Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kondenzační kotel / tlak

Ahoj, veděl by někdo, zda opravdu může být jediným problémem a) problém přímo s kotlem b) únikem vody v tepelném obvodu mezi radiatory a kotlem?

Potíž je v tom, že https://www.akoupelnyatopeni.cz/topeni-a-ohrev-vody/junkers-kotel-cerapuracu-zwsb-22-28-3-e-7716701501 občas u kotle poklesne z klasického tlaku kotle 1,5 bar na 1bar a kotel si to občas sám vyrovnává (někdy i více než na 1,5 bar, ale ne nad 2 bary), občas to ale musím sám natlatkovat páčkou na kotli (max půl baru) tak 5x-6x do roka odhadem. Budu to teď víc kontrolovat.

Zdi jsou všude cihlové, takže prosakování vidět nikde není, radiatory nikde nekapou. Je tedy závada na straně a) či b) nebo je tento stav normální? Díky.

Předmět Autor Datum
"kotel si to občas sám vyrovnává" Jak to myslíš? Že si kotel sám dopustí vodu do systému? Tlak v cel…
Lukas1982 19.05.2023 11:05
Lukas1982
Rozumím odpovědi, ale stále nevím, zda to je můj případ. Předpokládam, že si nedopouští vodu, ale sp…
Camel25 19.05.2023 12:44
Camel25
Tou páčkou dopouštíš pouze vodu. Stoupne logicky i tlak, ale pokud je v té expanzce málo vzduchu a h…
Lukas1982 19.05.2023 13:40
Lukas1982
Můžeš zkusit ten ventilek zamáčknout, jako bys chtěl odpustit tlak v pneumatikách a když poteče voda… poslední
Rce 01.06.2023 23:52
Rce
Pokud ti klesá tlak, logicky se někde ztrácí voda. Pokud máš pojišťovací ventil v kotli napojen přím…
Jarick 31.05.2023 18:54
Jarick

"kotel si to občas sám vyrovnává" Jak to myslíš? Že si kotel sám dopustí vodu do systému? Tlak v celé soustavě se mění v závislosti na teplotě. Čím teplejší voda, tím je tlak vyšší. Jinak tlak 1,3-1,5 baru je ideální. Pokud jsou výkyvy větší, můžeš dotlakovat expanzní nádobu. Obecně se doporučuje (při vypuštěném systému) natlakovat expanzku na 0,8bar a potom napustit vodu do systému. Já vodu ze systému nevypouštím (nechce se mně to potom měsíc odvzdušňovat) a tak jednou za cca 6 let jen dotlakuju expanzku. Je tam klasický ventilek na auto/kolo. Můžeš zkusit ten ventilek zamáčknout, jako bys chtěl odpustit tlak v pneumatikách a když poteče voda, tak tam není vzduch a to je špatně. V tom případě by byla potřeba ji natlakovat místo dopouštění vody a budeš mít na delší dobu klid.

Rozumím odpovědi, ale stále nevím, zda to je můj případ. Předpokládam, že si nedopouští vodu, ale spíše tlak jak píšeš podle teploty vody. Expanzku bych mohl zkontrolovat. Toho tlaku si všímám, že občas je na 1,8 barech, jindy 1,5 barech a jindy 1 baru, aniž bych kotel sám nějakým způsobem reguloval, když ale delší dobu stojí tlak na 1 baru nebo lehce poklesne na 0,8 baru, tak přímo v kotli je páčka, kterou dorovnám ten tlak zpět na 1,5 baru, takže se tímto způsobem nedopouští voda, ale pouze tlak?

Jde mi o to, zda tedy voda může prosakovat a nebo se případně ztratí jen vypařením, protože jestli touto páčkou dopouštím vodu, tak to neodvzdušuju a zda to nemůže být někde prasklé. Tento kondezační kotel by sám měl umět odvzdušnovat. Aspon tak mi bylo řečeno, že odvzdušnování není potřeba u tohoto kotle.

Tou páčkou dopouštíš pouze vodu. Stoupne logicky i tlak, ale pokud je v té expanzce málo vzduchu a hodně vody, tak se to chová přesně tak jak popisuješ.
Vodu nestlačíš, ale vzduch ano. Od toho je tam právě ta expanzní nádrž. Potřebuješ do ní natlakovat vzduch. Mrkni na ni, určitě má na sobě ventilek. Vezmeš kompresor a místo dopouštění vody tam natlakuješ vzduch.

Tento kondezační kotel by sám měl umět odvzdušnovat

To ano, ale to je jiná věc, kterou řešit nemusíš. Musíš prostě do expanzky dostat vzduch, ne vodu.

v kotli je páčka, kterou dorovnám ten tlak zpět na 1,5 baru, takže se tímto způsobem nedopouští voda, ale pouze tlak?

Ne, tím dopouštíš vodu, ty ale potřebuješ vzduch. Tlak bude logicky vyšší taky, ale ta expanzka nebude mít žádnou účinnost. Takže vezmi pumpičku nebo kompresor a místo dopouštění vody natlakuj vzduchem tu expanzku. Musíš to udělat manuálně. Na té expanzce je klasický ventilek na kolo, tam to přifoukneš.
Snad jsem to napsal celkem srozumitelně.

Můžeš zkusit ten ventilek zamáčknout, jako bys chtěl odpustit tlak v pneumatikách a když poteče voda, tak tam není vzduch a to je špatně

Když teče voda, je v čudu pytel v expanzce. Vzduch musí být oddělen od vody pytlem jinak by se ve vodě rozpustil a neplnil funkci. Takže jen buď to syčí, nebo ne. Teče-li voda, je prdlý pytel a též expanzka neplní funkci.

Pokud ti klesá tlak, logicky se někde ztrácí voda. Pokud máš pojišťovací ventil v kotli napojen přímo do odpadu, tak ani nevíš, že ti možná odpouští tlak. Pokud ano, jak píše Lukas, je nejspíš problém v expanzce (při nahřátí se zdvihne tlak nad nějakou mez, kterou jinak expanzka absorbuje, a pojišťovák ho odpustí). Pokud se z ní pokusíš vypustit vzduch a z ventilku vyteče voda, tak je potřeba expanzku vyměnit, páč máš prasklý vak, ve kterém má být vzduch. Jinak je potřeba do vaku napumpovat vzduch ideálně v poměru s tlakem vody, který doporučuje výrobce. Vzduch tam tlač při odtlakovaném systému.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru