Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení ve starším RD.

Zdravím,
řeším předběžně následující situaci,
která zřejmě v budoucnu nastane.
Starší rodinný dům, ústřední topení - plynový kotel - plechové radiátory celkem 8 ks.
Přízemí + jeden pokojík v podkroví.
Nyní je celoročně obýván a v zimě se pochopitelně topí.

V budoucnu tam budu jenom občas v létě a v zimě bych raději topit nechtěl; (nanejvýš trochu temperovat.)
Jak to vyřešit s vodou v radiátorech - aby nezamrzla?
Vypustit vodu z topení asi není dobrý nápad;
šla by případně použít nějaká nemrznoucí směs a v jakém poměru?

Taky co by to s barákem udělalo, kdyby se vůbec netopilo.
Uvítám jakékoliv tipy - rady, jak toto řešit.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Před několika lety jsme řešili s kamarádem podobné, staré ,ale funkční litinradiátory jsme napojili…
E250TD 22.04.2024 06:42
E250TD
V chalupách se zcela běžně v zimě netopí, takže vypustit.
Kyncl 22.04.2024 08:55
Kyncl
A pak se bude trápit se rzí v oběhu.
kejki 22.04.2024 09:38
kejki
Ten jeden radiátor vás „nevytrhne“. Normálně nechte otevřený na málo, jen pro temperování. Kotel to…
Paron 22.04.2024 10:15
Paron
Pokud by nechal zapnutý kotel, musí k tomu stáhnout i teplotu vody, protože kotel bude vyhřívat vodu…
Jan Fiala 22.04.2024 11:04
Jan Fiala
Do radiátorů dát nemrznoucí směs v příslušném poměru. O tom co to udělá s domem když tam nebudeš v z…
nerady 22.04.2024 15:19
nerady
Zatím děkuji všem za názory. Vlhkost tam bohužel nějaká je, takže nějaké temperování na minimum asi…
Ivan1 23.04.2024 07:13
Ivan1
U toho topení u plynových kotlů, například jen na 5 stupňů je problém, že odchází kotel. Mám to potv…
nerady 23.04.2024 07:52
nerady
Je tam SAMOTÍŽ.
Ivan1 23.04.2024 08:12
Ivan1
SAMOTÍŽ. Objasni mi, co je na tom špatného. Systém fungující na fyzikálním principu bez kurvítek.…
čumil old 23.04.2024 19:30
čumil old
Pokud bys chtel kotel pouzit, pak bych to resil asi termostatem s moznosti casoveho spinanani. Nasta…
Jan Fiala 23.04.2024 10:39
Jan Fiala
Ještě jedna možná varianta (mám pro případ nepřítonosti provedeno v našem RD). RD byl dříve vytápěn…
George63 24.04.2024 12:31
George63
Jo to dává smysl, když například potřebuješ na pár dní s rodinou odjet pryč, nebo když chceš aby ti…
nerady 24.04.2024 14:11
nerady
Chápu. Co se týká toho topení, tak opravdu nejjednodušší je naplnit systém nemrznoucí směsí. Ovšem v…
George63 24.04.2024 16:08
George63
To s tím vypouštěním vody máš naprostou pravdu. Lidé to moc neznají a dělají blbosti. Co mám letní v… poslední
nerady 24.04.2024 18:10
nerady

Pokud by nechal zapnutý kotel, musí k tomu stáhnout i teplotu vody, protože kotel bude vyhřívat vodu na teplotu, kterou má nastavenu na termostatu na kotlu. Pokud budeš temperovat na nezámrazovou teplotu, je zbytečné vyhřívat vodu na 60.
Další otázkou je, že tam asi bude samotížka a pokud zastavíš všechny radiátory kromě jednoho, tak to moc fungovat nebude.

Do radiátorů dát nemrznoucí směs v příslušném poměru. O tom co to udělá s domem když tam nebudeš v zimě topit záleží jak je suchý a jaké jsou hydroizolace. Fungují tak tisíce zděných chat, které majitelé v zimě nenavštěvují. Pokud je v domě sucho a větrá se tak není žádný problém. Pokud je tam vlhko tak problémy nastávají. Dělají se různé větrací systémy s nuceným větráním i pouze jen na solár, nicméně na to bych v zimě nespoléhal.

Zatím děkuji všem za názory.
Vlhkost tam bohužel nějaká je, takže nějaké temperování na minimum asi bude nutné?

Je tam tuším tento kotel:
Destila DPL 18 A-H
starý asi 2 roky.

Jak často by se to topení asi muselo v zimě když je zapnuté kontrolovat ?
(kvůli nutnosti tam jezdit)

U toho topení u plynových kotlů, například jen na 5 stupňů je problém, že odchází kotel. Mám to potvrzeno od pár lidí, kteří mě před tím varovali. Další věcí je zda máš samotíž či nucený oběh. Pokud bych to řešil ve své nemovitosti a neměl nikoho spolehlivého v okolí aby se na to občas podíval, tak bych na zimu kotel odstavil a instaloval do nějaké místnosti akumulační kamna na elektřinu. Dal bych je tam kde budou nejvíc potřeba. Nyní jsou možnosti spínání na dálku a i to zda běží. Je to sice náklad na víc, ale daleko spolehlivější než kotel na plyn, který hodí na displej nějakou závadu a stojí. Ono je tu mnoho neznámých a bez přesné lokace, stavu domu atd. se blbě radí. Na tu vlhkost je lepší větrání než temperování bez vyvětrání ti tam ta vlhkost zůstane akorát tam bude tepleji. Existují různé větrací systémy atd. Nejlepší a nejlevnější bude když naleješ do systému nemrznoucí směs a první zimu tam jednou za měsíc na víkend zajedeš a budeš vědět na čem si.

Pokud bys chtel kotel pouzit, pak bych to resil asi termostatem s moznosti casoveho spinanani. Nastavil bych tam nejake rozumne intervaly - nutno odhadnout dle velikosti atd.
Na kotli bych nastavil teplotu 40°, aby aspon trochu fungovala samotizka. Radiatory nastavit na nezamrazovou teplotu (pokud nemas termohlavice, pak trochu otevrit).
Jestli tam mas internet, da se to resit i termostatem se vzdalenym pristupem, pak bys to mohl nastavovat z dalky a vedel bys i o tom, zda se neco deje.

Ještě jedna možná varianta (mám pro případ nepřítonosti provedeno v našem RD). RD byl dříve vytápěn klasickým kotlem na plyn a nyní je běžně vytápěn klasickým kotlem na dřevo. Oba kotle jsou napojeny paralelně na topný systém. Rovněž samotížka. Do stoupacího vedení, za oběma kotly, mám zhotoven "kastlík" z 3 mm plechu, v němž, ze spodní strany, jsou umístěna topná elektrická tělesa. Jejich spínání je možné ovládat prostorovým termostatem, kotlovým termostatem v systému a dálkově pomocí mobilu. V případě nízkých teplot dálkově sepnu mobilem (dostanu hlášku o sepnutí) a pokud teplota klesá k nastavenému minimu, sepne topné těleso/telesa a temperuje se celý systém i prostor, v závislosti na teplotě vody v systému i prostoru.

Jo to dává smysl, když například potřebuješ na pár dní s rodinou odjet pryč, nebo když chceš aby ti nezamrzla voda ve vodovodních trubkách. On chce vyřešit dům v kterém se nebydlí. Nejlevnější řešení je nemrznoucí směs v systému, pokud má vypuštěnou vodu z vodovodu a v sifonech nemrznoucí směs. Co jsem pochopil tak má obavu z vlhkosti, tu ale nevyřeší že tam bude v zimě temperovat. Jak jsem psal v předešlém příspěvku pro temperování bych tam dal někam akumulační kamna, jelikož jsou úplně mimo stávající systém a jdou také dálkově spínat. Pokud chce jen větrat tak se prodávají ventilační systémy jen na solární panely, ale musíš dělat do zdiva větrací otvory. V poslední větě dřívějšího příspěvku jsem mu popsal i nejlevnější řešení a záleží jen na něm co si z toho vybere.

Chápu. Co se týká toho topení, tak opravdu nejjednodušší je naplnit systém nemrznoucí směsí. Ovšem vzhledem k tomu, že jde tedy o samotížku, tak to bude docela dost objemu, takže to asi vyjde rovněž asi poměrně draho. Ale ano, je to i nejjistější. Ovšem tazatel nemluví o ostatní vodoinstalaci v baráku, což je ale určitě rovněž problém, který zřejmě zatím neřeší. A pochybuji, že bude instalace a rozvody vody, provedeny tak, aby je mohl snadno a hlavně kompletně vypustit, pokud na to nebylo myšleno už při realizaci. A stačí jedna "kapsa" a je zaděláno na průšvih. Zrovna nedávno u mne byla a naříkala sousedka z vedlejší "chalupy", u naší chaty, kdy měla pěkně chalupu vytopenou, když jí praskla nevypuštěná vodovodní trubka mrazem a zjistila to až po pár dnech.
Takže, podle mne, se té temperaci, v místech s vodou, určitě nevyhne. Což by se dalo, jak píšeš, rovněž řešit těmi akumulačkami. Ale podle mne, nakonec spíše i nějakými přenosnými přímotopy, nebo spíše olejovými el. radiátory, s vestavěnými termostaty (bezpečnější z požárního hlediska). A vzhledem k tomu, že půjde určitě o více nutných konkrétních místností (koupelny, kuchyně, WC), tak bych to řešil spíše těmi lokálními přímotopy s výkonem kolem 1-2 kW a s vestavěnými termostaty, tak, aby to v konkrétních daných místnostech, zajistilo temperovací teplotu. Jejich spínání, v nutnou dobu předokládaných poklesů teplot, bych pak řešil tak, že bych na přívod celé instalace domu osadil stykač, který by v době, kdy bude dům opuštěn, vypínal celý přívod el. instalace a zapínal se pak spínačem po příjezdu, nebo dálkově pomocí mobilu. Což je dobré i z jiných bezpečnostních hledisek. Topidla by byla zapojena na běžné zásuvky a zapnuta a nastavena na temperaci a pokud by hrozilo zamrznutí, tak by dálkově zapnul ten stykač v hlavním přívodu.
Já to takto třeba mám řešeno obdobně na chatě, ovšem ne z důvodu zamrzání (nemám ÚT a vodovodní řád a odpady mám v zimě vypuštěny), ale z toho důvodu, že když chci jet na chatu a nechci přijet do zimy (nejen při mrazech), tak mám, v jedné menší místnosti, rovněž připojený na zásuvku a nastavený přímotop - olejový radiátor 2 kW s termostatem a než jedu na chatu, tak hodinu v předstihu, zapnu dálkově hlavní přívod elektriky a tento přímotop mi tuto místnost vytopí na příjemnou teplotu. Po příjezdu pak zatopím v krbové vložce v krbu a než se vytopí celý objekt, tak po tu dobu můžeme pobývat v té, přímotopem vytopené, místnosti. To sepnutí stykače a topení mám nastaveno na dobu 2 hodiny a pak se automaticky přívod vypne, nebo to topení vypnu po příjezdu na tom radiátoru. Pochopitelně je možné ten přívod i dálkově vypnout, pokud si odjezd rozmyslím. Mobil mi, jak zapnutí, tak i vypnutí, signalizuje.
No, my tu "meditujeme", tak uvidíme, zda mu naše diskuse aspoň k něčemu bude. :-D

To s tím vypouštěním vody máš naprostou pravdu. Lidé to moc neznají a dělají blbosti. Co mám letní vodovod na zahrádce tak ten mám vyspádovaný, aby celý vytekl a ještě pro jistotu to vyfouknu kompresorem. Soused má karavan a stěžoval si že už po několikáté mu praskly trubky v karavanu jelikož mu tam zůstala někde voda. Tak mu říkám zda je problém když ví kde se vypouští systém to auto naklonit, aby u výpusti bylo nejnižší místo a pak tam přes nějaký kohout fouknout vzduch z kompresoru. Další věcí je že si nikdo moc neuvědomuje, že tam má sifony. Když mu říkám, že do sifonu vždy před zimou naleju prostředek do ostřikovačů u auta tak to slyší poprvé. No tak jsme si "pomeditovali" a snad se z toho někdo poučí.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru