Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem stavba domu zateplení nebo jednoskladba

zdravím,
chci stavět, mám pozemek pod lesem, mimo běžnou zástavbu, částečně v trvalém zastínění, připadá mi, že je vyšší vlhkost, cca 330 m.n.m

ze strany stavebního úřadu bez omezení tvaru výšky a skladby stavby (je tam nějaké omezení vzdálenosti od lesa ale to se asi povede ať splním), chata i rd bez omezení

užití: dalších 15 let k rekreaci jaro - podzim, později k trvalému bydlení 2 osob, s občasnou spací návštěvou potomstva

představu mám betonová deska, 8 x 9 m + obytné snížené podkroví 1 -2 pokoje,

trochu se poptávám a čtu internety, nevím jestli mám chtít jednoskladu (třeba 44 cm poroterm apod) nebo třeba 30 cm poroterm a 20 cm zateplit

nevím jestli se mám obávat při zateplení polystyrenem nebo vatou třeba myší nebo ptáků?
dřevostavbu jsem vyloučil (možná zbytečně) jsem spíš stará škola a vybral jsem cihlu
každý projektant a stavebník chválí to svoje tak nevím jak to vybrat

díky za názor
s

Předmět Autor Datum
Jo a dotaz je: z čeho byste stavěli vy?
Sso 29.07.2024 16:08
Sso
Určitě stavět z materiálu který už nebude potřebovat dodatečné zateplení. :-)
nerady 29.07.2024 19:55
nerady
Naše zděné stavby mají základní problém . A to , že chceme akumulaci a zároveň izolaci . Což jsou vě…
jenda d 30.07.2024 09:20
jenda d
Co třeba tohle, vypadá to zajímavě, katalog vám pošlou zdarma. https://www.dumjednimtahem.cz/
Paron 30.07.2024 22:15
Paron
Klasika porotherm/ytong a izolant. Netřeba z toho dělat vědu. Myši se nemají kam dostat když to je u…
DyckyMost 31.07.2024 22:24
DyckyMost
No ale zas tam bude ta kočka. Ale nevadí na kočku pořídíte psa. Na psa leoparda. Na leoparda třeba h…
gilhad 01.08.2024 19:53
gilhad
Nebo poridis manželku :D ta vydá za celou zoo :D i paviání prdel bude.
DyckyMosr 02.08.2024 01:56
DyckyMosr
Už před 20-ti lety jsme se takto rozhodovali, když jsme se synem stavěli RD pro jeho rodinu. V podst…
George63 02.08.2024 18:32
George63
V moderním domě používat tepelné čerpadlo je slušně řečeno divné . Tepelná ztráta by dnes měla být t…
jenda d 03.08.2024 10:52
jenda d
Ať chceš, nebo nechceš, topit se většinou musí. V našem případě nejde o pasivní dům, ale klasickou s… poslední
George63 03.08.2024 22:12
George63

Naše zděné stavby mají základní problém . A to , že chceme akumulaci a zároveň izolaci . Což jsou věci co jdou proti sobě . V principu dnes zděná stavba je spíše z materiálu co jsou nafoukané bublinkami vzduchu (izolant) . Tu akumulaci tedy využijete jen pár centimetry ve stěně . Nahrazuje se to akumulačními příčkami a masivní betony v podlahách .

Víc vám asi neřeknu . Stavěl jsem jak zděnou stavbu , tak dřevostavbu (two by four) na víkendy. Staví se u nás strašně draho a neefektivně . Takzvaně at to stojí co to stojí (uložení peněz) . Když jsem stavěl a šmejdil po zahraničních forech , tak zjistíte , že jsme taková testovací země pro drahé technologie , kdy každý musí mít něco speciálního (vysoká marže) a jednoduchost , standartizace se u nás nepěstuje .

Jednovrstvá skladba (zděná) má samozřejmě problém s detaily , kdy se těžko řeší tepelné mosty (třeba překlad) a je to naležitě oceněno . Když naopak uděláte třeba zdi ze ztraceného bednění a vylejete betonem , tak pak následně to vše obalíte jen izolantem .

Už před 20-ti lety jsme se takto rozhodovali, když jsme se synem stavěli RD pro jeho rodinu. V podstatě stejné podmínky. Pod lesem, n.v. cca 400 m. Rozhodli jsme se pro tehdy citherm (obdoba porotherm) síly 44 cm. Stavba přízemí + celé obytné podkroví. Před vnějšími omítkami dilema, zda zateplit nebo ne. Nakone c se nám nabídli omítkáři, kteří nám velmi výhodně a kvalitně udělali vnitřní omítky (které jsme si chtěli dělat sami, ale oni je udělali podstaně rychleji a kvalitněji za tehdy 50 tisíc), že by nám mohli udělat za stejnou cenu i kompletní vnější omítky (hlazené VPC cca 2 cm). Ale bez odkladu. Takže jsme se rozhodli že se na zateplení vykašlem a vzali jsme je. Výsledek perfektní, krásné omítky a stavba "dýchá" a nějaké extrémní tepelné ztráty nevykazuje. O tom "dýchání" se vedou dosti pře (EPS stavbu každopádně uzavírá proti difuizi páry a pak bývají problémy s větší relativní vlhkostí v obytných prostorách). Ale v našem případě se zdá, že zvolené řešení je optimální. Nyní topí TČ (není plyn) a spotřeba je celkem příznivá. Syn je nyní, po úraze, paraplegik-vozíčkář, takže i tento způsob vytápění byl nutný. Toť má zkušenost.

V moderním domě používat tepelné čerpadlo je slušně řečeno divné . Tepelná ztráta by dnes měla být taková , že se to čerpadlo nezaplatí . Ano dotace jsou nastaveny tak , aby to byl byznys pro firmy .
Ještě pochopím , když se tam dají malé krbovky kde na pohodu protopíte 2m3 dřeva za zimu . Tam se těch 50 tis. investovaných umoří a zajistí nezávislost . Také třeba klimatizace se zaplatí (tepelné čerpadlo vzduch- vzduch) relativně rychle . Navíc v léte chladí.
Navíc lepší izolace je beznákladová po celou dobu životnosti stavby . Tepelné čerpadlo má určitou životnost , žere energii (peníze) a chce servis. A za dvacet let se spotřební díly nebudou vyrábět a bude potřeba výměna za jiné komponenty (morální zastaralost)

Ať chceš, nebo nechceš, topit se většinou musí. V našem případě nejde o pasivní dům, ale klasickou stavbu. Co se týká toho "zateplení" vnějších zdí, i za předpokladu přidání 10 cm EPS, by celkové snížení tepelných ztrát (ale pouze na ploše těchto zdí) činilo max 5-7 % (propočteno). Což by, v celkovém součtu všech ztrát objektu, bylo poměrně nepodstatné. S tím , že pak ale dochází vštšinou k tomu, že vzhledem k "uzavření" vnějších stěn proti přirozené difuzi vodních par, vznikajících pobytem osob a bytovým provozem (kuchyně, koupelny), se extremně zvyšuje relativní vlhkost v těchto obytných prostorách a dochází k nežádoucí kondenzaci, většinou na vnitřních částech oken. Takže je pak nutno podstatně aktivnější větrání, čímž se ale ovšem rovněž zase zvyšují ty tepelné ztráty. Tedy, pokud se zase nepoužívá rekuperace, jež má ale zase své nevýhody (pořizovací i provozní náklady). Takže vždy se musí posuzovat a zhodnocovat vše v souvislostech a ne vždy je vše tak jednoduché.
Jinak, i v našem případě, je v hlavní obytné místnosti, prostorově spojené s kuchyní, chodbami a schodištěm do podkroví, zhotoven masivní centrální zděný krb, s krbovou vložkou na dřevo, který má, vzhledem k velkému objemu zdiva, poměrně dobrou akumulační schopnost. Ten pak, v přechodném a i extrémním období, se používá jako doplňkový zdroj vytápění a je jím možné pomocí průduchů a propojení většiny místností, poměrně dobře klimatizovat a vytápět, skoro celý objěkt.
A to tepelné čerpadlo, nebylo realizováno na základě žádných dotací, ale pouze na vlastní náklady a svépomocí. Celkové náklady dosáhly cca 150 tisíc a vzhledem k nemožnosti řešení topení plynem a nutností, co možná bezobslužného topení, s ohledem na inavliditu majitele, se jedná pravděpodobně o nejvhodnější možnost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru