Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podruzna rozvodnica

Zapojení proveď obdobně jak píše krok. Signál HDO, v době levného tarifu, spíná kontaktem relé HDO, nulu na cívku stykače, která pak spíná stykač spotřebiče (kotle), v době levného tarifu. V době vyššího tarifu jej pak, přerušením nuly, vypíná. Fáze pro cívku toho stykače se bere pak už v rozvaděči, z nějakého ovládacího jističe.
Nyní máš (pokud jsem správně pochopil) přivedenou spínací "nulu" od relé HDO na stykač dole, u spodního kotle a fázi bereš z nějakého jističe u něj. Takže, pokud je na tom stykači ještě volný nějaký spínací kontakt, tak na něj přiveď, ze samostaného ovládacího jističe, v tom novém horním rozvaděči, fázi a přes tento kontakt, spodního stykače, ji opět pošli nahoru, kde bude napájet cívku a spínat další stykač/e, potřebné pro okruhy blokované signálem HDO v horním patře (i ten horní kotel). Nulu pro cívku/y už připojíš v tom horním rozvaděči.
Pokud by už, v původním rozvaděči se stykačem, volný kontakt nebyl, doplň zde další stykač (nebo jenom malé pomocné relé), jehož cívka bude zapojena paralelně k cívce původního stykače, ovládaného přímo tou nulou od signálu HDO. Relé HDO, cívky dvou stykačů, bez problémů zvládne. A použij jeho (její) spínací kontakt, pro spínání cívek stykačů v horním rozvaděči, tak jak bylo myšleno v prvním případě. Takže bude nutné propojit - instalovat, mezi rozvaděči, ovládací kablík, se dvěma fázovými žilami.
Tím bude eliminován nebezpečný vliv dvou různých fází, pokud by jsi propojil cívky spodního a horního stykače pouze ovádací nulou, přímo od HDO, a fáze vzal náhodou dole a nahoře různé.
Ale POZOR! Vzhledem k tomu, že hlavní přívody k rozvaděčům uvažuješ rozdělit hned za elektroměrem, tak v místě osazení původního stykače spínaného signálem HDO (a případně dalšího, nebo toho relé) v původním spodním rozvaděči (u kotle), osadit výstražné upozornění (tabulku) "Pozor, pod napětím i při vypnutém hlavním vypinači!". Vzhledem k tomu, že se sem bude dostávat napětí i z toho horního rozvaděče, pokud jej rovněž nevypneš, případně pokud nevypneš jistič na přívodu před elektroměrem.Třeba při nějakých opravách a úpravách na spodním rozvaděči (u kotle).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny