Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Staviame záhradnú búdu svojpomocne II.

Naposledy som skončil pri základoch, kde som si prvykrát uvedomil, že dvakrát meraj a raz strihaj nie je zbytočné príslovie. Ale človek sa učí najlepšie na svojich chybách.

Chyby začiatočníka

Po vytuhnutí betónu som si uvedomil, že U-profily, ktoré som vkladal do základov som umiestnil čiastočne zle. Keďže som chcel obkladať búdu tatranským profilom zistil som, že časť U-profilov som dal dierami von, čiže použité skrutky mi budú presahovať von a tatranský cez ne proste nedám. Hoci som neskôr vymenil skrutky za kusy so zapustenou hlavou bola to chyba, ktorú som si uvedomil dodatočne.
Po nahodení stojek a ich výškovej úprave som sa dopustil ďalšej chyby. Sklon pultovej strechy som riešil od oka až následne ma napadlo pozrieť si, či je sklon dostatočný a zistil som samozrejme, že nie. Situáciu som pre istotu overoval na poradni http://kutilska.poradna.net/q/view/99199-min-sklon -sindla-pultova-strecha. Po ubezepečení, že daný sklon nebude postačovať som sa rozhodol pre jeho navýšenie.
Bohužiaľ na tento fakt som prišiel až v štádiu, keď som už mal stojky v rovine a spojeneé do jedné celku.
http://kutilska.poradna.net/file/view/3461-buda3-j       pg
Ako vidiet výškový rozdiel na 4m je len 10cm, pretože som sa naivne domnieval, že stačí minimálny sklon a voda bude odtekať smerom dole sama. Takže som stál pred dilemou, čo spravím, či znížim zadnú časť alebo zvýšim prednú. Bohužiaľ k tomuto poznaniu som dospel až v štádiu, keď som mal skelet búdy už zoskrutkovaný L-profilmi a vo vodaváhe a nechcelo sa mi to rozoberať. Navyše som nemal tak vysoké stojky a musel by som zase objednávať dopravu, čo predstavovalo navýšenie nákladov. A tak som sa rozhodol pre nie možno práve najlepšie riešenie a to navýšenie prednej časti z materiálu, čo mám. Na vysokej som mal statiku za 1 a tak som podvedome odhadol, že to bude dostatočne pevné. Výsledok je možné vidiet na fotografii.
http://kutilska.poradna.net/file/view/3488-buda5-j    pg
Napílil som jeden hranol na menšie kusy, tieto pripevnil ku konštrukcii L profilmi. Niekto môže namietať, že to nie je dostatočne pevné, ale treba si uvedomiť, že samotná váha strechy s prípadnym snehom bude pôsobiť hlavne smerom kolmo k zemi, takže L profily nebudú až tak zaťažené. Navyše pre istotu je každý istený dvoma až tromi L profilmi, takže strecha drží dostatočne pevne.

Podlaha

Známy vyhadzoval asi 50m dlažby a tak som kúpil za 50 eur (aj s dopravou iba som to musel vyložiť u seba) a tak som sa rozhodol použiť ju ako podklad hoci pôvodne som uvažoval o drevennej podlahe. Odkopal som časť zeme a zasypal tenkou vrstvou štrku frakcie 16-32. Ako sa neskôr ukázalo vrstva štrku bola viacmenej zbytočná. Tu som spravil maličkú "chybu" a to, že som sa pokúšal držať dlažbu v absolútnej rovine, takže som sa hral s každým kúskom neskutočne dlho.
http://kutilska.poradna.net/file/view/3487-buda4-j     pg
Výsledok nebol taký aký som očákaval napriek veľkému úsiliu nehovoriac o tom, že som si následne položil otázku prečo? Prečo mať v búde, kde bude odložené náradie, bicykle a pod ultrarovnú podlahu? Dôvod žiadny a tak som bol vo finále spokojný.
Ak by niekoho zaujímala "technológia" použitá pri pokládke dlažby tak najprv som si odkopal lôžko, dosypal jemnou hlinou, štrkom a položil dlažbu. Dlažbu som udupával veľkým gumenným kladivom. Celú dlažbu sa mi podarilo dokončiť až s tretím, druhé bol šmejd a rozletelo sa už pod 2h práce. Každú dlažbu som premieraval malou 30cm vodováhou, susedné veľkou 1m.
Na základe skúsenosti z vnútorneho priestoru búdy som už vonkajšiu časť robil bez štrku a dlažba je postavená priamo na hline. Po pár mesiacoch môžem potvrdiť, že drží rovnako ako tá so štrkom a prerastanie zeliny je prijateľné a rovnomerné u oboch.
http://kutilska.poradna.net/file/view/3490-buda6-j   pg
Apropo burina...pôvodne som chcel ešte dávať pod dlažbu tkannú textíliu proti prerastaniu buriny. Vnútornú dlažbu som položil akoby na skúšku, aby sa mi lepšie manipulovalo s rebríkom a pod s tým, že neskôr ju vyhodím a nahodím ešte textíliu. Samozrejme sa mi to už potom nechcelo a nakoľko dlažba je pod strechou a burina nemá na svoj rast vodu a svetlo je jej prerastanie minimálne.
Poučenie...čo neurobíte hneď už pravdepodobne nespravíte nikdy.
V budúcom diely položím strechu, okapy, dokončím obitie a dvere, bude tam navyše jedna vychytávka a búda bude po vyše roku hotová.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články