Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nevypouští myčka...

Jo, "nevypouští myčka", vám nahlásí drahá polovička a samozřejmě čeká, že s tím něco uděláte. "Vodu, co zbyla, jsem vybrala co to šlo. Ale když to má vypouštět, tak to jen cvaká a nic se neděje. A žádnej error to nehlásí."

Takže musíte předvést, jak jste šikovní. Doporučuji začít výslechem. Můžete se dozvědět, že na netu píší, že buď ucpaný odtok, nebo odešlo čerpadlo. Obojí má svou logiku, na to byste nepřišli. Pokud se na další výslech vykašlete, možná se pak nedozvíte zásadnější informaci, že filtr odtoku byl povyskočený. Já se to dozvěděl až v průběhu opravy, naštěstí ještě před kompletací. Předtím jsem uvažoval o tom, že snad jedině vlasy by mohly při určité konstelaci hvězd projít přes filtr a zastavit čerpadlo.

[84868-p1080069-result2ma-jpg]
"Odstrojený" filtr odtoku. Uprostřed díra po filtru, vlevo uzávěr zásobníku na solný roztok.

A pak se také dozvíte to, že na netu doporučují jako jednoduché možné řešení otočit myčku na budku. To moc nekomentujete. No dobře, v každém případě víte, že musíte odpojit odtok i přítok vody a elektřinu a že myčka musí ven z linky. Pokud to máte tak jako my, že máte linku řešenou "skříně proti sobě" máte o zábavu postaráno, protože po vytažení myčky přes ní během opravy lezete sem a tam (naštěstí jsem stále mladistvě štíhlý, zlatá genetika).
Máme Whirlpool, ale u jiných vestavných myček to bude řešené podobně. Odtok je sdružený v jednom místě s přítokem, nepřekvapivě vzadu dole. Takže myčka ven a nejdříve ji naklopta směrem dozadu, abyste se zbavili zbytku vody z odtoku. Pak jí položte na přední dvířka, abyste se dostali ke spodku. Pozor pozor, sežeňte si nejdříve nějaký dřevěný špalík (klidně dva kvůli rovnováze), abyste čelo myčky podložili. Není dobré pokládat myčku na ovládací čudl. Dobré je také ještě před manipulací vyndat z myčky všechna hejblata, vše, co není připevněno a zkontrolovat dotažení uzávěru na solný roztok.
Zjistíte, že abyste mohli sundat spodní krycí plech, musíte nejdříve sundat přední spodní krycí plech. To znamená, že myčka musí opět na nohy, abyste se k tomu přednímu spodnímu krytu dostali. Takže narovnáte myčku, přelezete ji a začnete odšroubovávat šroubky. Po další chvíli přijdete na to, že to co vypadalo v tom šeru jako imbus 2,5, je ve skutečnosti torx T10. Další cesta přes myčku a zpět. Zhruba v této fázi začnete přemýšlet o tom, jestli Whirlpool není náhodou německá značka.
Dobře, spodní přední kryt je dole a šroubky jsme si pečlivě uložili. Myčka jde opět na přední dvířka a vy přes myčku. Teď jde dolů spodní kryt - další dva šroubky dole, nahoře je to zapasované do plastových čudlů. Z těch musíte kryt stáhnou směrem dolů, čemuž pochopitelně brání prolisy na hraně krytu společně s nějakým zařízením za krytem, na které nevidíte. K tomu je kryt samozřejmě nezačištěný, jen vysekaný. Pracovní rukavice se tak docela hodí, pořezání od hrany plechu - no nic moc. Objeví se před vámi přibližně tohle:

[84871-p1080062-result2ma-jpg]
(První, co mě překvapilo, že přestože myčce táhne asi tak desátý rok, je všechno dole relativně čisté. Znamení, že všechno dobře těsní. Doufejme, že to tak bude dál i po mém servisním zásahu...)
Nahoře na fotce je krytka sdruženého přítoku a odtoku. Přítoková hadice je odpojená. Dole je polystyrenový plovák čidla přeteklé vody. Vpravo za ním je schované odtokové čerpadlo s připojenou hadicí odtoku. Ta je jištěná kovovou objímkou. Plastová nádržka vpravo se zrzavým obsahem je na solný roztok. Ta nás naštěstí nemusí zajímat.

[84872-p1080061-result2ma-jpg]
Vyjmutá krytka sdruženého přívodu. Nahoře po stranách má dva zámky, které odtlačíte plochým šroubovákem a krytku mírně odklopíte. Z příruby vytáhnete odtokovou hadici. Pak krytku vysunete nahoru, ze spodního zámku a vytáhnete přítokovou hadici. No a nakonec jde celá krytka ven už lehce. Tohle nevypadá jako nutná operace, neměníte-li odtokovou hadici jako já. Ale pro vyjmutí čerpadla je odpojení hadice tak jako tak nutné a hadici odpojíte jen s potížemi, pokud bude heftnutá v krytce. Já měl rozhodování jednodušší, protože jsem odtokovou hadici přerval, když jsem myčkou manipuloval. (Samozřejmě za asistence mojí berušky, která koukala na to, jak se s myčkou z druhé strany hmoždím, aby mi posléze ohlásila, že se jedna hadice přetrhla.) Takže došlo i na novou hadici. Ono to moc nevadí, starou odtokovou hadici je stejně dobré čas od času vyměnit. V tomto místě bych chtěl upozornit na to, že pro myčku Whirlpool je nutné koupit originální hadici. Nestačí prostě koupit odtokovou hadici pro myčku, či pro pračku. Whirlpool (ale možná i jiní výrobci) má takovou specialitu, že zpětná klapka odtoku je schovaná právě v odtokové hadici a potřebuje pro svou funkci prostor. A ten v obyčejné odtokové hadici není. Hadice musí být za přírubou uvnitř rozšířená. Ještě uvidíte.

[84875-p1080060-result2ma-jpg]
Pro odpojení i připojení hadice je dobré sundat čidlo přeteklé vody. To je bez problémů, je tam jen pověšené na plastové pojistce. Tu stačí stlačit. Po odpojení hadice je krásně vidět zpětná klapka odtoku. To je ta černá gumová čepice na konci odtokové trubky. Když voda proudí ven, odchlípne se. Když neproudí, připlácne se zpátky na trubku. A na tohle plácání potřebuje v té hadici místo. Rozšíření pro zpětnou klapku je na hadici dobře vidět.

[84877-p1080052-result2ma-jpg]
Sejmuté odtokové čerpadlo. To se sundavá snad nejlépe ze všeho toho haraburdí na myčce. Stačí pootočit proti směru hodinových ručiček. Snažte si zapamatovat přibližnou polohu čerpadla při sundávání. Na přírubě jsou tři zámky, ale nejsou rovnoměrně rozmístěné. Čerpadlo tak jde připevnit jen v jedné úhlové poloze. Nasazení v jiné poloze také brání nádrž na solný roztok.

[84879-p1080054-result2ma-jpg]
Pohled do pracovního prostoru čerpadla. Z těchto míst na mě vypadla příčina všech nesnází... Na obvodu příruby čerpadla vidíte tři západky pro zámky čerpadla. Nevypadá to tak, ale nejsou rozmístěny po 120°. Čidlo přeteklé vody je na této fotografii už připevněné na své místo, pro zpětné připevnění čerpadla je dobré ho ale sejmout, máte pak víc prostoru pro práci a je na to i lépe vidět.

[84881-p1080055-result2ma-jpg]
Naleznete-li v čerpadle podobný šrapnel, nebo jinou nečistotu, která by byla schopná zastavit čerpadlo, máte na 99% jistotu, že je to příčina poruchy. I v případě, že by došlo na vadné čerpadlo (což nevím, jak jednoduše zjistit, nejsem elektrikář), nezoufejte. Nové přijde na nějakých 600-700,-, to není v porovnání s cenou nové myčky žádný horentní výdaj. Jo, s oběhovým čerpadlem už je to horší, málokdy je pod 3000,-.

Pro kompletaci si článek čtěte odzadu, nic složitého na tom není.
Zkráceně - připevnit čerpadlo, připevit hadici (nezapomeneme na kovovou objímku, nejlépe novou), připevnit krytku sdruženého přívodu, nasadit čidlo přeteklé vody, připevnit spodní kryt, připevnit přední spodní kryt. Zapojit všechny hadice a aspoň dvakrát projet nějaký mycí program naprázdno, ten druhý i s tabletou - to pro celkové vyčištění myčky.
Originální kovová objímka není se šroubem, ale je "pružinová", něco podobného, jako se dává na vstup turba. To bude kvůli změnám teploty - vypouštění horké vody. Já jsem dal klasickou, kterou vidíte na fotografii, budu muset tak za měsíc těsnost překontrolovat.

No a teď zase můžete pár dní po domě vyvracet futra ramenama. Jak psal František Nepil: "Co byste si beze mě počali, holoto, beze mě byste dali za řemeslníky majlant." :-)

PS: V závěru musím poznamenat, že to, že tady své životní štěstí trochu pomlouvám neznamená, že by byla nějaká nepraktická blbka. Kdybych nebyl po ruce, pravděpodobně by byla schopná celou tuhle opravu provést sama s tím, že by syna použila pro pomocné práce (podrž, posuň, zvedni). Její bezmezná důvěra, že si s tím poradím sám prostě jen znamená, že věří tomu, že si s tím poradím sám. Tak proč by se s tím lopotila. :-)

Předmět Autor Datum
Dobrý den. Musím podotknout, že jsem dosud na žádný článek nereagoval, žádný komentář nikam nepsal.…
Namoryvahluk 14.08.2019 08:34
Namoryvahluk
Děkuji.
Zarniwúp 17.10.2019 13:10
Zarniwúp
Dobrý den, díky moc za návod. Dělal jsem to včera na naší AEG F66702W0P a všechno jak přes kopírák,…
filuna 11.09.2019 10:08
filuna
Někde v manuálu k myčce by to popsáno být mohlo. Taky si myslím, že by se do toho stejně pustili jen…
Zarniwúp 17.10.2019 13:10
Zarniwúp
Děkuji za hezké reakce. Až zase budu doma něco montovat a budu moci zahlásit úspěch, něco zase sesmo…
Zarniwúp 17.10.2019 13:01
Zarniwúp
Skvěle a přínosně napsáno. Až se mi něco podobného ozve, vygooglím tento návod :-D Díky! poslední
Katka M. 05.11.2019 09:41
Katka M.

Dobrý den. Musím podotknout, že jsem dosud na žádný článek nereagoval, žádný komentář nikam nepsal. Až teď. Do detailu popsaný postup opravy a hlavně vtipně. Fakt jsem se u toho pořád pousmíval. Díky Roman

Dobrý den,
díky moc za návod. Dělal jsem to včera na naší AEG F66702W0P a všechno jak přes kopírák, jenom abych přes ní nemusel pořád lézt, tak jsem si jí odtáhnul do prostředka obýváku a tam na ní vlítnul (na tu myčku samozřejmě). Vtipné je, že samotná oprava, tedy otevření čerpadla a vyjmutí střepu (téměř totožného, jen skleněného - jak jen se to přes to síto dostalo... ;-) byla brnkačka, ale nejtežší úlohy byly jednak přijít na to, kudy se do té myčky dostat (několikrát jsem jí musel položit tu takhle, tu zas obráceně, než se mi podařilo vykoumat jak oddělat spodní kryt -) a druhak zpětná montáž pod linku, protože nemám odpovídající klíč na nožky (největší mám 19 a tohle bude 20 nebo 21), takže jsem to dělal sikovkama a to se dělá pěkně blbě, protože tam všude zavazí nožky od sousedních sříněk. Musím si z chalupy přivézt pár větších klíčů i domu. A ještě tam není pořádně vidět a člověk musí pořád ležet.

U tohohlle modelu mám ale jeded zásadní poznatek, který by se mohl hodit dalšímu případnému laikovi, kdyby se do toho pustil - pes je zakopán v tom, že tahle myčka má elektroniku vzadu dole. No, a jak jsem se snažil přijít na to, jak oddělat přední spodní plastový kryt, tak jsem myčku položil na záda. To jsem ale neměl, protože do té elektroniky nateklo pár kapek vody. Když jsem pak myčku zapojil (naštěstí ale ještě nezastrčil pod linku a elektroniku měl shodou okolností blízko od ucha), tak bylo slyšet nepříjemný praskavý zvuk a začal být cítit zápach spáleniny. Hned jsem to vypnul, elektroniku vymontoval, vysušil fénem, box a okolí taky, zapojil, a naštěstí, ó díky kutilský bože, mi to prošlo. Kdybych býval myčku zastrčil, zapojil a odešel, tak mě to taky mohlo stát vyhořelou elektroniku. Takže na záda bych to příště radši nikdy nepokládal.

Stejně mě tak nějak mě pořád štve, že se kolem servisních manuálů dělají takové tajnosti - je to tajný pomalu víc, jak návod na atomovou bombu. Člověk musí hledat půl dne, pak to najde v maďarštině a ještě musí někde dohledat, že na tohle AEG je manuál na Elektrolux EWT 1850. Já chápu, že bezpečnost atd. a že by opravy měla dělat jen rádně proškolená osoba, jenže... My všichni víme, že svět je plný kutilů. A proč ne, že. Vždycky budou. Jenže bez servisních manuálů pak musí jít metodou pokus omyl, což může být často mnohem větší riziko, než kdyby měli návod jak se to a to rozebírá, na co si dát pozor atd. Vždyť tam klidně může být na každé stránce nějaký warning, že na vlastní nebezpečí a bla bla bla. Opraváře by to jistě nijak nepostihlo, protože pochybuju, že by to způsobilo nějaký boom kutilství. Ale kutilové by už nemuseli tápat. A firmě, která by to poskytla, by to určitě přineslo i konkurenční výhodu - já bych si určitě radši koupil výrobek, ke kterému je i návod na opravu.

Tak hodně štěstí všem dalším domácím opravářům

Filip

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru