Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolaudace novostavby, pitná voda a její rozbor.

Zdar všem přítomným rádcům.
Včera jsme byli na SÚ ohledně pár dotazů na kolaudaci.Jasný, chodníček vysypaný štěrkem (přece si nebudeme tahat bahno do domu, když nám paní z úřadu bude asi jezdit každý večer vytírat chodbu) a další dotaz na mě zněl: Vy máte studnu, že jo? Já že ano.No tak to potřebujete mít proveden rozbor vody.Já na to proč? Jsme připojeni na stávající studnu tchána ( dostali jsme zdarma zahradu a jeho studna je kousek, tak proč kopat novou).Já na to, že ze studny se pije voda 100 let a nikdy s vodou problém neby. No, milý pane, a jak si budete vařit bez pitné vody? Já na to že pitná je a pokud by byl problém, koupím si denně balenou z obchodu.
No a to si ji budete tahat věčně z obchodu? Já na to že jo..... No debata o hovně, nakonec jsem bouchnul dveřmi a odešel.Dva tisíce prostě za nesmyslný požadavek platit nechci už z principu.

Dotaz: existuje ve stavebním zákonu podmínka "pitné" vody? I v paneláku se používá třeba teplá užitková voda, lidi si občas loknou ve sprše, čistí si zuby vlažnou vodou......

V obci jsme jediná parcela bez upravené vody tzn.obec na nás sere a vodu nám přitáhnout nechce.Já milion za přípojku ( vyčísleno VEOLII) platit nebudu.

Díky za každou informaci.

Předmět Autor Datum
Sestimsmir... Pro barak ten pozadavek skutecne existuje(chatu lze mit bez vody). A dva litry to snad…
bahno 20.09.2016 21:15
bahno
A prosímtě, odkážeš mě na nějaký paragraf, podle kterýho tento požadavek existuje? Já teď projíždím…
iconek 20.09.2016 21:34
iconek
2009-268 - dovozuji to z §6 odstavec 1. http://www.centrumvody.cz/kontakty/cs_CZ-38302.htm l - v Pra…
bahno 20.09.2016 22:56
bahno
Dle tohoto paragrafu vše splňujeme: Stavby podle druhu a potřeby musí být napojeny na vodní zdroj n…
iconek 20.09.2016 23:46
iconek
A co je ve stavebním povolení? Jak je tam řešeno zasíťování?
Aaaa 21.09.2016 07:22
Aaaa
Jak jste měl řešené napojení / zásobování pitnou vodou v projektové dokumentaci a ve stavebním povol…
pc 21.09.2016 08:53
pc
Ke stavebnímu povolení jsme museli mít vyřízeno povolení připojení ke stávající studně skorotchána.T…
iconek 21.09.2016 11:29
iconek
Když rozbor nevyjde, budete muset vodu upravovat. Třeba tady v Praze si neumím představit, že by Hyg…
pc 21.09.2016 15:09
pc
Je pravda, že "připojení na zdroj vody" není totéž, co připojení na zdroj pitné vody. Co asi udělá s…
mirektatra 21.09.2016 18:09
mirektatra
Já dneska volal na odkaz uvedený v jedné z odpovědí na můj dotaz.Tam mi pán řekl, že se předkolaudač…
iconek 21.09.2016 21:05
iconek
Tak zrovna dusicnany a dusitany bych nepodcenoval. Jako pro dospelyho, pokud je to jenom vo trochu,…
bahno 22.09.2016 12:00
bahno
Já mám také vlastní studnu a při kolaudaci (2008) po mně nikdo rozbor vody nechtěl.
Ulrico 22.09.2016 12:30
Ulrico
Tak jsem se byl během tejdne na SÚ zeptat, jestli ji stačí základní rozbor a bylo mi řečeno že ne.Ta…
iconek 07.10.2016 19:53
iconek
No nevím, kdyby řekla, že musí být zpevněná plocha jako nástupní plocha pro hasiče (nebo jak se to j…
czcharlie 07.10.2016 20:10
czcharlie
Že bych jako vybetonoval zpevněnou plochu o velikosti Tatry, aby mohli přijet hasiči?Ti naši se ani…
iconek 07.10.2016 21:23
iconek
Tati, prej jsi zbořil pražákovi sloupek? :-D:-):-D:-D Ne, jasně, že to je blbost, nástupní plocha pr…
czcharlie 07.10.2016 21:32
czcharlie
Domnívám se, že kolaudace stavby je takový úřední úkon, kterým se ověřuje, že stavebník splnil podmí…
mirektatra 07.10.2016 21:47
mirektatra
Kolaudovat mohou jen to, co bylo v projektu ke stavebnímu povolení, a eventuálně dodatečné změny pro…
Kachlík 07.10.2016 21:47
Kachlík
Tady žádné parkovací místa omezený nejsou..Na polní cestě ve vesnici u Mělníka nikomu parkující míst…
iconek 07.10.2016 22:15
iconek
No někde jsem slyšel, že podle nařízení EU musí být u každého domku zpevněné a nepropustné (aby se n…
Rce 07.10.2016 22:49
Rce
Červená Píska, patříme pod obec Tuhaň. Tady je všechno problém. Já tady ofiko nebydlím, jen to sponz…
iconek 07.10.2016 23:16
iconek
Není pravda, že mohou kolaudovat jen to co je v projektu. Součástí souhrnné a průvodní zprávy je bod… poslední
pc 09.10.2016 10:47
pc
Požadavek na 2 parkovací místa na pozemku rodinného domku (když je ten rodinný domek kolaudován jako…
pc 09.10.2016 10:42
pc

Sestimsmir... Pro barak ten pozadavek skutecne existuje(chatu lze mit bez vody). A dva litry to snad nestoji, pred par lety to stalo asi 800Kc.
BTW vzorky si clovek odebira sam, takze kdyby to nahodou neproslo na nejakej nesmysl, co v realu prd vadi, tak se pri druhym rozboru doleje trocha destilovany vody a je vyreseno.

A prosímtě, odkážeš mě na nějaký paragraf, podle kterýho tento požadavek existuje? Já teď projíždím stavební zákon a nikde se o pitné vodě nepíše.

Jinak základní rozbor stojí 1500 a hloubkový 1800 kč bez DPH.

Zná to každý, kdo stavěl novstavbu, finální úpravy stojí fakt ranec a člověk s normálním příjmem řeší každou stovku, co investuje do stavby.

Díky za info.Tomáš

Dle tohoto paragrafu vše splňujeme:

Stavby podle druhu a potřeby musí být napojeny na vodní zdroj nebo vodovod pro veřejnou potřebu a rozvod vody pro hašení požárů a zařízení pro zneškodňování odpadních vod, sítě potřebných energií a na sítě elektronických komunikací.

Jsme připojeni na zdroj vody.

Na druhý odkaz zavolám a zeptám se.Jednoduchý rozbor vody mi udělá tchýně klidně v práci, je studovaná v tomhle oboru.Ale nemůže mi na to dát štempl.Stejně ona bere každý rok vzorek vody do práce a základní rozbor si pro sebe udělá.Ale bez kulatýho štemplu je mi to stejně k ničemu.

Jak jste měl řešené napojení / zásobování pitnou vodou v projektové dokumentaci a ve stavebním povolení? Ze strany stavebního úřadu mně to přijde správné a myslím, že dům bez připojení na pitnou vodu by neměli zkolaudovat.

Ke stavebnímu povolení jsme museli mít vyřízeno povolení připojení ke stávající studně skorotchána.To samozřejmě máme a v něm se i píše, že povolení se vydává bez ohledu na kvalitu podzemní vody.Tak mě napadlo, co když třeba rozbor nevyjde.Zbouráme barák a nebo si zaplatíme milion za přípojku?Při vydávání stavebního povolení se vědělo, že budeme připojeni na studnu.Tak proč chtějí měsíc před kolaudací rozbory?

Kolik spotřebujete doma během dne pitné vody?Já to vidím odhadem tak pět litrů. To si ji klidně budu vozit z práce.

Je pravda, že "připojení na zdroj vody" není totéž, co připojení na zdroj pitné vody. Co asi udělá stavební oúúúřad, když měsíc po nabytí právní moci kolaudace dojde ke znečištění studny, která navíc není Vaše? Zruší kolaudaci? Prohlásí dům za neobyvatelný a poručí Vás vystěhovat? Myslím, že se zas nějaký úředník v záchvatu geniality zamyslel :-(
S odvoláním na podmínky, uvedené ve stavebním povolení, bych dotyčného úředníka poslal do hajzlu s tím, že na něho zvažuji podání trestního oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele, protože je proti Vám osobně zaujatý. :-P

Resp. Můžete se proti rozhodnutí odvolat a on musí uvést konkrétní předpis, podle kterého rozhodnul...

Já dneska volal na odkaz uvedený v jedné z odpovědí na můj dotaz.Tam mi pán řekl, že se předkolaudační rozbory vody dělají, ale to si lidi dělaj pro sebe.Stojí to 1210,- kč.Hrozně se divil, že nějaká nána ze SÚ chce něco, po čem jí je opravdu hovno.Jestli budu pít vodu ze studny a nebo z PETky někde z Lidlu ji nemusí vůbec zajímat.
Dále uvedl, že stejně 80 % studní v ČR nevyhovuje podmínkám "pitné vody". Tady na Mělnicku, kde se pěstovalo a stále pěstuje, je stejně podloží částečně ochromenu dříve používaným hnojením a podobně.Sice limity jsou splněny, co se týče kvality vody, ale čistá, pitná, chlorovaná voda z vodovodu z toho nikdy nebude. ?ůžeme si pořídit za pár stokorun dávkovač chloru, který bude ukapávat chemii do studny.

Tchýně mi dnes donesla rozbor ze studny a je naprosto v normě, jen nějaký dusi (čňany, tany.....něco) jsou lehce zvýšené, ale také v normě.Bakterie ecoli neprokázána.

Hned bych tu filcku se SÚ poslal telefonicky do hajzlíku, ale bude nám kolaudovat barák, tak ji nemůžu provokovat.Počkám na kolaudaci a pokud bude něco vyžadovat, pošlu ji s přehledem do prdýlky.A budu chtít, aby mi ukázala zákon, paragraf, číslo a odstavec, kde se píše něco o "pitné" vodě a užívání stavby.

Díky za reakce.Tomáš

Tak jsem se byl během tejdne na SÚ zeptat, jestli ji stačí základní rozbor a bylo mi řečeno že ne.Takže to vidím takhle: Koupím kartuš s filtrem na odstranění dusičnanů.Namontuji u dřezu v kuchyni ještě jednu malou vodovodní baterii, kterou napíchnu na přívod vody.Prostě budu mít u dřezu dva kohoutky.

Jo, ještě jeden požadavek na mě vyblila úřednice.Prý musím mít jedno spevněné stání pro auto u domu. Já parkuju na dvorku skorotchána a na zahradě chci mít trávník a ne nějaké stání pro auto.Co když auto nemám? Zrudnul jsem (podle přítelkyně co byla se mnou), nic jsem neřekl a radši opustil kancelář.

To si jako úřední šiml dělá ze mně srandu??? co je komu po tom, že budu parkovat na svém vlastním pozemku? Já tam parkovat nechci, já chci mít všude trávník a nebo záhonky.Nebo stromky.

Díky za vaše názory.

Že bych jako vybetonoval zpevněnou plochu o velikosti Tatry, aby mohli přijet hasiči?Ti naši se ani netrefí do vrat, který máme široký čtyři metry.Hasit když tak můžou od skorotchána, jeho dvorek je čtyři metry od baráku.Stejně by se na pískovém podloží zabořili.
Proto chci ten trávník, nechat ho příští rok vyrůst, aby spevnil povrch.Zatím mám trávník vedle domu a za domem a opravdu se povrch spevnil.Letos bohužel již trávník nevyseju a i kdybych vysel, stejně se již neujme.Takže chci kolaudovat bez trávníku a chodníčků, v čemž vidí úřednice asi problém.

Tati, prej jsi zbořil pražákovi sloupek? :-D:-):-D:-D Ne, jasně, že to je blbost, nástupní plocha pro hasiče určitě není potřeba u rodinného domku na který v případě potřeby dočůrají ze silnice (aby ten sloupek nezbořili). Paní na SÚ si zřejmě dost nešikovně říká o kapsovné. Pokud zpevněná plocha není ve stavebním povolení tak je nesmysl ji ke kolaudaci požadovat - stavba by v tom případě neodpovídala plánům, které jen tak mimochodem bylo nutné doložit SÚ pro schválení stavby. Ale nevím, tak kovaný v zákonech nejsem.

Domnívám se, že kolaudace stavby je takový úřední úkon, kterým se ověřuje, že stavebník splnil podmínky, kterými jej úřad zavázal ve stavebním povolení. Pokud je úřad neuvedl tam, má smůlu --- "Kdybych věděl, že budete chtít rozbor vody, tak bych nezačal stavět ...Teď chci po vás odškodné" :-p

Kolaudovat mohou jen to, co bylo v projektu ke stavebnímu povolení, a eventuálně dodatečné změny projektu. Nebyla-li zpevněn plocha pro auto v projektu, ani v dodatku, ani jako požadavek úřadu pro povolení stavby, tak není co kolaudovat (nicméně z doslechu vím, že jsou úřady, kde trvají na zpevněném stání i pro dvě auta, jinak nevydají stavební povolení - předcházejí tak problému parkování na komunikacích, když třeba přijede návštěva, zejména v lokalitách satelitních městeček, kdy mají občas problém se vejít auta v protisměru, natož když tam ještě někdo stojí).

Tady žádné parkovací místa omezený nejsou..Na polní cestě ve vesnici u Mělníka nikomu parkující místa nevadí.

Hlavně že se tady postavila kolonie domků, rok po vydání našeho stavebního povolení, na druhé straně vesnice.Vodu mají městskou, my ne.Kanalizaci mají, my musíme mít ČOV.Zpevněné plochy nemají, my musíme. Asi zajdu za starostkou a trochu si s ni popovídám :-)
Děkuji za odpovědi.:beer:

No někde jsem slyšel, že podle nařízení EU musí být u každého domku zpevněné a nepropustné (aby se nevsakoval případný unik provozních kapalin) stání pro tolik automobulů, kolik je dospělých členů domácnosti + jedno pro návštěvy. Ty bydlíš někde v Klech u Mělníka, nebo tam nahoru směrem na Lhotku? Já bydlím za Brandýsem....

Není pravda, že mohou kolaudovat jen to co je v projektu. Součástí souhrnné a průvodní zprávy je bod, kde autorizovaný projektant popisuje části projektu, které vyžadují vyjímku a dále bod, kde autorizovaný projektant případně potvrzuje, že dokumentace je v souladu s příslušnými zákony a vyhláškami. Kdyby se při kolaudaci ukázalo, že to není pravda, předpokládám, že stavební úřad bude vyžadovat úpravu stavby do vyhovujícího stavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru