Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trubičková pojistka v multimetru

Dobry vecer. Mohl by mi nekdo trosku popsat fungovani trubickove pojistky v multimetrech? Rad bych se o tom dozvedel nejake informace. Kdy dojde k jejimu prepaleni (pri mereni ceho?) A proc se vsechny multimetry nechovaji pri spaleni pojistky stejne? Mam multimetr Uni-T a prestal mi merit rozsahy na mereni baterii (funkce mereni napeti 1,5 a 9 a 12V baterii), pritom pri prepnuti na mereni stejnosmerneho napeti to merilo normalne. Tak jsem multimetr rozebral, zjistil, ze je spalena trubickova pojistka, vymenil jsem ji a ejhle, uz zas meril funkci mereni napeti baterek. Pak mam jiny multimetr (AllSun EM5510) ten meri i teplotu- pomoci snury s cidlem (predpokladam, ze termistorem) a prestal merit teplotu, tak jsem ho rozebral a zase- spalena pojistka- vymeneno a teplotu uz meri. Tak me zajima, cim si tu pojistku spalim a na co vsechno ma vliv..Dekuji za reakce

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mě je to způsobené špatným nastavením měření. Nemůžeš na multimetru nastavit měření DC, když m…
Lukas1982 10.03.2023 21:11
Lukas1982
Přepnutí AC a DC při měření nezpůsobí přerušení pojistky stejně jako špatné nastavení rozsahu měření…
czcharlie 10.03.2023 23:06
czcharlie
Muzes prosim napsat znacku a typ multimetru (nebo odkaz), ktery meri proud vyssi, nez tech 10A? Goog…
nodj 11.03.2023 00:26
nodj
Co tento, ten Ti nevyhovuje? https://mojeelektro.cz/multimetry-a-zkousecky-napeti/28453-digitalni-mu…
Lukas1982 11.03.2023 10:08
Lukas1982
Jo, diky za tip, ten jsem nenasel na googlu.. nový
nodj 11.03.2023 12:58
nodj
No nevím, mně se to na multimetru stalo. Byl to ale krám za 3 nebo 4 stovky. Nepotřeboval jsem to pr…
Lukas1982 11.03.2023 10:05
Lukas1982
No, ono se dotknout kolíku zastrčeného v zásuvce dost dobře nejde, ale problém je v tom, že plné síť… nový
czcharlie 11.03.2023 10:48
czcharlie
No u dnešních výrobků už ne, ale u vadasky z roku 72 nebo tak nějak to není problém ten hrot má 15 c… nový
Lukas1982 11.03.2023 12:34
Lukas1982
Ale tady přece nejde o pevný hrot (jen původní válcové vadasky měly oba hroty kabelové), na něm je o… nový
czcharlie 11.03.2023 13:42
czcharlie
Ja myslím, že jde. Snad nikdo není tak hloupý, aby se toho hrotu dotknul. Samozřejmě zaizolování kro… nový
Lukas1982 11.03.2023 13:53
Lukas1982
To se pořád bavíme já o voze a ty o koze (to prosím neber jako nějaký útok, bavíme se skutečně každý… nový
czcharlie 11.03.2023 17:15
czcharlie
Oprava: Pracovat na zařízení pod napětím podle vyhl 50, smí pracovník jen s par 6 (znalý s vyšší kva… nový
Zerozero 11.03.2023 20:10
Zerozero
Jo, to máš pravdu. Taky už pár let nejsem s padesátkou v intimním kontaktu :-). nový
czcharlie 11.03.2023 20:15
czcharlie
…zák. 250/2021 Sb. o vyhrazených technických zařízeních a na něj navázané Nařízení vlády č. 194/2022… nový
Kachlík 11.03.2023 22:17
Kachlík
Dík za informaci. Tušil jsem, že už to vyšlo, ale jako už zasloužilý "vyžírač státního rozpočtu" (dů… nový
Zerozero 11.03.2023 23:43
Zerozero
Normy se (zatím) nezměnily ;-) poslední
Kachlík 12.03.2023 09:47
Kachlík
Jeste jsem se chtel na neco zeptat, nebudu zakladat nove tema. Mam ampermetr stary panelovy analogov…
nodj 10.03.2023 23:59
nodj
Jednoznačně nelze říc ,ale pokud má bočník tak stejnosměrný , pokud proudové trafo tak střídavý, jin… nový
Peru 11.03.2023 11:58
Peru
Ma bocnik. Baterku jakoze pripojit pres potenciometr? A staci uhlikovy 0,25W? A baterka treba 1,5V n… nový
nodj 11.03.2023 13:02
nodj
Záleží na měřícím systému. Jsou v zásadě dva, magnetoelektrický (s otočnou cívkou) a elektromagnetic… nový
Zerozero 11.03.2023 13:59
Zerozero
Jo, diky, zitra, kdyz bude cas, odzkousim.. Jinak jsem na to kouknul a je tam znak toho obraceneho U… nový
nodj 11.03.2023 19:45
nodj

Podle mě je to způsobené špatným nastavením měření. Nemůžeš na multimetru nastavit měření DC, když měříš AC. (střídavý a stejnosměrný proud) nebo špatný rozsah (nastavíš rozsah 20V a měříš 220V). Já mám už roky starý
a nemám žádný problém. Na měření proudu používám starou Vadasku z osmdesátých let, funguje pořád jak má. Myslím, žes tam nastavil špatný rozsah, díky tomu se spálila pojistka, ale to je jen doměnka, tak to neber osobně nebo nijak zle. Mně se to kdysi stalo, když jsem měřil napětí v zásuvce a místo ACV jsem nastavil DCV.

Přepnutí AC a DC při měření nezpůsobí přerušení pojistky stejně jako špatné nastavení rozsahu měření napětí. Pojistkou je chráněna pouze zdířka pro měření velkých proudů (obvykle na běžných multimetrech 10 případně 20A, někdy i 30A). Pojistkou chráněná zdířka je obvykle označena (Fuse). Vadaska nepatří do rukou laika - oba hroty pro měření napětí jsou galvanicky sojeny se sítí. Při vložení pevného hrotu na fázový vodič (zdířku zásuvky) je na kabelovém hrotu plné síťové napětí proti nulovému vodiči (a naopak). Odpor měřicí cívky není dost velký, aby zabránil úrazu elektrickým proudem.

No nevím, mně se to na multimetru stalo. Byl to ale krám za 3 nebo 4 stovky. Nepotřeboval jsem to pro úplnou přesnost, ale jen pro orientační měření.
Teď vím, že jsem si měl připlatit, ale žádné drama to není.
Co se týká Vadasky, nemyslím si, že by to nepatřilo i do rukou laika. Samozřejmě pokud to není někdo, kdo neví, že kov vede el. proud a že na hrotu je napětí.
Nemyslím si ale, že by se někdo příčetný dotýkal kovového hrotu zastrčeného v zásuvce rukou, ale možné je všechno :-)

No, ono se dotknout kolíku zastrčeného v zásuvce dost dobře nejde, ale problém je v tom, že plné síťové napětí je na opačné straně, tedy na měřicím hrotu na kabelu a to už si každý neuvědomí nehledě na to, že dotknout se tohoto hrotu je víc než snadné neúmyslně. Už jsem to musel několikrát vysvětlit i ne docela úplným laikům...
Navíc jakkoli manipulovat se zařízením na kterém je přístupná část pod napětím je dovoleno pouze osobám znalým (s kvalifikací §5 a vyšším vyhlášky 50).

Ale tady přece nejde o pevný hrot (jen původní válcové vadasky měly oba hroty kabelové), na něm je obvykle bužírka (pokud ji nějaký koumák neodstranil) a neizolovaný je cca 1cm. Síťové napětí je i na druhém hrotu, tedy na tom pohyblivém na kabelu (v případě, že pevný hrot je v kontaktu s fázovým vodičem/dutinkou)! A k tomu hrotu - vadasky krom těch původních válcových měly všechny hroty o délce cca 5 - 6cm, pokud je u konkrétní vadasky tak dlouhý hrot je to nějaké domo-robo a pokud není po celé délce krom posledního cca 1 cm izolovaný, je to obzvlášť nebezpečné a autor takové úpravy by zasloužil pověsit za k**e do průvanu. A elektrický proud naprosto nezajímá zda se někdo dotkl náhodou či úmyslně.

To se pořád bavíme já o voze a ty o koze (to prosím neber jako nějaký útok, bavíme se skutečně každý o něčem jiném). Tak ještě jednou, doufám srozumitelněji. Izolace u pevného hrotu není jen na škodu, provozovat vadasku bez ní je hazard. Dotknout se neizolovaného hrotu byť nevědomky není nic co by se nemohlo stát, zvlášť při měření ve špatně přístupném prostoru kde nejde jen o dotyk prstem nebo jakýmkoli jiným údem, ale také o nechtěné způsobení zkratu. Já mluvím především o tom druhém konci, tedy měřicím hrotu na kabelu. Uvědomuješ si, že i na něm je síťové napětí a proud omezen pouze několika kiloohmy, které má cívka pro měření (spíš jen indikaci) velikosti napětí. Možná by ses divil kolik lidí si to neuvědomuje zvlášť v dnešní době kdy jsou zvyklí, že vše je chráněno asi tak jako když jeptiěka použije pro jistotu prezervativ na svíčku. No a promiň mi to - v ochraně před nebezpečným dotykem uvažovat tak, že nikdo není tak hloupý, aby se dotkl části pod napětím zvlášť když si ani neuvědomuje že ta část pod napětím může být, může jen ten kdo nemá žádné zkušenosti ani potřebné znalosti nebo je sám hlupák.

Oprava: Pracovat na zařízení pod napětím podle vyhl 50, smí pracovník jen s par 6 (znalý s vyšší kvalifikací).
S par 5 (znalý), jen na zařízení bez napětí. Například vyučený, bez praxe a složení zkoušky z vyhlášky.
---- Nevím přesně, ale bylo v plánu vyhl. 50 nahradit jiným předpisem. Nevím, jestli k tomu již došlo.
Jako důchodce už to tolik nesleduji.:-):beer:

Jeste jsem se chtel na neco zeptat, nebudu zakladat nove tema. Mam ampermetr stary panelovy analogovy s rozsahem do 150A s bocnikem a nevim, jestli meri stejnosmerny nebo stridavy proud- jak to zjistim? Napsane to tam neni, ani tam neni vlnovka nebo rovna cara..

Jednoznačně nelze říc ,ale pokud má bočník tak stejnosměrný , pokud proudové trafo tak střídavý, jinak připojit přes regulovatelný odpor na baterii a pokud bude
ukazovat tak stejnosměrný , nebo přes odpor k střídavému zdroji na malý proud a pokud by ručka kmitala nebo neukazovala tak je stejnosměrný

Záleží na měřícím systému. Jsou v zásadě dva, magnetoelektrický (s otočnou cívkou) a elektromagnetický s pevnou cívkou a pohyblivou kotvou.
S otočnou cívkou to bývá i vidět pohledem dole pod stupnicí (ale ne vždy), je tam obdélníková cívka,která se při pohybu pohybuje s rafičkou.
Takový měřák je z principu stejnosměrný a může fungovat i jako střídavý s usměrňovačem spíš jako voltmetr. Jako ampérmetr jen s bočníkem bez zesilovače ne, protože z bočníku jde jen moc malé napětí, nelze jednoduše usměrnit.
Jako panelová měřidla pro střídavý proud se používají elmag. systémy případně s bočníkem, napájené přímo, nebo pro velké proudy s proudovým trafem. Tento systém může pracovat i se střídavým proudem.
Magnetoelektrický stejnosměrný(deprézský) systém bývá na stupnici označen symbolem ve tvaru obráceného U (podkovový magnet) a mezi konci je naznačena cívka, nebo čtvereček.
Druhý AC systém (no teď myslím si) obrázkem cívky s jádrem (jako ovinutá tyčka).
Pozor, při zkoušce napětím, nebo proudem, i střídavý měřák ukazuje stejnosměrné napětí (proud).
Pokud nejsou na měřáku symboly žádné, asi se jedná o nějaký opravdu jen informativní měřák.
----- Ještě: Pokud je měřák s bočníkem na 150A, tak toho s baterií moc nezjistíš. Tedy mylím s baterií do baterky.
Aby se rafička jen pohla je potřeba dost proudu. Jedině s odpojeným bočníkem, ale zase pozor na odpálení, proud přímo na cívku pro plnou výchylku bývá tak do 100mA. Tedy, například s baterií 4,5V přes odpor asi 100 Ohm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru