čistého. !!!!!!??? OPAVA.

Taky mi vadí když někdo topí bordelem ale co je moc to je moc. Lidi by měli vyjít do ulic! Kde máme na to pořád brát? Já topím kotlem na hnědé uhlí emisní třídy 3 už od roku 2001. A nemíním platit za něco nesmyslného když mám sotva na to uhlí!!!

Nevěřil jsem tomu,ale je to pravda.Nehorázná pitomost prošla parlamentem.Někdy mám dojem,že čím déle někteří páni poslanci úřadují,tím jsou národu nebezpečnější!!!!!!
Schválili zákon podporující ochranu ovzduší,přesněji zákon o povinné pravidelné revizi kotlů na pevná paliva,která má probíhat v dvouletých cyklech.Neprovedení revize pod sankcí snad až desítek tisíc korun.Každá revize zpoplatněna částkou 800-1000,-Kč.
Toto si nedovolili ani komunisti za socialismu!
Pevnými palivy topí ekonomicky nejslabší vrstva obyvatel a ty domácnosti,které nemají možnost se připojit ke zdroji plynu.Realizace této absurdity bude znamenat další zátěž pro domácí rozpočty a má smysl snad jen pro toho,kdo bude revize provádět nebo nový typ kotle vyrábět!
Životnost kotle na pevná paliva je limitována prorezivěním nebo propálením.Pokud k tomuto nedojde,není ho třeba měnit.Po celou dobu životnosti se nemění jeho parametry.
Není tudíž důvod k opakovaným revizím.Kvalita spalování je jednou pro vždy dána konstrukcí,údržbou,kvalitou obsluhy,parametry kouřovodu,atmosferickým tlakem,rozdílem teploty u kotle a v ovzduší na úrovni komína a rychlostí větru.
Hoření je též ovlivňováno provozní teplotou kotle a kvalitou paliva.
Pokud odborná firma namontuje do systému vhodný typ kotle a obsluha ovládá dostatečně regulaci systému,pak je spalování kvalitní.
Většina problémů kolem spalování je způsobena nekvalitním palivem a především
nekvalitní obsluhou.
K čemu tedy budou pravidelné revize?K obohacení jedněch na úkor druhých s posvěcením státu.
Nechápu například,proč bych měl někomu dovolit,aby mi vniknul do domu,obhlédl kotel ze dvou metrů a vytáhl mi z kapsy každé dva roky tisícovku?Životnost dobře udržovaného kvalitního kotle může dosáhnout až dvaceti let.Kotel dnes stojí v základu kolem dvaceti tisíc korun a revize po dobu životnosti budou stát cca deset tisíc korun.
Nový typ kotle má stát snad až osmdesát tisíc korun.
Pokud se někomu zdá,že by bylo třeba chránit ovzduší modernizací otopných systémů v českých domácnostech,pak bude zřejmě rozumnější zvýšit kupní sílu obyvatel a dořešit plynofikaci nebo kapacitně dostatečnou elektrifikaci.
Občané budou rádi modernizovat domácnosti,když na to budou mít dostatek vlastních peněz!
Pokud je informace o novém zákoně pravdivá,domnívám se,že je třeba realizovat podstatné změny v řízení státu.Veškeré produkované normy nesou znaky krajně pravicové
demagogie!!!!!!
V souvislosti s tím mě napadá,že budu z ekonomických důvodů nucen přejít na lokální vytápění klasickými kamny.Místo jednoho topeniště budou hned tři a kotel postavím k plotu,kde si ho může prohlížet i pan ministr životního prostředí,aniž by narušil moji domovní svobodu!Pokud někdo hodlá realizovat takové zákony,pak si zaslouží kopanec do zadnice!

Dne 15.března 2012. Ing.Ivan Hrdina

Pan ministr Chalupa asi nikdy kotel na tuhá paliva neviděl. Na otázku redaktora, co bude revizní technik revidovat odpověděl, že kotel prohlédne, seřídí.... Pan ministr si popletl kotel s karburátorem!!!:-)

Co může být šetrnějšího k přírodě než kotel, který už svým věkem si zaslouží být dále používán a nebýt nahrazen novým, zbytečně na svou výrobu potřebujícím energii a suroviny. Nadto ten starý kotel v kombinaci se samotížkou k sobě nepotřebuje ani štěpit jádro ani pálit uhlí v elektrárnách, to žádný z "moderních kotlů" neumí. Navíc ten starý nepotřebuje palivo, na jehož výrobu se musí postavit fabrika (pelety apod.) a většinou se dováží z větší vzdálenosti, ale spaluje odpadní dřevo z místních lesů za vsí. S těmito argumenty ať mě někdo donutí nepoužívat takový kotel!!!
Budeme také bourat historické stavby, protože nevyhoví dnešním tepelnětechnickým standardům?
Názor v tomto textu není můj, ale vím že je od člověka, který cítí s ekologií více, něž-li kdejaký EKOLOG-byť je promovaný. S textem se plně stotožňuji!!!

Sám si myslím, že revize kotle 800-1000,- Kč je sakra přehnaná cena, když si vezmu, že v mém případě by musela být zvládnutá za 10 minut. Co chce kdo na VIADRUSU seřizovat? To je pak sakra vejvar. Já na 800,- Kč dělám minimálně 6 hodin a musím se do práce dostat na vlastní náklady. Revizák bude chtít jistě proplatit i cesťák!!!

Jednoznačně je to LOBBY.

Docela by mě zajímalo kdo mi dokáže že nemám kotel do 10Kw. Těch se tahle zrůdnost netýká a kdo mi poleze do kotelny bez zjevného důvodu. A o potvrzení pro OU už tím pádem není řeč. No prostě budem topit do 10KW. Karel

Každý kotel má svůj štítek kterým je označen a ten štítek obsahuje i počet kw. Nikdo vám bez vašeho souhlasu do kotelny určitě nepoleze. Úřad se o vás bude zajímat až od té chvíle , kdy si někdo začne stěžovat na to , jak a čím topíte . Proto topte tìm čím máte a jak máte a buďte v klidu ! :)

Nechápu že to tak řešíte.
Auto, plyn.kotel, el. zařízení, atd musí mít taky revize a taky je ochotně zaplatite kvůli své bezpečnosti i svých blízkých. A zaplatit cca 1000-2000 jednou za 2 roky není moc.
Tak si člověk odpustí jiné drahé zbytečnosti např. 5 dní v hospodě, 1 zbytečně projetá nádrž paliva, celovečerní svícení doma jak na hradě atd.......
Radši budu vědět že je kotel v pořádku než být překvapený když odejde.
A nemám potřebu pálit plasty, odpadky atd .... a sobě i ostatním ničit zdraví.
Nezávidím lidem v ústecké a ostravském kraji kde lidi musí dýchat spálené plasty, olej a odpadky, protoze je lidem lhostejné své i sousedovo zdraví.

Jenže jak jsem už uvedl s novým autem nemusím na STK, s novým kotlem ano!!!!! To má logiku jako většina nových zákonů v posledních letech. Když vyjmu z kapsičky kapesní hodinky, nic se neděje a můžu pokračovat klidně v jízdě autem, když vyjmu z kapsy mobil, abych se jen podíval na čas porušuji zákon- držel jsem v ruce mobilní telefon za jízdy!!Proti telefonování za jízdy jsem zásadně. Ale podnikatel, který za jízdy řeší složitou situaci ve firmě, ale s hands free... v pohodě! Určitě je plně soustředěn na jízdu!

Ty chytráku, co chceš na kotli na pevná paliva kontrolovat? Už jsi viděl, že by kotel ohrozil souseda? A kdo bude chtít pálit bordel, může ho pálit i po kontrole! To je buzerování lidí! Toto vymyslel novinář Chalupa, ministr za ODS! Nevolit ODS, TOP 09,KDU-ČSL, ČSSD!

Řšíme to proto že v naší oblasti se pracuje za platy ktere jsou o málo vyšší než je minimální mzda moje žena jako lázenská ma 10400 hruběho ja 14000 hrubého mame 2deti 8 a6 trída zš do hospody nechodím nekouřím kotel dakon mám starý 5 let když se měla zvýšit minimální mzda o 1200 měli demokrati pravičáčti proti tomu kecu jak opice chcaní topím mosteckým ořechem a kostkou plasty a odpadky do kotle nedavam nebudu si zasírat komín v ulici nás topí kotlem na tuhá paliva 10 domu a jedna konfidentka ktera topí dřevem a přímotopem ta na lidi neustale posíla policii podotýkám že všem se z komínu kouří normalně jako při topení uhlim za gestapa by se slušnš uživila těmto lidem tyto zakony nahravaji platím ze všeho nehorazne poplatky a dane a ted další bydlíme v horské oblasti kde není ani plyn a topí se tu 10 měsícu v roce jenom pro dokreslení za svoz munalniho odpadu 38* za rok platíme 2400 těch peněz se nedostava a jsou na tom lidi ještě huř ekologu

Elektrické zařízení revize nepotřebuje jen hodiny ostatní je moje věc ,ostatně jednoho revizního technika jsem vyrazil horší než zlatokop zubař ,revize na nový krb je zlodějna nic víc za to holt nechám na domě zničený okap někde musím ušetřit ,příjem okolo 8 tisíc není moc ,okap jsem chtěl opravit vyměnit vadné části kašlu na něj .

Dle platné legislativy revize kotle neexistuje. Revize můž být pouze u vyhrazených technických zařízení, tj.plyn, elektro, zvedací zařízení nebo tlaková zařízení.
Revize kotle na tuhá paliva neexistuje!!! ani není možná dle zákona a souvisejících vyhlášek.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru