Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Staviame záhradnú búdu svojpomocne II.

Naposledy som skončil pri základoch, kde som si prvykrát uvedomil, že dvakrát meraj a raz strihaj nie je zbytočné príslovie. Ale človek sa učí najlepšie na svojich chybách.

Chyby začiatočníka

Po vytuhnutí betónu som si uvedomil, že U-profily, ktoré som vkladal do základov som umiestnil čiastočne zle. Keďže som chcel obkladať búdu tatranským profilom zistil som, že časť U-profilov som dal dierami von, čiže použité skrutky mi budú presahovať von a tatranský cez ne proste nedám. Hoci som neskôr vymenil skrutky za kusy so zapustenou hlavou bola to chyba, ktorú som si uvedomil dodatočne.
Po nahodení stojek a ich výškovej úprave som sa dopustil ďalšej chyby. Sklon pultovej strechy som riešil od oka až následne ma napadlo pozrieť si, či je sklon dostatočný a zistil som samozrejme, že nie. Situáciu som pre istotu overoval na poradni http://kutilska.poradna.net/q/view/99199-min-sklon -sindla-pultova-strecha. Po ubezepečení, že daný sklon nebude postačovať som sa rozhodol pre jeho navýšenie.
Bohužiaľ na tento fakt som prišiel až v štádiu, keď som už mal stojky v rovine a spojeneé do jedné celku.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3461-buda3-j       pg]
Ako vidiet výškový rozdiel na 4m je len 10cm, pretože som sa naivne domnieval, že stačí minimálny sklon a voda bude odtekať smerom dole sama. Takže som stál pred dilemou, čo spravím, či znížim zadnú časť alebo zvýšim prednú. Bohužiaľ k tomuto poznaniu som dospel až v štádiu, keď som mal skelet búdy už zoskrutkovaný L-profilmi a vo vodaváhe a nechcelo sa mi to rozoberať. Navyše som nemal tak vysoké stojky a musel by som zase objednávať dopravu, čo predstavovalo navýšenie nákladov. A tak som sa rozhodol pre nie možno práve najlepšie riešenie a to navýšenie prednej časti z materiálu, čo mám. Na vysokej som mal statiku za 1 a tak som podvedome odhadol, že to bude dostatočne pevné. Výsledok je možné vidiet na fotografii.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3488-buda5-j    pg]
Napílil som jeden hranol na menšie kusy, tieto pripevnil ku konštrukcii L profilmi. Niekto môže namietať, že to nie je dostatočne pevné, ale treba si uvedomiť, že samotná váha strechy s prípadnym snehom bude pôsobiť hlavne smerom kolmo k zemi, takže L profily nebudú až tak zaťažené. Navyše pre istotu je každý istený dvoma až tromi L profilmi, takže strecha drží dostatočne pevne.

Podlaha

Známy vyhadzoval asi 50m dlažby a tak som kúpil za 50 eur (aj s dopravou iba som to musel vyložiť u seba) a tak som sa rozhodol použiť ju ako podklad hoci pôvodne som uvažoval o drevennej podlahe. Odkopal som časť zeme a zasypal tenkou vrstvou štrku frakcie 16-32. Ako sa neskôr ukázalo vrstva štrku bola viacmenej zbytočná. Tu som spravil maličkú "chybu" a to, že som sa pokúšal držať dlažbu v absolútnej rovine, takže som sa hral s každým kúskom neskutočne dlho.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3487-buda4-j     pg]
Výsledok nebol taký aký som očákaval napriek veľkému úsiliu nehovoriac o tom, že som si následne položil otázku prečo? Prečo mať v búde, kde bude odložené náradie, bicykle a pod ultrarovnú podlahu? Dôvod žiadny a tak som bol vo finále spokojný.
Ak by niekoho zaujímala "technológia" použitá pri pokládke dlažby tak najprv som si odkopal lôžko, dosypal jemnou hlinou, štrkom a položil dlažbu. Dlažbu som udupával veľkým gumenným kladivom. Celú dlažbu sa mi podarilo dokončiť až s tretím, druhé bol šmejd a rozletelo sa už pod 2h práce. Každú dlažbu som premieraval malou 30cm vodováhou, susedné veľkou 1m.
Na základe skúsenosti z vnútorneho priestoru búdy som už vonkajšiu časť robil bez štrku a dlažba je postavená priamo na hline. Po pár mesiacoch môžem potvrdiť, že drží rovnako ako tá so štrkom a prerastanie zeliny je prijateľné a rovnomerné u oboch.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3490-buda6-j   pg]
Apropo burina...pôvodne som chcel ešte dávať pod dlažbu tkannú textíliu proti prerastaniu buriny. Vnútornú dlažbu som položil akoby na skúšku, aby sa mi lepšie manipulovalo s rebríkom a pod s tým, že neskôr ju vyhodím a nahodím ešte textíliu. Samozrejme sa mi to už potom nechcelo a nakoľko dlažba je pod strechou a burina nemá na svoj rast vodu a svetlo je jej prerastanie minimálne.
Poučenie...čo neurobíte hneď už pravdepodobne nespravíte nikdy.
V budúcom diely položím strechu, okapy, dokončím obitie a dvere, bude tam navyše jedna vychytávka a búda bude po vyše roku hotová.

Předmět Autor Datum
Apropo burina...pôvodne som chcel ešte dávať pod dlažbu tkannú textíliu proti prerastaniu buriny. Vn… nový
blue5 07.08.2015 16:50
blue5
Je to moja prvotina, takze v poslednej casti okrem finalneho vysledku ukazem samozrejme aj detaily c… poslední
fleg 08.08.2015 09:52
fleg

Apropo burina...pôvodne som chcel ešte dávať pod dlažbu tkannú textíliu proti prerastaniu buriny. Vnútornú dlažbu som položil akoby na skúšku, aby sa mi lepšie manipulovalo s rebríkom a pod s tým, že neskôr ju vyhodím a nahodím ešte textíliu.

Textilia aj tak nijak extra nepomoze. V skarach sa casom usadi bordel a zacne tam rast sirokolista burina alebo travy. Jedine poukladat tu dlazbu napevno (beton) a vyplnit pri tom aj vsetky skary.

//
Inak som chcel napisat uz aj do I. casti. Sice by som na to isiel podstatne inak, ale pekna praca. :beer:

Je to moja prvotina, takze v poslednej casti okrem finalneho vysledku ukazem samozrejme aj detaily chyb. Asi z egoistickych dovodov, som to chcel spravit sam bez akejkolvek pomoci zvonku a tak som sa aj malo pytal, dokonca aj na poradni a mozno, aj preto je pocet chyb na tejto stavbe tak velky.
Textiliu som daval pod terasu a zatial mi z nej nic neprerasta a to nie je zakryta, takze nu prsi a svieti slno, cize idealne podmienky na rast rastlin.
Inak videl som polozene profesionalne dlazby na par domocha takmer vsade po case prerastala burina, takze mam pocit, ze bud to tie firmy nevedia alebo to odflaknu vacsinou.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru