Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trubičková pojistka v multimetru

Záleží na měřícím systému. Jsou v zásadě dva, magnetoelektrický (s otočnou cívkou) a elektromagnetický s pevnou cívkou a pohyblivou kotvou.
S otočnou cívkou to bývá i vidět pohledem dole pod stupnicí (ale ne vždy), je tam obdélníková cívka,která se při pohybu pohybuje s rafičkou.
Takový měřák je z principu stejnosměrný a může fungovat i jako střídavý s usměrňovačem spíš jako voltmetr. Jako ampérmetr jen s bočníkem bez zesilovače ne, protože z bočníku jde jen moc malé napětí, nelze jednoduše usměrnit.
Jako panelová měřidla pro střídavý proud se používají elmag. systémy případně s bočníkem, napájené přímo, nebo pro velké proudy s proudovým trafem. Tento systém může pracovat i se střídavým proudem.
Magnetoelektrický stejnosměrný(deprézský) systém bývá na stupnici označen symbolem ve tvaru obráceného U (podkovový magnet) a mezi konci je naznačena cívka, nebo čtvereček.
Druhý AC systém (no teď myslím si) obrázkem cívky s jádrem (jako ovinutá tyčka).
Pozor, při zkoušce napětím, nebo proudem, i střídavý měřák ukazuje stejnosměrné napětí (proud).
Pokud nejsou na měřáku symboly žádné, asi se jedná o nějaký opravdu jen informativní měřák.
----- Ještě: Pokud je měřák s bočníkem na 150A, tak toho s baterií moc nezjistíš. Tedy mylím s baterií do baterky.
Aby se rafička jen pohla je potřeba dost proudu. Jedině s odpojeným bočníkem, ale zase pozor na odpálení, proud přímo na cívku pro plnou výchylku bývá tak do 100mA. Tedy, například s baterií 4,5V přes odpor asi 100 Ohm.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny