Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nevypouští myčka...

Dobrý den,
díky moc za návod. Dělal jsem to včera na naší AEG F66702W0P a všechno jak přes kopírák, jenom abych přes ní nemusel pořád lézt, tak jsem si jí odtáhnul do prostředka obýváku a tam na ní vlítnul (na tu myčku samozřejmě). Vtipné je, že samotná oprava, tedy otevření čerpadla a vyjmutí střepu (téměř totožného, jen skleněného - jak jen se to přes to síto dostalo... ;-) byla brnkačka, ale nejtežší úlohy byly jednak přijít na to, kudy se do té myčky dostat (několikrát jsem jí musel položit tu takhle, tu zas obráceně, než se mi podařilo vykoumat jak oddělat spodní kryt -) a druhak zpětná montáž pod linku, protože nemám odpovídající klíč na nožky (největší mám 19 a tohle bude 20 nebo 21), takže jsem to dělal sikovkama a to se dělá pěkně blbě, protože tam všude zavazí nožky od sousedních sříněk. Musím si z chalupy přivézt pár větších klíčů i domu. A ještě tam není pořádně vidět a člověk musí pořád ležet.

U tohohlle modelu mám ale jeded zásadní poznatek, který by se mohl hodit dalšímu případnému laikovi, kdyby se do toho pustil - pes je zakopán v tom, že tahle myčka má elektroniku vzadu dole. No, a jak jsem se snažil přijít na to, jak oddělat přední spodní plastový kryt, tak jsem myčku položil na záda. To jsem ale neměl, protože do té elektroniky nateklo pár kapek vody. Když jsem pak myčku zapojil (naštěstí ale ještě nezastrčil pod linku a elektroniku měl shodou okolností blízko od ucha), tak bylo slyšet nepříjemný praskavý zvuk a začal být cítit zápach spáleniny. Hned jsem to vypnul, elektroniku vymontoval, vysušil fénem, box a okolí taky, zapojil, a naštěstí, ó díky kutilský bože, mi to prošlo. Kdybych býval myčku zastrčil, zapojil a odešel, tak mě to taky mohlo stát vyhořelou elektroniku. Takže na záda bych to příště radši nikdy nepokládal.

Stejně mě tak nějak mě pořád štve, že se kolem servisních manuálů dělají takové tajnosti - je to tajný pomalu víc, jak návod na atomovou bombu. Člověk musí hledat půl dne, pak to najde v maďarštině a ještě musí někde dohledat, že na tohle AEG je manuál na Elektrolux EWT 1850. Já chápu, že bezpečnost atd. a že by opravy měla dělat jen rádně proškolená osoba, jenže... My všichni víme, že svět je plný kutilů. A proč ne, že. Vždycky budou. Jenže bez servisních manuálů pak musí jít metodou pokus omyl, což může být často mnohem větší riziko, než kdyby měli návod jak se to a to rozebírá, na co si dát pozor atd. Vždyť tam klidně může být na každé stránce nějaký warning, že na vlastní nebezpečí a bla bla bla. Opraváře by to jistě nijak nepostihlo, protože pochybuju, že by to způsobilo nějaký boom kutilství. Ale kutilové by už nemuseli tápat. A firmě, která by to poskytla, by to určitě přineslo i konkurenční výhodu - já bych si určitě radši koupil výrobek, ke kterému je i návod na opravu.

Tak hodně štěstí všem dalším domácím opravářům

Filip

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články