Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynulý rozjezd dětského auta na 6 nebo 12V.

Mám pro vnuky 3 různá vozítka na 6 a 12V. Všechna se rozjíždějí skokově, sepnutím relé. Nejmenší vnuk (18 měsíců) se v jednom rád vozí, ale dostane tak akorát na volant, na pedál ne. Takže ho vozíme přes DO, ale hlavně při rozjezdu (ale i zastavení) to s ním dost cuká. Hledal jsem nějaký DC soft starter na Aliexpressu i na ebay, ale jsou tam jen mraky regulátorů ovládaných potenciometrem, anebo AC soft startery. Chtěl jsem ještě zkusit negativní termistor, ale v parametrech mne odradila časová konstanta v desítkách sekund! Já bych potřeboval náběh do plných otáček během cca 1s. Nevíte někdo o nějakém jednoduchém modulu, nebo zapojení pro tento účel? Kdysi jsem nějakým známým taková auta spravoval, a dvě "lepší" měla plynulý rozjezd, asi to bylo zabudované už v regulátoru / přijímači DO.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozbeh v dvoch skokoch by mohol aspoň čiastočne problém vyriešiť. Do série s kontaktami relé daj odp…
ok 07.01.2024 14:54
ok
Ešte doplním: Ak sa chceš pobaviť s elektronikou, môžeš vyskúšať zapojenie pre plynulé rozsvecovanie…
ok 07.01.2024 19:50
ok
Díky za tipy, hlavně za ten MOSFET. Právě s tímto zapojením teď experimentuju, mám ho na stole. Jen… poslední
Pepa1959 08.01.2024 10:24
Pepa1959

Rozbeh v dvoch skokoch by mohol aspoň čiastočne problém vyriešiť. Do série s kontaktami relé daj odpor a ten premosti druhým relé, ktoré bude spínať s oneskorením za prvým relé. Veľkosť odporu a oneskorenie časovača nastavíš skusmo.

Díky za tipy, hlavně za ten MOSFET. Právě s tímto zapojením teď experimentuju, mám ho na stole. Jen tam mám nižší hodnoty odporů, a už se chystám vyzkoušet to v reálu v autíčku. To je na 6V, já to na stole zkoušel při 12V, protože jediný volný motor jsem měl z vrtačky 18V. Rozjezd naprázdno byl hodně rychlý, odhadem 0,2 - 0,3s, ale už ne skokový. Vyzkouším a snad uvidím, dám vědět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru