Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta redukce by znamenala transformátor 400/230V (nebo 380/220 chcete-li), což je důvod, proč běžně do…
ml1 25.05.2023 14:30
ml1
Naco TR? pán má nejspíš soustavu C, tak vyndá jednu fázi, dál zapojí dle starých norem PE a dál na N…
mik.miky 25.05.2023 21:06
mik.miky
TR by byl potřeba na obecnou redukci ze čtyřkolíku na jednofázovou zásuvku (pokud by se měla prodáva… poslední
ml1 26.05.2023 14:28
ml1

Ta redukce by znamenala transformátor 400/230V (nebo 380/220 chcete-li), což je důvod, proč běžně dostupná neni. Ze čtyřklkové zásuvky nelze odebírat 230 V, tam jsou jen 3 fáze a ochranný vodič. Neni tam pracovní nula, kterou spousta (většina) 3f spotřebičů nepotřebuje.
Proto se používaly dřív dost často zásuvky čtyřkolíkové.
To že se dá taková redukce při znalosti místních poměrů zbastlit je věc jiná. Sám jsem takové zvěrstvo už taky musel spáchat.
Nejkorektnější by bylo přidat si tam pětikolíkovou zásuvku, v zásuvce na zdi se narozdíl od vidlice (nebo pohyblivého přívodu) tohle udělat smí. (Samozřejmě takový zásah do instalace smí dělat jen elektrikáři.)

Naco TR? pán má nejspíš soustavu C, tak vyndá jednu fázi, dál zapojí dle starých norem PE a dál na N, samozřejmě nejspíš nebude adekvátní jištění, jestli je to třeba na 32A.
proto se dělají zásuvky 400V + 230V, ale se svojé pojistkou. Ze sítě v zasuvce typu TN-C už ale nedělejte TN-S

TR by byl potřeba na obecnou redukci ze čtyřkolíku na jednofázovou zásuvku (pokud by se měla prodávat v obchodě). Protože předpisově v té zásuvce prostě nula neni. To že tam na pozici PE fakticky je PEN je věc jiná (jako N se použít nesmí).
Proto taky navrhuju jako korektnější přidat takovou zásuvku na zeď, kde se to dá předpisově provést. Ta připomínka s jištěním je na místě, na normální zásuvku je jistič maximálně 16A, radši bych dal míň podle potřeby.

To, že to lze se znalostí místních poměrů (tj. víme, že je tam síť TN-C) nějak zfušovat je věc jiná. Prý se to dělalo tak běžně, že si i mnozí elektrikáři mysleli, že ten kolík je PEN a že čtyřkolíková zásuvka je protože TN-C (čtyrkolíková zásuvka může být i na TN-S nebo kdekoliv, a ten ochranný kolík nemusí být spojený se žádným pracovním vodičem, je to sice vzácné, ale izolované sítě NN se taky používají).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru