Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna oken nebo jen výměna skla za dvojsklo

Dobrý den,

neřešil prosím někdo dilema, zda vyměnit 40 let stará, ale velmi pečlivě udržovaná kastlová okna za nová plastová s trosjklem a nebo jen nechat přesklít vnější okno novým izolačním dvojsklem?

Motivace: Úspory tepla.
Důvod: Plastová okna se mi nelíbí, mají moc masivní rám a nevěřím, že budou mít takovou živostnost jako udržovaná dřevěná.

Děkuji za názory, zkušenosti..

Předmět Autor Datum
Dobrý den! Kdysi jsem někde četl, že Vámi popisovaná úprava kastlového okna je velmi dobré řešení, l… nový
vitovec 06.03.2023 22:56
vitovec
Záleží, jestli nejsou nahnilá, zkřížená nebo křivá. 40 let stará se mi zdají za hranicí životnosti. nový
Rce 06.03.2023 23:58
Rce
Poptej se, kolik by to stálo a jak dlouho by to trvalo, obě varianty. Nám měnili dřevěná okna za pla… nový
Yarda 07.03.2023 03:45
Yarda
Pokud není byt vybaven nějakým sofistikovaným systémem větrání /nucené, rekuperace, klimatizace a po… nový
vitovec 07.03.2023 06:45
vitovec
Ze nekdo neumi vetrat a/nebo ma vlhky barak neni problem oken. A mikroventilace je jindy nez v lete… nový
re4zon 07.03.2023 20:53
re4zon
Jak moc tesni ta stara okna v ramu? Jak moc tesni ram? Vymena oken = pomerne veljy bordel v dome - s… nový
Jan Fiala 07.03.2023 05:49
Jan Fiala
Dvojsklo má 16-20mm oproti jednoduchému 3mm sklu. Nedovedu si představit kam by se dvojsklo vešlo. N… nový
Kyncl 07.03.2023 09:12
Kyncl
Přidává se zvenku lišta, dělají to firmy dlouhodobě. nový
kejki 07.03.2023 16:52
kejki
nevěřím, že budou mít takovou živostnost jako udržovaná dřevěná To máš pravdu, nebudou. Mají totiž… nový
Lukas1982 07.03.2023 10:31
Lukas1982
až plasťáky vydží 100+ let jako ty kastláče co máme doma, tak budu souhlasit. :-) Problém dřevěných… nový
touchwood 07.03.2023 14:57
touchwood
Za 100 let nám to bude jedno :-) Jinak souhlas, dřevo je dřevo, ale pokud se neudržuje, tak moc dlou… nový
Lukas1982 07.03.2023 18:11
Lukas1982
Počátkem osumdesátých let jsem měnil stará špaletová okna, stará tehdy asi 60 let, za okna klasická… nový
George63 07.03.2023 18:56
George63
jednodušší údržba a čistění Nezapomeň aspoň jednou ročně mazat planžety podle doporučení výrobce. K… nový
Rce 07.03.2023 22:12
Rce
Můžeš mi prosím trochu upřesnit, co myslíš těmi planžetami? My k těm oknům žádné pokyny a nàvod od v… nový
George63 08.03.2023 07:06
George63
Předpokládám, že myslí těsnění. Alespoň já ho máznu dvakrát ročně silikonovým olejem, protože odpuzu… nový
Lukas1982 08.03.2023 07:51
Lukas1982
Nemyslím těsnění. Kolem dokola plastového okna vede od kliky planžeta a posouvá západky, které jsou… nový
Rce 08.03.2023 21:34
Rce
Rce-dík za odkaz. A dnes mi náhodou přišla i zpráva od dodavate mých oken (Oknostyl), že končí doba… nový
George63 09.03.2023 16:21
George63
My máme plastová okna od Oknostylu cca 12 let a ještě stále litujeme, že jsme jen nenechali zrenovov… nový
Karel__ 10.03.2023 08:06
Karel__
To mne dost překvapuje. Možná to souvisí s tím prosklením. Já tedy objednal trojskla, profil je tuší… nový
George63 10.03.2023 09:20
George63
My máme jen dvojskla. Možná je to tím. Já jsem si to pro sebe odůvodnil tak, že původní okna - jejic… poslední
Karel__ 10.03.2023 12:38
Karel__
Dobrý večer, všem děkuji za reakce, šlo mi o potvrzení, že to není úplně špatný nápad i přes věk oke… nový
Okno 07.03.2023 19:27
Okno
Co se týká zmenšení prosklené plochy oken, tak třeba u mne, u oken 150/150, jsou dvoukřídlá a není t… nový
George63 08.03.2023 07:17
George63

Dobrý den! Kdysi jsem někde četl, že Vámi popisovaná úprava kastlového okna je velmi dobré řešení, lepší než osazení okna plastového. Bohužel to nyní nemohu najít, ale bylo to tak publikováno, myslím v časopisu "Chalupář". Na Google se toho dá najít na téma této úpravy oken mnoho, samé dobré recenze a zkušenosti.
Příklady: https://www.vekra.cz/radce/kastlova-okna/
http://www.istplus.cz/zatepleni-oken

Poptej se, kolik by to stálo a jak dlouho by to trvalo, obě varianty.
Nám měnili dřevěná okna za plastová - určitě ta okna byla starší než padesát let. V celém bytě to trvalo snad dva dny. Když likvidovali staré rámy, pochopil jsem, proč nám to dřív profukovalo, ty rámy nebyly moc dobře ve zdi utěsněné. Teď zjišťujeme, když fouká silný vítr tak vidíme, jak se za okny hýbou větve.

Pokud není byt vybaven nějakým sofistikovaným systémem větrání /nucené, rekuperace, klimatizace a pod./ tak bych až tak nebazíroval na dokonalém, stoprocentním utěsnění oken. Viz řada dotazů "majitelů" dokonale utěsněných plastových oken na všech možných poradnách na řešení vlhkosti, plísní, zápachu, špatné hoření kamen a krbů, problémy s komíny a t.d.
Nakonec jim tam někdo poradí - dokonale utěsněná okna nastavit na mikroventilaci .. a je to !?

Dvojsklo má 16-20mm oproti jednoduchému 3mm sklu. Nedovedu si představit kam by se dvojsklo vešlo. Navíc, pokud je okno zakytované z venkovní strany, znamenalo by to velikou úpravu dřevěných rámů. Minimálně vyfrézování hlubší drážky a nějaké sofistikovanější zakrytí zvenku místo kytu. Fakticky spíš výrobu nového dřevěného okna. Taková se ale dělají - dřevěná okna s dvojsklem.

nevěřím, že budou mít takovou živostnost jako udržovaná dřevěná

To máš pravdu, nebudou. Mají totiž daleko delší životnost. Je důležíté u plastových oken ale udržovat hlavně čistotu těsnění a větracích otvorů.
Souhlasím ale s tím, že klasická dřevěná okna vypadají líp, než plastová. Dají se pořídit i plastová s imitací dřeva, ale to už není ono.
Je to víceméně vzhled vs účinnost. Co se týká úspory tepla, jsou lepší určitě plastová a dá se ušetřit, ale zase co se týká vzhledu, tak dřevěná se mně zdají být na pohled lepší, přírodní a pokud tam máš těsnění, tak by neměl být problém.
Vzhledem k cenám energií bych volil plastová s nějakou imitací dřeva, dneska se dělají různé typy oken.

Za 100 let nám to bude jedno :-) Jinak souhlas, dřevo je dřevo, ale pokud se neudržuje, tak moc dlouhou životnost mít nebude. Plastové dveře a okna jsou prakticky bezúdržbové oproti dřevěným. Oboje má svá pro i proti. Třeba na chatu bych volil jednoznačně dřevěná okna, ale doma mně vyhovují plasťáky.
Je na každém, co si vybere.

Počátkem osumdesátých let jsem měnil stará špaletová okna, stará tehdy asi 60 let, za okna klasická zdvojená rámová, tehdy běžně používaná. Byla dobře vyrobená, těsná a montáž jsem si prováděl sám a tak i s jejich těsností po montáži nebyl problém. Problém ovšem byl vždy po cca 10-ti letech, kdy jsem byl nucen vždy obnovit a opravit nátěr, provedený původně klasickou metodou (tehdy ředěný syntetický podklad a na to syntetická barva základ a vrch). Takže se, z vnější a osluněné strany, začal po určitédobě nátěr místně odlupovat. Jednalo se o 4 okna 120/150 cm a 3 okna 150/150 cm. Nyní jsem už natírání nemohl provádět sám a zjistil jsem, že natření firmou by nás přišlo na 15-20 tisíc. Přičemž, nabídka firmy, kterou jsem si vyhledal, mi okna plastová, s trojskly a z vnější strany s imitací dřeva, je schopna dodat s demontáží i montáží (bez finálního zapracování omítek, které jsem si provedl sám) za cca 50 tisíc. Takže jsem dospěl k názoru, že je to výhodnější, než pouhý nátěr za 20 tisíc. Dodání i montáž provedeno bez problémů, pouze jsem si musel jejich zaměření do stávajících otvorů, po kontrole zaměření jejich pracovníkem, změnit a vyžádat tuto změnu (měřil zbytečně menší a bylo by nutné zbytečně moc přizdívat). Po demontáži, osazení, upevnění a zapěnění (trvalo jeden den ve třech lidech), jsem si pak provedl finální upravení vnějších a vnitřních špalet sám. Firma by si za toto účtovala cca 10 tisíc, já to měl za cca 20 hodin hotovo. Jinak spokojenost. Co se týká tepelných ztrát, neměřeno, ale oproti původním zdvojeným rámovým nevidím nějaký větší rozdíl. Ovšem co je markantní, je zvuková propustnost. Ta se snížila minimálně o 60-70%, oproti původním zdvojeným rámovým. Domek stojí na rohu ulice a občas rušila doprava, zvířecí zvuky (vesnice) a sousedovic tepelné čerpadlo přes ulici.
Takže závěr. Máme je už asi 4 roky, stále jsou OK a bez problémů a zatím maximální spokojenost. Těsná, málo průzvučná, nerosí se a jednodušší údržba a čistění (manželka si velice chválí, jednodušší mytí pouze ze dvou stran, oproti většinou rozšroubovávání a mytí čtyř povrchů u zdvojených). ;-)

Můžeš mi prosím trochu upřesnit, co myslíš těmi planžetami? My k těm oknům žádné pokyny a nàvod od výrobce nedostali. Zatím vše fungovalo a funguje dobře a tak jsem nikde nic namazal. A případně čím a jak mazat. Klasický olej, nebo silikonový ve spreji? Díky za odpověď.

Předpokládám, že myslí těsnění. Alespoň já ho máznu dvakrát ročně silikonovým olejem, protože odpuzuje vodu i prach a není agresivní, takže je to podle mě lepší volba. Je dobré zrovna promáznout i kování. Před mazáním ale vždy poprosím přítelkyni, aby to těsnění pořádně umyla jarovou vodou a pořádně vysušila s tím, že zrovna může vzít i okna :-) Pokud mně neskončí hadr na obličeji, je to dobré. V opačném případě to s nelibostí udělám sám :-D

Rce-dík za odkaz. A dnes mi náhodou přišla i zpráva od dodavate mých oken (Oknostyl), že končí doba záruky (5 let). A u toho rovněž i návod na běžnou údržbu a mazání. Tak přikládám odkaz, třeba se bude někomu hodit. No, já zatím ještě nikde nic nemazal a zatím vše fungovalo. Manželka pouze umývá běžným způsobem. :-D
https://www.oknostyl.cz/clanky/detail/udrzba-plastovych-oken-v-jarnich-mesicich.htm

My máme plastová okna od Oknostylu cca 12 let a ještě stále litujeme, že jsme jen nenechali zrenovovat původní kastlové. Přes zavřené okna slyšíme bavící se lidi když jdou po chodníku, štěkající psy. Sousedé v přízemí mají okna stejná - když jdeme kolem jejich oken, slyšíme že se doma baví.

To mne dost překvapuje. Možná to souvisí s tím prosklením. Já tedy objednal trojskla, profil je tuším nějaký sedmikomorový a ta průzvučnost je opravdu velmi nižší než byla u zdvojených. My jsme tedy velice spokojení. Ale možná kastláky, oproti zdvojeným, byly lepší. My je sice měli před rokem 80 také, ale na to, jak to bylo s tou průzvučností už si nepamatuju.

Dobrý večer,
všem děkuji za reakce, šlo mi o potvrzení, že to není úplně špatný nápad i přes věk oken.

Okna jsou těsná - bylo aplikováno toto těsnění a mohu jen doporučit, dříve při nárazech větru se záclona hýbala, nyní nic a těsnění je stále pružné. (15 let zkušeností)

Pokud bych chtěl zachovat velikost prosklení, o což mi jde, musela by se drážka profrézovat, tedy varianta 2, video varianty 1 zde, takže cena naroste.

Škoda, že se plastová okna dělají s tak silným rámem, který změní ráz okna a zmenší prosklenou plochu.

Ještě jednou díky!

Co se týká zmenšení prosklené plochy oken, tak třeba u mne, u oken 150/150, jsou dvoukřídlá a není to tak hrozné. No a u těch 120/120 jsem je nechal zhotovit jako jedno křídla, do boku otevíraná a uprostřed mezi skly je svisle pohledová dělicí lišta v imitaci dřeva (jako rámy) která je pouze cca 5 cm široká. Takže tu prosklenou plochu zmenšuje minimálně a vypadá to hezky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru