Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení ve starším RD.

Zdravím,
řeším předběžně následující situaci,
která zřejmě v budoucnu nastane.
Starší rodinný dům, ústřední topení - plynový kotel - plechové radiátory celkem 8 ks.
Přízemí + jeden pokojík v podkroví.
Nyní je celoročně obýván a v zimě se pochopitelně topí.

V budoucnu tam budu jenom občas v létě a v zimě bych raději topit nechtěl; (nanejvýš trochu temperovat.)
Jak to vyřešit s vodou v radiátorech - aby nezamrzla?
Vypustit vodu z topení asi není dobrý nápad;
šla by případně použít nějaká nemrznoucí směs a v jakém poměru?

Taky co by to s barákem udělalo, kdyby se vůbec netopilo.
Uvítám jakékoliv tipy - rady, jak toto řešit.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě jedna možná varianta (mám pro případ nepřítonosti provedeno v našem RD). RD byl dříve vytápěn… nový
George63 24.04.2024 12:31
George63
Jo to dává smysl, když například potřebuješ na pár dní s rodinou odjet pryč, nebo když chceš aby ti… nový
nerady 24.04.2024 14:11
nerady
Chápu. Co se týká toho topení, tak opravdu nejjednodušší je naplnit systém nemrznoucí směsí. Ovšem v… nový
George63 24.04.2024 16:08
George63
To s tím vypouštěním vody máš naprostou pravdu. Lidé to moc neznají a dělají blbosti. Co mám letní v… poslední
nerady 24.04.2024 18:10
nerady

Ještě jedna možná varianta (mám pro případ nepřítonosti provedeno v našem RD). RD byl dříve vytápěn klasickým kotlem na plyn a nyní je běžně vytápěn klasickým kotlem na dřevo. Oba kotle jsou napojeny paralelně na topný systém. Rovněž samotížka. Do stoupacího vedení, za oběma kotly, mám zhotoven "kastlík" z 3 mm plechu, v němž, ze spodní strany, jsou umístěna topná elektrická tělesa. Jejich spínání je možné ovládat prostorovým termostatem, kotlovým termostatem v systému a dálkově pomocí mobilu. V případě nízkých teplot dálkově sepnu mobilem (dostanu hlášku o sepnutí) a pokud teplota klesá k nastavenému minimu, sepne topné těleso/telesa a temperuje se celý systém i prostor, v závislosti na teplotě vody v systému i prostoru.

Jo to dává smysl, když například potřebuješ na pár dní s rodinou odjet pryč, nebo když chceš aby ti nezamrzla voda ve vodovodních trubkách. On chce vyřešit dům v kterém se nebydlí. Nejlevnější řešení je nemrznoucí směs v systému, pokud má vypuštěnou vodu z vodovodu a v sifonech nemrznoucí směs. Co jsem pochopil tak má obavu z vlhkosti, tu ale nevyřeší že tam bude v zimě temperovat. Jak jsem psal v předešlém příspěvku pro temperování bych tam dal někam akumulační kamna, jelikož jsou úplně mimo stávající systém a jdou také dálkově spínat. Pokud chce jen větrat tak se prodávají ventilační systémy jen na solární panely, ale musíš dělat do zdiva větrací otvory. V poslední větě dřívějšího příspěvku jsem mu popsal i nejlevnější řešení a záleží jen na něm co si z toho vybere.

Chápu. Co se týká toho topení, tak opravdu nejjednodušší je naplnit systém nemrznoucí směsí. Ovšem vzhledem k tomu, že jde tedy o samotížku, tak to bude docela dost objemu, takže to asi vyjde rovněž asi poměrně draho. Ale ano, je to i nejjistější. Ovšem tazatel nemluví o ostatní vodoinstalaci v baráku, což je ale určitě rovněž problém, který zřejmě zatím neřeší. A pochybuji, že bude instalace a rozvody vody, provedeny tak, aby je mohl snadno a hlavně kompletně vypustit, pokud na to nebylo myšleno už při realizaci. A stačí jedna "kapsa" a je zaděláno na průšvih. Zrovna nedávno u mne byla a naříkala sousedka z vedlejší "chalupy", u naší chaty, kdy měla pěkně chalupu vytopenou, když jí praskla nevypuštěná vodovodní trubka mrazem a zjistila to až po pár dnech.
Takže, podle mne, se té temperaci, v místech s vodou, určitě nevyhne. Což by se dalo, jak píšeš, rovněž řešit těmi akumulačkami. Ale podle mne, nakonec spíše i nějakými přenosnými přímotopy, nebo spíše olejovými el. radiátory, s vestavěnými termostaty (bezpečnější z požárního hlediska). A vzhledem k tomu, že půjde určitě o více nutných konkrétních místností (koupelny, kuchyně, WC), tak bych to řešil spíše těmi lokálními přímotopy s výkonem kolem 1-2 kW a s vestavěnými termostaty, tak, aby to v konkrétních daných místnostech, zajistilo temperovací teplotu. Jejich spínání, v nutnou dobu předokládaných poklesů teplot, bych pak řešil tak, že bych na přívod celé instalace domu osadil stykač, který by v době, kdy bude dům opuštěn, vypínal celý přívod el. instalace a zapínal se pak spínačem po příjezdu, nebo dálkově pomocí mobilu. Což je dobré i z jiných bezpečnostních hledisek. Topidla by byla zapojena na běžné zásuvky a zapnuta a nastavena na temperaci a pokud by hrozilo zamrznutí, tak by dálkově zapnul ten stykač v hlavním přívodu.
Já to takto třeba mám řešeno obdobně na chatě, ovšem ne z důvodu zamrzání (nemám ÚT a vodovodní řád a odpady mám v zimě vypuštěny), ale z toho důvodu, že když chci jet na chatu a nechci přijet do zimy (nejen při mrazech), tak mám, v jedné menší místnosti, rovněž připojený na zásuvku a nastavený přímotop - olejový radiátor 2 kW s termostatem a než jedu na chatu, tak hodinu v předstihu, zapnu dálkově hlavní přívod elektriky a tento přímotop mi tuto místnost vytopí na příjemnou teplotu. Po příjezdu pak zatopím v krbové vložce v krbu a než se vytopí celý objekt, tak po tu dobu můžeme pobývat v té, přímotopem vytopené, místnosti. To sepnutí stykače a topení mám nastaveno na dobu 2 hodiny a pak se automaticky přívod vypne, nebo to topení vypnu po příjezdu na tom radiátoru. Pochopitelně je možné ten přívod i dálkově vypnout, pokud si odjezd rozmyslím. Mobil mi, jak zapnutí, tak i vypnutí, signalizuje.
No, my tu "meditujeme", tak uvidíme, zda mu naše diskuse aspoň k něčemu bude. :-D

To s tím vypouštěním vody máš naprostou pravdu. Lidé to moc neznají a dělají blbosti. Co mám letní vodovod na zahrádce tak ten mám vyspádovaný, aby celý vytekl a ještě pro jistotu to vyfouknu kompresorem. Soused má karavan a stěžoval si že už po několikáté mu praskly trubky v karavanu jelikož mu tam zůstala někde voda. Tak mu říkám zda je problém když ví kde se vypouští systém to auto naklonit, aby u výpusti bylo nejnižší místo a pak tam přes nějaký kohout fouknout vzduch z kompresoru. Další věcí je že si nikdo moc neuvědomuje, že tam má sifony. Když mu říkám, že do sifonu vždy před zimou naleju prostředek do ostřikovačů u auta tak to slyší poprvé. No tak jsme si "pomeditovali" a snad se z toho někdo poučí.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru