Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronická pojistka

Ahoj. Zakoupil jsem modul napájecího zdroje 0 - 65V, 0 - 20A (ZK-6522C)Kromě ochrany proti nadproudu a smd pojistky s paralelně zapojenou diodou k výstupu nemá žádnou ochranu proti zpětnému proudu a proti přepólování na výstupu (např. při použití zdroje k nabíjení baterií). Našlo by se nějaké schéma, ochrany? (Nechtěně jsem už jeden zdroj bez ochrany zlikvidoval) Rád bych používal zdroj v plném rozsahu, proto počítám s externím napájením tohoto obvodu. Rád bych dosáhl co nejmenších ztrát, ideálně MOSFETy s odporem kolem 1miliohm, protože nijak nezkalibruji měření napětí na výstupu. Kousek před výstupem zdroje je nějaký odpor snad z drátu (tak malou hodnotu nemám čím změřit), možná by se dal využít pro operační zesilovač pro zjištění toho co je před ním a toho co na úplném výstupu, a tím ovládat mosfety (přes mosfet driver). ?? Díky za případné rady "jak na takovou elektronickou pojistku".

Předmět Autor Datum
Sériově zapoj diodu.
Prasak 12.10.2024 09:47
Prasak
Řekl bych, že v tom máš trochu hokej. Dioda v sérii ochrání proti zpětnému proudu. I při 20A se to…
Kyncl 12.10.2024 10:17
Kyncl
Zdroj chci používat na cokoli. Pro opravy či stavbu různých zařízení, Ano, napájím ho spínaným zdroj…
Jarick 12.10.2024 21:42
Jarick
Něco v tomto smyslu:
Jarick 12.10.2024 22:00
Jarick
Pokud někdo přemýšlí nad "ideální diodou" (kde diodu vytváří mosfet) tu jsem také zavrhl, jelikož je…
Jarick 12.10.2024 23:35
Jarick
Těch 75Kč je na aliexpressu.
Kyncl 13.10.2024 07:26
Kyncl
Za komunikační modul (+ doprava)
Jarick 13.10.2024 11:44
Jarick
Asi příliš složitý dotaz. GPT mi vybral LT4356, LTC4365, nebo třeba INA240. + Externí mosfety. Tak j… poslední
Jarick 15.10.2024 12:01
Jarick

Řekl bych, že v tom máš trochu hokej.

Dioda v sérii ochrání proti zpětnému proudu. I při 20A se to dá ještě uchladit, ale lepší ochrana je důslednou praxí: baterku připojovat s nastaveným vyšším výstupním napětím zdroje a naopak minimálním proudem.

Pokud je na výstupu paralelně dioda s pojistkou, přepólovaná baterka pojistku sice spolehlivě odpraví, ale co dál?
Poškození zdroje by mělo zabránit omezení proudu.

Poněkud nepochopitelně bazíruješ na výstupním napětí, ale baterie se nabíjejí proudem a jeho regulaci zdroj má.
Proti zkratu výstupu má nastavitelnou ochranu (Output overcurrent protection (OCP): 0.01-23A adjustable, factory default 23A)

Mimochodem, čím to napájíš? 65V a 20A už je dost macek zdroj.
Trochu by pomohlo, kdybys napsal jaké baterie nabíjíš.
Při ceně tohoto zdroje (75Kč), předpokládám, že jich máš několik a jakékoliv další ochrany budou násobně mnohem dražší. Moc velkou hlavu bych si s tím nedělal.

Zdroj chci používat na cokoli. Pro opravy či stavbu různých zařízení, Ano, napájím ho spínaným zdrojem 72V 1,5KW. Nejde jen o nabíjení baterií, to jsem psal jen jako příklad, kdy by mohlo dojít k přepólování, či zpětnému proudu (např. při výpadku elektřiny). Ochranu tam chci kvůli nepředvídatelným událostem. I jedna blbá li-ionka připojená na výstup dokáže zdroj zničit, pokud dojde třeba k jeho vypnutí. A 20A pojiska mi nic nepomůže. Může ovšem vzniknou xy nečekaných událostí, proto se používá ochana. Dioda v sérii s výstupem mi sníží napětí (pokud nastavím 3V, nechci mít na výstupu pouze 2V), nehledě na to, že při vyšších proudech bych musel ještě z oné diody odvádět teplo. Vyrábí se IO s těmito ochranami, ovšem nalezl jsem pouze pro max. jednotky ampér. Proto myslím, že je nejlepším řešením použití mosfetů. Pokud by ten zdroj stál 75 Kč, jak píšeš, tak bych si s tím hlavu nelámal..

Pokud někdo přemýšlí nad "ideální diodou" (kde diodu vytváří mosfet) tu jsem také zavrhl, jelikož je těžko sehnat takovou, která by splňovala požadavek 0-65 V (i v závěrném směru). Navíc neřeší přepólování výstupu. Proto poskládat ochranu z externích součástek (a externího zdroje) bude nejspíš nejlepší řešení..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru