Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jednomodulový proudovy chránič

Ahoj,

padá mi občas chránič společný s jističem, a tak jsem si řekl že ty funkce radši oddělím abych věděl co se stalo špatně. Tenhle starší chráničojistič zabere dva moduly, teď je moderní doba řekl jsem si, kup jednomodulový jistič a za něj jednomodulový chránič.... ale ejhle, zatímco chráničojističe se už nastěhovaly do jednomodulu, tak samostatné chrániče pořád vězí nepochopitelně ve dvoumodulových pouzdrech!
Nebo špatně hledám?
Pomozte mi najít samostatný chránič 30milíků v jednomodulovém pouzdře!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi ti nezbude ,než sednout ke compu a hledat . Jen ty víš,co hledáš ,google snad pomůže .
E250TD 16.07.2023 07:56
E250TD
Neexistuje, podle mého googlu. Jednomodulový chránič bez další funkce jističe neexistuje, hmm.
Lk1 16.07.2023 08:02
Lk1
Hned první odkaz https://www.podlahove-topeni.eu/elektronicky-proudovy-chranic-s-jisticem-pro-podla…
jezekhifi 16.07.2023 10:25
jezekhifi
Jenže to je ten "chráničojistič", který nechce - chce sólo chránič…
Kachlík 16.07.2023 11:15
Kachlík
Málokto tu vie sformulovať otázku. Tak je to aj v tomto prípade. Nie je uvedená hodnota prúdu, na kt…
ok 16.07.2023 13:41
ok
Tak poraď konkrétně jak se dá problém řešit! Já taky vím řešení: kdyby laskaví výrobci jističochráni…
Lk1 17.07.2023 20:49
Lk1
Myslíš si, že keď budeš vedieť či vyletel istič alebo chránič tak už budeš vedieť kde je chyba? Keby…
ok 17.07.2023 23:38
ok
Mě tohle trochu připomíná situaci jako kdyby se výrobci aut dohodli že ušetří, a dali společnou kont…
Lk1 18.07.2023 20:21
Lk1
Ked to rozviniem, stacila by jedna kontrolka na cele auto s napisom "servis" :-) poslední
truhlik 19.07.2023 08:21
truhlik

Málokto tu vie sformulovať otázku. Tak je to aj v tomto prípade. Nie je uvedená hodnota prúdu, na ktorý je dimenzovaný pôvodný istič/chránič. Ak by to bolo napr. 10A, tak by som mu poradil to isté. Sériovo zapojený 16A chráničoistič v sériovom zapojení s 10A ističom by fungoval len ako chránič. Funkciu ističa by prevzal 10A istič. Mimochodom, takúto úpravu považujem za hlúposť, problém sa celkom isto dá riešiť ináč.

Tak poraď konkrétně jak se dá problém řešit!
Já taky vím řešení: kdyby laskaví výrobci jističochráničů jednomodulových (i dvoumodulových) laskavě dali nějak najevo (třeba dvěma páčkama, nebo jak chtěj) co to vlastně vylítlo, zda 30mA do PE, nebo jistič. Takhle je to dost naprd, když člověk neví co má hledat..
A nechápu proč bych si před takovouhle debilní vymoženost (chráničojistič) dal ještě obyč. jistič s menší hodnotou, abych se dozvěděl proč ta páčka sletěla.
Někdy mám pocit že by se mohlo víc přemýšlet než se něco vyrobí.

Myslíš si, že keď budeš vedieť či vyletel istič alebo chránič tak už budeš vedieť kde je chyba? Keby výrobcovia ističochráničov videli nejaký zmysel v tom, že budú indikovať z akého dôvodu ističochránič vypadol, tak ten indikátor by tam dali. Ale vážny dôvod na to nemajú. A problém sa dá riešiť konkrétne takto:
Musíš zistiť ktorý spotrebič vyhadzuje tento ističochránič napr. tak, že jednotlivé spotrebiče na danom okruhu odpojuješ a sleduješ, či sa chyba vyskytuje aj ďalej. Prípadne ich prevádzkuj na iných okruhoch. A potom dôkladne premeraj podozrivý spotrebič. Tento postup by si samozrejme musel dodržať, aj keby si vedel či výpadok spôsobila nadprúdová, alebo 30mA ochrana. Takže žiadna výhra... No a iste, pred akýmkoľvek takýmto zisťovaním chyby si over odoberaný výkon všetkými aktívnymi spotrebičmi, aby si sa ubezpečil, že istič nevypadáva od preťaženia.

Mě tohle trochu připomíná situaci jako kdyby se výrobci aut dohodli že ušetří, a dali společnou kontrolku na rezervu paliva a třeba tlak oleje..
Prostě by se rozsvítila tahle "sdružená kontrolka", a člověk by si šel pod haubnu zkontrolovat měrku zda je dost oleje, a pak strčit špejli do nádrže kolik je tam benzínu.
Nebo co třeba sdružit kontrolku na nedobíjení a hladinu brzdovky (tyhle dvě se skoro nikdy nerozsvítí, tak proč mrhat žárovičkama/ledkama?) - a teď hledej šmudlo!
To by asi neprošlo, co?
Proti sdružování do jednoho modulu nemám nic, ale proč při dnešním stavu techniky nejde indikovat, co byl problém který způsobil výpadek?
Ono se opravdu mnohem lépe hledá to, co je přesněji určeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru