Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trochu si nerozumíme. To co křovinořez napájí, je t. zv. akupack, který je složen z LiIon článků typ…
George63 18.05.2023 07:58
George63
Ono s "těmi" akumulátory je občas ještě větší legrace. Jsem zvědavý, co zjistí (pokud něco zjistí) j…
jirka44 18.05.2023 09:11
jirka44
bingo 2367403 nový
jirka44 19.05.2023 09:52
jirka44
Jo,jo, není to sranda s těmi LiIon. Má osobní zkušenost před cca 3-mi roky. Zkoušel jsem opravit člá… nový
George63 19.05.2023 10:27
George63
Natočit video a trvat na neodstranění závady v řádné lhůtě. Nevím po novele, jestli je to na odstoup… nový
kejki 19.05.2023 12:31
kejki
Tady: watch je vysvětlení hodně pravděpodobné příčiny poslední
czcharlie 20.05.2023 17:35
czcharlie

Trochu si nerozumíme. To co křovinořez napájí, je t. zv. akupack, který je složen z LiIon článků typu 18650. V případě 2 Ah asi z pěti (má 20V) a v případě 4 Ah z deseti (paralelně vždy 2 články). Dále obsahuje elektroniku zajišťující ochranu proti přebití, přetížení a podbytí. Ty mnou uvedené jsou tedy pouze komponenty tohoto packu. Takže ta cena cca 600 Kč za jeden 2 Ah je, v našich cenových relacích , celkem OK. Ovšem jde o to, jaké ty články ten pack obsahuje. Někdy výrobce může použít nějaké slabší a pak jsou tyto problémy. On je poměrně velký rozdíl, jak reagují na větší proudové zatížení. Mě kupříkladu koupil syn přímočarou pilku na stromy a po pár hodinách použití rovněž nebyla schopna fungovat. Tak jsem v tom jejím packu vyměnil ty články za mnou uvedené a pilka maká jak divá bez problémů. Ono u křovinořezu je velmi snadné jej přetížit. Zkontrolujte, pokud se ten křovinák vypne, jestli není ohřátý ten pack. Obsahuje také, mimo proudovou ochranu proti přetížení, rovněž i ochranu tepelnou. Co se týká reklamace, je nutné reklamovat vždy včetně toho packu, případně jenom ten. Ovšem vždy je to o jeho možném zatížení, což je dosti diskutabilní. Dalo by se zjistit měřením, ale to není záležitost pro laika, ale pro zkušenějšího elektrikáře. Bohužel, s těmi akumulátory, bývají občas tyto problémy.

Jo,jo, není to sranda s těmi LiIon. Má osobní zkušenost před cca 3-mi roky.
Zkoušel jsem opravit článek LiIon 18650, který byl vypnut přetlakovou membránou. Při pokusu o její stlačení jsem použil malý šroubovák a neopatrně jsem membránu propíchl.
To co nastalo bych vám nepřál. Ze článku vytryskl ohnivý sloupec, jako z těch vánočních ohňostrojových petard. Plamen cca půl metru. Předmětnou "operaci" jsem prováděl v pokoji u konferenčního stolku. Okamžitá reace byla pochopitelně odhození hořícího článku. No a jelikož to bylo v pokoji s kobercem, tak ten článek cca 15 vteřin "rajtoval" po tom koberci. Já, aby koberec nazahořel, jsem do něj kopal, aby nezůstal na jednom místě.
Závěr. Po uhasnutí, asi v 5 -ti místech, vypálené černé fleky v koberci. Jedné štěstí pak bylo, že měla manželka jedinečný důvod, pro výměnu toho koberce (se kterou mne už delší dobu otravovala :-D). Takže sice pochopitelně brblala a měla "komentáře" (naštěstí ale průběh neviděla, to by byl větší průser), ale já tedy musel okamžitě koupit nový kobetrec a položit jej.
Což nebyla také žádná legrace, neboť to byl celoplošný koberec a musel jsem vystěhovat veškerý nábytek, kterého je hodně.
Od té doby s nimi mechanicky manipuluji pouze venku, u stolu na zhradě. A vzhledem k tomu, že je používám a pracuji s nimi dost často, tak i když je třeba pouze jednotlivě samostaně nabíjím s nabíjecím modulem, nebo testuji v testeru, nebo demontuji a kompletuji do packu, tak jedině na větší nehořlavé ploše.
Jsou to, pokud jsou nabité, pěkný parchanti!
Tož to taky trochu pro pobavení a i jako varování. ;-):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru