Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podruzna rozvodnica

Mam RD, kde sa robi podkrovie, ako dalsi byt. Aby som nemusel tahat vsetky kable dole , tak sa tam spravi nova rozvodnica, privod zo stavajucej z prizemia. Problem, okrem ineho, je HDO. Hodiny a ovladanie je dole, kotol je dole. Ale chcem samostatny kotol aj hore, ako dotiahnut to ovladanie aj hore?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zapojení proveď obdobně jak píše krok. Signál HDO, v době levného tarifu, spíná kontaktem relé HDO,…
George63 06.10.2023 17:23
George63
Vidis to, to ma nenapadlo, ze je riziko pripojenia na inu faze ak zoberiem zem zdola len rozbocenim.…
truhlik 06.10.2023 20:09
truhlik
Ze spodu nebereš "zem" ale pracovní nulu, tedy N, ne PE ! Jinak ale u mnou navrženého řešení není nu…
George63 07.10.2023 11:36
George63
jasne ze pracovny, dole je este TNC, hore uz bude rozdelene, neskor sa prerobi aj spodok, budem si t…
truhlik 07.10.2023 11:42
truhlik
je potřeba vědět co je v rozvaděči odkud půjde vedení nahoru, pak se dá říci jestli je nutné další H…
paul 08.10.2023 17:17
paul
To by bolo mozno najlepsie, ako si navrhoval ten prijimac na DIN listu, vyzistit ci to bude pracovat…
truhlik 08.10.2023 18:08
truhlik
Ten kabel si tam určitě natáhni. Pokud by jsi měl pak jakýkoliv problém s tím podružným relé HDO, kd… poslední
George63 08.10.2023 20:17
George63

Zapojení proveď obdobně jak píše krok. Signál HDO, v době levného tarifu, spíná kontaktem relé HDO, nulu na cívku stykače, která pak spíná stykač spotřebiče (kotle), v době levného tarifu. V době vyššího tarifu jej pak, přerušením nuly, vypíná. Fáze pro cívku toho stykače se bere pak už v rozvaděči, z nějakého ovládacího jističe.
Nyní máš (pokud jsem správně pochopil) přivedenou spínací "nulu" od relé HDO na stykač dole, u spodního kotle a fázi bereš z nějakého jističe u něj. Takže, pokud je na tom stykači ještě volný nějaký spínací kontakt, tak na něj přiveď, ze samostaného ovládacího jističe, v tom novém horním rozvaděči, fázi a přes tento kontakt, spodního stykače, ji opět pošli nahoru, kde bude napájet cívku a spínat další stykač/e, potřebné pro okruhy blokované signálem HDO v horním patře (i ten horní kotel). Nulu pro cívku/y už připojíš v tom horním rozvaděči.
Pokud by už, v původním rozvaděči se stykačem, volný kontakt nebyl, doplň zde další stykač (nebo jenom malé pomocné relé), jehož cívka bude zapojena paralelně k cívce původního stykače, ovládaného přímo tou nulou od signálu HDO. Relé HDO, cívky dvou stykačů, bez problémů zvládne. A použij jeho (její) spínací kontakt, pro spínání cívek stykačů v horním rozvaděči, tak jak bylo myšleno v prvním případě. Takže bude nutné propojit - instalovat, mezi rozvaděči, ovládací kablík, se dvěma fázovými žilami.
Tím bude eliminován nebezpečný vliv dvou různých fází, pokud by jsi propojil cívky spodního a horního stykače pouze ovádací nulou, přímo od HDO, a fáze vzal náhodou dole a nahoře různé.
Ale POZOR! Vzhledem k tomu, že hlavní přívody k rozvaděčům uvažuješ rozdělit hned za elektroměrem, tak v místě osazení původního stykače spínaného signálem HDO (a případně dalšího, nebo toho relé) v původním spodním rozvaděči (u kotle), osadit výstražné upozornění (tabulku) "Pozor, pod napětím i při vypnutém hlavním vypinači!". Vzhledem k tomu, že se sem bude dostávat napětí i z toho horního rozvaděče, pokud jej rovněž nevypneš, případně pokud nevypneš jistič na přívodu před elektroměrem.Třeba při nějakých opravách a úpravách na spodním rozvaděči (u kotle).

Ze spodu nebereš "zem" ale pracovní nulu, tedy N, ne PE ! Jinak ale u mnou navrženého řešení není nutné nijak nastavovat a řešit to podružné spínací relé HDO a furt to bude pracovat bez dalších nutných zásahů. Toto je celkem nejběžnější řešení, pokud je více míst (podružných rozvaděčů), v nichž je potřeba něco blokovat/spínat signálem HDO.

je potřeba vědět co je v rozvaděči odkud půjde vedení nahoru, pak se dá říci jestli je nutné další HDO, nebo zda stačí dát nahoře stykač jištěný 2A jističem a k němu přitáhnout jen N vodič od HDO ze spodního rozvaděče. Jenže nejčistější se mi jeví samotstatné HDO, protože to nebude spřaženo se spodním rozvaděčem. Signál HDO jde po všech třech fázích takže je jedno ze které se vezme.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru