Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 2.0 tdi zavzdusnovani spojky

Zdravím. Pořídil jsem passata b6 2.0 tdi 103 kw. Vím co se říka o motorech a na co si dávat pozor. Ale zjistil jsem nemilou vec. Už se mi to zdálo asi 3x, ale ted jsem jel po dálnici na sestý kvalt asi pul hodiny a když jsem začal podřazovat, tak spojka zabirala uplně dole a o chvíli později se mi i zasekl pedál a musel jsem ho nohou dostat ven. Mechanik mi rekl, že to je běžná věc a že odchází něco v převodovkách a kvuli klepani z ní se dostává vzduch do spojky, což tedy znamená vážně drahou opravu. Jenže jsem zjistil, že se spojka zavzdušnuje i před domem přes noc. Jestli tu někdo ví o co jde, je jisté, že je to ta převodovka, nebo to samovolné zavzdusneni přes noc může znamenat něco jiného ? Moc díky za nějakou odpověď

Předmět Autor Datum
Nejlepší bude dát to do servisu, ale k jinému mechanikovi, než co ti říkal ty nesmysly o klepání. Za…
leo 08.02.2024 08:26
leo
Moc díky za odpověď. Po praci zkontroluju hladinu. Pedál normálně zabírá hezky v prostred, ale teď r…
Zborak 08.02.2024 09:50
Zborak
Převodovka to nebude, ta je od spojky zcela oddělena. Pokud se ti to zavzdušňuje i při parkování, ti…
touchwood 08.02.2024 12:59
touchwood
Jsem to špatně napsal, ne klepani. Ale ze se tam vymele hřídel a začne vibrovat a přes ty vibrace to…
Zborak 08.02.2024 13:34
Zborak
Zdravím,dejte na rady výše,nějaké vibrace nejsou důvodem zavzdušnění,ani hřídel.Prostě zub času a ná…
Lubomír 08.02.2024 17:45
Lubomír
Zdravím. Tak jsem to dal druhému mechanikovi. Zda se, ze nikde nic neprolina a zjistil, ze když to a…
Zborak 13.02.2024 17:25
Zborak
Asi budete muset najít dalšího mechanika,který své práci rozumí a nepředá zdánlivě opravenou spojku…
Lubomír 13.02.2024 17:50
Lubomír
On jen na rychlo hledal a byla jen otázka času, než se to projeví. Jinak říkal o tom ložisku (pochop…
Zborak 13.02.2024 18:17
Zborak
Pokud jste se domluvili na výměně válce,jednoho,nebo druhého,tak se převodovka nedemontuje.Píšete,že…
Lubomír 13.02.2024 21:39
Lubomír
Ještě nic domluveneho není. Bohužel zvuk nejde jako kdyby od pedálu, ale z motorového prostoru. No m…
Zborak 14.02.2024 07:59
Zborak
Jak výše píšete,zvuk od pedálu když je motor vypnutý.Mohou rezonovat táhla,pružiny na přítlačném tal…
Lubomír 14.02.2024 14:16
Lubomír
Moc děkuji za info a tyhle odpovědi. Moc mi to pomáhá. Ještě se teda zjistím, ani jeden spojkovy vál…
Zborak 14.02.2024 17:19
Zborak
Jsem skoro 200 km daleko od Olomouce,bydlím mezi Prahou a Hradcem Králové přibližne na poloviční ces…
Lubomír 15.02.2024 00:43
Lubomír
spojkove ložisko chodi po hriadeli, ak je sucha bude driet a vrzat. poslední
jim bim 16.02.2024 14:52
jim bim

Nejlepší bude dát to do servisu, ale k jinému mechanikovi, než co ti říkal ty nesmysly o klepání. Začal bych zkoumání kontrolou hydraulické kapaliny, jestli je jí tam vůbec dost (u některých aut nádržka bývá společná s brzdami a pro spojku je vývod nahoře), dále těsnost hlavního hydr. válce spojky poblíž pedálu, pomocného hydr. válce spojky (na převodovce) a spojovací trubky popř. hadice mezi nimi. Někdy může tuto závadu způsobovat i opotřebený přítlačný kotouč spojky - pedál se u podlahy špatně nebo slabě vrací.

Moc díky za odpověď. Po praci zkontroluju hladinu. Pedál normálně zabírá hezky v prostred, ale teď ráno hned na zacatku, jak to bylo změklé. Asi potom pujdu po válcích. Ještě mi bylo řečeno, ze kdyz už to je ta prevodovka, ze by to mohli byt slyset, je to možné ?

Převodovka to nebude, ta je od spojky zcela oddělena. Pokud se ti to zavzdušňuje i při parkování, tipoval bych spojkový válec nebo váleček - podle toho, jak složitě musíš odvzdušňovat. Pokud jsou bubliny hned u spojky, bude netěsnost tam. Pokud musíš složitě odvzdušňovat, tipnul bych si spojkový válec.

Jsem to špatně napsal, ne klepani. Ale ze se tam vymele hřídel a začne vibrovat a přes ty vibrace to prý jde do spojky nějaký vzduch. Volal jsem teď do jednoho servisu a mysli si, ze to bude jen nejaka banalita. Tak se uvidí. Zatím díky moc za odpovědi.

Zdravím,dejte na rady výše,nějaké vibrace nejsou důvodem zavzdušnění,ani hřídel.Prostě zub času a nájezd kilometrů dělají své.Na podzim podobný problém na Citroenu přítelkyně,pozvolný únik brzdové kapaliny.Několikráte dolito,nic nikde nekapalo,ale pozvolna mizela až došlo k zavzdušnění zadního okruhu.Opět jsem dolil,odvzdušnil a projel,několikráte zabrzdil,vše OK.Postavil jsem auto před dům a po dvou hodinách šel zkontrolovat kapalinu,ubyla.Lehl jsem pod auto s baterkou a na pravém zadním bubnu to slzelo.Před tím to neslzelo vůbec a kapalina mírně mizela.Nové prasátko za pár korun a vše OK.Původně jsem měl podezření na hlavní brzdový válec,takto to dopadlo snadnějí opravit.
U spojky toho tolik není,hlavní,nebo pomocný válec,nějaká hadička nebo trubka.Tohoto Passata má dcera,párkráte jsem opravoval,ale spojku nikoli.
Jen pro představu posílám odkaz s díly,hlavně si nenaběhněte na nějakého nemyslícího lumpa automechanika,výměna trvá v servisu pár hodin.:-)

https://autodilos.cz/autodily/vw/passat-b6-3c2-2005/2.0-tdi-103kw/spojka-prislusenstvi-ovladani-spojky?order=

Zdravím. Tak jsem to dal druhému mechanikovi. Zda se, ze nikde nic neprolina a zjistil, ze když to auto není nastartovane, tak jde slyset, ze při mačkání spojka vrže. Mysli si, ze je to nějaké ložisko spojky či co. Odvzdusnil ji a říkal, ze uvidim, jak dlouho to vydrží. Při odjezdu jsem to zkusil a super. Pak jsem to dal pritelkyni a auto si bral u domu po zhruba 5ti km a spojka zavzdusnena, zabírá uplne dole. Nějaké nápady? Děkuji

Asi budete muset najít dalšího mechanika,který své práci rozumí a nepředá zdánlivě opravenou spojku bez testu ujetých desítek kilometrů s hodně řazením,aby spojku důkladně prověřil po stránce funkčnosti.Pokud kapalina opravdu neuniká,tak se tam postupně dostává vzduch po každém sešlápnutí pedálu,vypadá to na některé z těsnění v hlavním spojkovém válci.Válec se dá ohledně těsnění repasovat,ale osobně moc nedoporučuji,může být rýha někde v těle válce a problém se objeví třeba hned,nebo v brzké budoucnosti.Celé nové to nestojí svět a máte klid a jistotu na leta,pokud nenarazíte na zmetkový výrobek.:-)

On jen na rychlo hledal a byla jen otázka času, než se to projeví. Jinak říkal o tom ložisku (pochopil jsem ten válec), ale ze bude muset sundat převodovku. Je to tak ? Jinak predtim se naopak stíhala naslapavat. Při jízdě nebyl problém, až potom po té dalnici, nebo při stání přes noc. Teď jak píšu, 5 km přes město a zavzdusnena. Bavili jsme se o válci asi 1200kc +~, 4000 za vytažení převodovky. Takže komplet zbruba 6000 Kč. Bude to tím ? Zatím mám auto doma. Jen si říkám, co tam muže vrzat.

Pokud jste se domluvili na výměně válce,jednoho,nebo druhého,tak se převodovka nedemontuje.Píšete,že něco skřípe při vypnutém motoru při šlapání na spojkový pedál,může to být vratná pružina na pedálu,zjistěte odkud ten zvuk jde.Váš problém je,že se zavzdušňuje spojka,nic v tomto směru není nutno řešit demontáží převodovky, převodovka se vymontovává při výměně spojky,přítlačného kotouče,nebo axiálního ložiska,případně celý komplet.Tam nic hydraulického uvnitř není,jedná se o mechanické věci.
Jinak neřešte dálnici,ta na to nemá vliv,přišlo by to i na okresce.:-)

Ještě nic domluveneho není. Bohužel zvuk nejde jako kdyby od pedálu, ale z motorového prostoru. No mysli si, ze je to to ložisko, jak píšete, ale když jsem se ho ptal na spojkove valecky, tak jeden je prý pod pedalem a druhy je někde v převodovce, nebo kde. A prý se na nich pozná problém jen tak, ze odněkud utíká kapalina, ale vše se zda čisté.

Jak výše píšete,zvuk od pedálu když je motor vypnutý.Mohou rezonovat táhla,pružiny na přítlačném talíři spojky.Spojkové ložisko při vypnutém motoru nerachotí,ozývá při problému když se motor točí.To axiální ložisko tam slouží k přenosu síly od brzdového válce na přítlačný talíř.Ten při sešlápnutí odmačkne lamelu a přeruší spojení mezi motorem a převodovkou a v té chvíli můžete řadit.Po povolení pedálu přítlačný talíř opět spojí motor přes spojkovou lamelu s převodovkou.Můžete tam mít opravdu ještě další problém,ale to nesouvisí se zavzdušněním.A to,že není vidět únik kapaliny moc neznamená.Jak jsem popsal výše problém s únikem brzdové kapaliny, minimálně unikala skoro půl roku,nikde nic nekáplo,jsem velice důsledný a vím co řeším,auto jsem prolezl od pedálu až k brzdičům všech kol a nikde nic.Pak to teprve povolilo a ukázal se únik kapaliny.Můžete mít někde ve válci vydřené těsnění a každým šlápnutím se do okruhu natáhne mírné množství vzduchu,něco vybublá do vyrovnávací nádobky,ale stejně se válec zavzdušní,proto nedává tlak k odmáčknutí přítlačného talíře.Najděte pravého řemeslníka,který tomu dobře hoví a opraví to za rozumnou cenu.Protože nebude vymýšlet jiné příčiny,ale bude řešit tu pravou.Takto co píšete to vypadá na opravu za desítky tisíc,to ti dnešní výměnkáři umějí.Nemějte pocit,že někoho pomlouvám ,mnohokráte řešívám různé podobné problémy v rodině a u kamarádů ,kterým něco opravili různí neumělci za velké peníze a ono to stejně nefunguje.Nejsem automechanik,ale kutil,který si auta servisuje sám přes čtyřicet let,nikdy neuplácím STK,vždy vše připravím téměř dokonale.Dvakráte jsem neprošel kvůli prkotinám,hned opraveno a druhý den STK OK.Měl bych vše v pořádku i kdyby STK nebylo.Nikdy jsem ani jako kluk nejezdil na kole s jedním prasklým brzdovým lankem,jak prasklo,hned domů a opravit.Ono se to člověku vrátí,nic ho na cestách nevypeče z důvodu vlastní nedbalosti.:-)

Jsem skoro 200 km daleko od Olomouce,bydlím mezi Prahou a Hradcem Králové přibližne na poloviční cestě.Okolo Olomouce po této stránce nikoho neznám.Ano,ani jeden spojkový válec není v převodovce,přístup je tam sice mizerný,ale zručný člověk s potřebným nářadím to dá.Ale jak vidím,nemáte s tím praktickou zkušenost a asi ani dílenské vybavení,toto chce opravdu určitý fortel a vědomosti.Můžete někde na nepřístupném místě ukroutit šroub a bez vybavení jste v koncích.Najděte nějakého, třeba staršího, poctivého opraváře,dá to do kupy za lidový peníz a budete oba spokojeni.I mě samotného před lety na Passatu dcery to vypeklo vzadu na brzdiči,při povolování se mě vysmekl klíč a ulomil jsem hydraulickou trubičku.Lisovací přípravek nevlastním,tak jsem musel sehnat novou,oprava se hned o dva dny protáhla.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru