Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tlaková nádoba domácí vodárny

Zdravím,

ve sklepě ráno brouzdaliště :D, na vině jsem objevil tento asi pojistný ventil. Drží, drží a pak v polovině plnícího cyklu povolí. Podle toho šroubu bych usoudil, že by měla být možnost nějakého nastavení propouštěcího tlaku. Mám v plánu si s ním pohrát. Když se nepodaří nastavení dle mých představ, tak asi poběžím pro nový pojistný ventil.
Jak byste postupovali vy? Za případné reakce děkuji. :)

[97976-g-jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak píše Rce, zřejmě praskla přítlačná pružina. Pokud se podaří ten "bazmek" odšroubovat, tak případ…
George63 30.12.2023 18:42
George63
Zdravím,ona ta pružina prasknout nemusela,průsak vody udělal své,je tam rez a vodní kámen mezi závit…
Lubomír 31.12.2023 11:14
Lubomír
Děkuji za podrobný návod. Pár dní jsme na to stříkal WD40 a podařilo se povolit. Pružina byla ok, ta…
idefix80 04.01.2024 13:40
idefix80
Rovněž gratuluji k úspěšné opravě. :puff:
George63 04.01.2024 16:16
George63
Děkuji. :) poslední
idefix80 04.01.2024 17:05
idefix80

Jak píše Rce, zřejmě praskla přítlačná pružina. Pokud se podaří ten "bazmek" odšroubovat, tak případně sehnat nějakou pružinu obdobného charakteru a zkusit ji vyměnit a poté seřídit její přítlak dle potřeby. Ale vzhledem k celkovému stavu mám obavy, zda neukroutíte to připojení na nádrži. Osobně už bych spíše řešil vše celkovou rekonstrukcí a výměnou a osazením nové expanzní nádoby s vakem. A přetlakové bezpečnostní ventily se už dnes většinou neosazují, pokud nejde o čerpadlo s možností extremního tlaku. Většina nádob vyhovuje bezpečně tlakům do cca 6 barů a většina běžných čerpadel více "nedá". Jinak je pak možné osadit, pokud nutno, bezpečnostní přetlakový ventil do výstupního potrubí, za tlakovou nádobu.

Zdravím,ona ta pružina prasknout nemusela,průsak vody udělal své,je tam rez a vodní kámen mezi závity pružiny,vyřadilo to její funkci.Osobně bych co půjde vyšťoural pryč,případně pod výtok ventilu misku a prolít ventil kyselinou solnou.Jinak bych se snažil to vyšroubovat,hlavně moc nepoklepávat,sesypou se všechny usazeniny ze stěn nádoby.Jestli je závit na té nádrži vnější,tak naříznout šikmo pilkou redukčák a sekáčem rozevřít,vyšroubovat,Ale vypadá to,že na té nádrži je závit vnitřní.Potom kousek od něj redukčák odříznout úhlovou bruskou,zbytek závitu uvnitř šroubení v nádrži naříznout plátkem pilky,případně plátek přistřinout aby se tam vešel.Proříznout závit až ke dnu drážek,žádný strach,konopí to utěsní.Pak sekáčem odehnout směrem dovnitř a vyštoubovat.Podobně jsem u souseda pod linkou vyřezával závit přívodního kohoutu k baterii,docela vražda,málo místa,zkroucenej jako had,ale povedlo se.Tady to půjde snadno,hlavně žádné silové sporty,může to povolit v nádrži ve stěně,pak jedině zavařit.
Až to bude venku a nebude redukčák jiý tak z nouze zátku,nebo mufnu se zátku,podle toho jak tam ten závit je.:-)

Děkuji za podrobný návod.
Pár dní jsme na to stříkal WD40 a podařilo se povolit.
Pružina byla ok, tak jsem jen pár otáček přidal na nastavovacím šroubu.
Na tlakovém spínači je nastaveno spínání 0,25 MPa vypínání 0,5Mpa.
Cerpadlo sigma může pracovat do 0,8Mpa, tak jsem přidržel spínač a při 0,7Mpa pojistný ventil povolil, takže jeho funkčnost zůstala zachována. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru