Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komín - kouř prochází mezi vložkou a komínem

Na chalupě mám komín s šamotovou vložkou, kde původní T-tvar se vstupem (odbočka) směřující do místností, už není používán. Vysekán je však do jiného dílu šamotové vložky jiný otvor, kterým pak odchází kouř z krbových kamen. Bohužel prostor mezi komínovou vyzdívkou a šamotovou vložkou není nijak zaizolován, tak kouř proniká meziprostorem do vrchu a komínem ven, ale tak by to určitě být nemělo. Čím bych mohl tento prostor okolo otvoru vložky a komínem vyplnit, aby kouř nepronikal? Přemýšlel jsem, nastrkat tam do hloubky šamotovou šňůru a pak vyplnit šamotovou maltou. Ale třeba jsou i jiné možnosti.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Toto sám neopravíš. Musíš zavolat kominíka s kamerou. Může být špatně hodně věcí. Jak píšeš vysekán,…
Vla 17.04.2024 07:36
Vla
Proč by to neměl sám opravit? Problém je jasně v napojení kdy byl do prefabrikované vložky vysekán n…
nerady 17.04.2024 09:02
nerady
ještě dodám. To, co řešíme nemusí být důvod úniku kouře. Vložky mohou být vychýlené, protože chybí v…
Vla 17.04.2024 16:32
Vla
Nemusíš nic zvedat. Jen to musíš zajistit aby to nesjelo dolu. Odstraníš část vyvložkování tak, aby… poslední
nerady 17.04.2024 19:04
nerady

Toto sám neopravíš. Musíš zavolat kominíka s kamerou. Může být špatně hodně věcí. Jak píšeš vysekán, prasklá vložka. Dále, chybí vata, může být vložka vychýlena ad. Myslím, že řekne znovu vyvložkovat.

Proč by to neměl sám opravit? Problém je jasně v napojení kdy byl do prefabrikované vložky vysekán nový otvor na odvod spalin a ten není řádně utěsněn. Pokud by to chtěl udělat pořádně tak by bylo nejlépe podchytit stávající vyvložkování a vložit nový T kus a vše pořádně utěsnit. Pokud je trochu zručný tak to udělá stejně jako kominík. Kamera na 30 cm odbočku pokud odstavím kamna není potřeba a dřív na to stačilo zrcátko.

Nemusíš nic zvedat. Jen to musíš zajistit aby to nesjelo dolu. Odstraníš část vyvložkování tak, aby si tam vešel T kus a zasuneš jeho horní část do do zámku a spodek můžeš obezdít - ten ve spodní části nemusí sedět v zámku jen to musí udržet váhu vložkování a na to stačí nalití řídkého betonu okolo spodní části vložky pod T kusem. Jelikož se jedná o místo pod napojením nemůže tam být zvýšená teplota či jiný problém. Jsem stará škola topím uhlím více jak 50 let a kominíka jsem nikdy nepotřeboval. Za mých mladých let šel na kominíka jen člověk, který toho moc neuměl a nebál se výšek. Před pár lety dokonce pracovní úřady dokázaly udělat z nezaměstnaného člověka kominíka za 3 měsíce. Jednoho jsem takto vyškoleného znal, po dvou letech se na to "díky" pádu vykašlal. Vtip je v tom, že nespadl ze střechy, ale spadl na dvorku zákazníka do studny. O vychýlených vložkách mluvíš jen ty, tazatel neměl únik kouře mimo vložku před tím, než napojil kamna mimo původní místo. Nevím jak vypadal původní komín a proč ho vložkoval, nevím jak je vložkování na hlavě komínu ukončeno, je totiž divné že tazatel ví o kouři mimo vložku, což by pokud by hlava komínu byla ukončena předpisově neměl vůbec vědět. Nicméně to co dokážou udělat kominíci umí udělat šikovný kutil také.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru