Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba domácí elektrárny

Ahoj, pracuji jako zemědělec a mám možnost využít za velmi přijatou cenu vyjetý motorový olej. Chtěl bych se zeptat nějakého elektrokutila, zda by bylo možné vyrobit domácí elektrárnu, která by z tepla pomoci kotle, který spaluje olej dokázala vyrobit elektřinu?

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Spousta parních strojků s možností vyrábět elektřinu se vyráběla na počátcích minulého století. Doko…
nerady 16.02.2023 13:38
nerady
Děkuji, bydlíme na samotě, takže sousedy moc nemáme. nový
Evžen58 16.02.2023 19:46
Evžen58
Mozny je vsechno, ale dava to smysl? Na turbinu to neni, takze bud parni stroj(krasny, ale fakt ne j…
bahno 16.02.2023 13:39
bahno
dodávku do sítě bych neplánoval, využití by bylo v rámci domu, jelikož máme trojgenerační barák. nový
Evžen58 16.02.2023 19:48
Evžen58
samozrejme, na podobnom principe pracuje množstvo elektrarni,zabudni na to! nový
jim bim 16.02.2023 13:42
jim bim
Existuje zařízení pro tzv. organický Rankinův cyklus. Ale je otázka, jestli máš na to kotel dostateč… nový
Zdenál 16.02.2023 13:48
Zdenál
Děkuji, článek si přečtu. Měsíčně určitě i 1000 l nový
Evžen58 17.02.2023 07:03
Evžen58
To už je lepší tím v zimě topit :-) Když už to nutně musí být generátor, tak by šel použít nějaký st… nový
umfa 16.02.2023 13:49
umfa
Namorni diesly jsou dvoutakty a fakt sezerou skoro cokoliv, ovsem az kdyz bezi, ty husty sragory co… nový
bahno 16.02.2023 14:16
bahno
Pardon, napsal jsem to blbě. Měl jsem na mysli třeba nějakou Slavii nebo podobný starý stacionární d… nový
umfa 17.02.2023 00:15
umfa
Ano, další z věci je topení, které by se taktéž využilo. nový
Evžen58 17.02.2023 07:05
Evžen58
Já bych se o tom moc nešířil.Znal jsem jednoho který s tím vytápěl barák od velké firmi odebíral prá… nový
kap.dabač 16.02.2023 16:08
kap.dabač
Děkuji za informace. nový
Evžen58 17.02.2023 07:13
Evžen58
Taky bych se toho dost obával. Jednak to z těch dodávajících firem určitě brzy někdo nahlásí, že se… nový
Karel04 17.02.2023 10:14
Karel04
https://motorguru.cz/nejnovejsi-zpravy/tankovani-vyjeteho-oleje-misto-nafty-usetrite-za-palivo-ale-z… nový
nerady 16.02.2023 20:20
nerady
Děkuji za informace. nový
Evžen58 17.02.2023 07:15
Evžen58
Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude… nový
martas38 17.02.2023 17:44
martas38
Tady jsem našel něco YT.:-) https://www.youtube.com/watch?v=Dv69SmPKWkQ poslední
nerady 14.03.2023 19:21
nerady

Spousta parních strojků s možností vyrábět elektřinu se vyráběla na počátcích minulého století. Dokonce je někde u nás soukromé muzeum parních strojů. V padesátých letech minulého století byly předělávány v USA lokomotivy z uhlí na mazut. Spíš půjde o to sehnat někde levně starší parní stroj v kterém by bylo možné topit vyjetým olejem. Nicméně počítejte s nenávistí v okolí jelikož určitě bude docházet k nedokonalému spalování a sousedi si kouř z vašeho zařízení "užijí".

Mozny je vsechno, ale dava to smysl? Na turbinu to neni, takze bud parni stroj(krasny, ale fakt ne jednoduchy a levny), nebo prekecat nejaky dieselgenerator, aby na ten olej bezel(coz by nemusel byt zas takovy problem). A druha otazka - co s tou elektrinou? Pokud by ji clovek dokazal plne zuzitkovat sam, tak by to asi nejak slo, ale s dodavkou do site to nevidim optimisticky, imho papirova valka, kterou nelze vyhrat.

To už je lepší tím v zimě topit :-)
Když už to nutně musí být generátor, tak by šel použít nějaký starý diesel, který sežere všechno. Slyšel jsem o dieselech na použitý hydraulický olej a na odpadní živočišný tuk, o tomhle sice ne, ale třeba by to nějak šlo (námořní diesely jezdí na ještě větší sračky). Každopádně účinnost bude mizerná a spotřeba velká.

Namorni diesly jsou dvoutakty a fakt sezerou skoro cokoliv, ovsem az kdyz bezi, ty husty sragory co se pouzivaji se musi ohrat, aby si s nima to cerpadlo poradilo. S cim ale nesouhlasim, to je ta mizerna ucinnost. Ta je naopak velmi slusna, v pripade tech velkych dieslu dosahujici az k 50%. A i nejaky maly diesel na tom nebude uplne marne, rozhodne lip nez parni stroj.

Pardon, napsal jsem to blbě. Měl jsem na mysli třeba nějakou Slavii nebo podobný starý stacionární diesel, který se na takováhle extrémní paliva předělává. Ten lodní diesel má samozřejmě vynikající účinnost, ale málokdo ho má doma.

Já bych se o tom moc nešířil.Znal jsem jednoho který s tím vytápěl barák od velké firmi odebíral právě vyjetý olej než na něj zasedli ekologové a měl docela problém.Logicky se firma ráda zbaví produktu který poměrně draho musí nechat likvidovat.Ale jsou to šejdíři že si ještě od tebe nechají platit.Ten chlapík o kterém mluvím to měl od nich zadarmo.

https://motorguru.cz/nejnovejsi-zpravy/tankovani-vyjeteho-oleje-misto-nafty-usetrite-za-palivo-ale-zadelate-si-na-problemy-s-motorem/danielsimek/
Pokud bych šel cestou použití vyjetého oleje v dieselovém motoru, tak bych uvažoval o nějakém ruském starším motoru.
Naftový traktorový motor nebo motor z náklaďáku (DT 100, DT 75, motory z Krazu tam byl v dřívějších modelech dokonce naftový dvoutakt). Olej by se musel ale v každém případě předčistit a pro použití v motoru předehřívat.

Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude to nějak fungovat a můžet to i pohánět nějaký alternátor a následně ukládat do nějakého akumulátoru, takže si s tím někde ve sklepě přisvítíš....
Pokud budeš chtít stavět "elektrárnu" tak samozřejmě musíš mít na takový tepelný zdroj minimálně revizní zprávu (to dnes ostatně musí mít každý komín a k němu připojený spotřebič, tedy i tvoje padesát let starý kamínka v garáži s trubkou místo komínu vyvedenou z okna, na což ti dá kulaté razítko pouze sebevrah). Lidi obvykle tato legislativa naprosto nezajímá, vyšetřovatele a pojišťovny ovšem ano, pokud k něčemu dojde, nedej bože újmě na zdraví, životě, či majetku. Prostě v dnešní době si nesmíš ani na svém pozemku na samotě uprostřed tisíc hektarového lesa, kde kilometry nepotkáš třetí osobu dělat co chceš.
Rozhodně nepočítej s tím, že by ti někdo zkolaudoval nějaké podomácku dělané topeniště na pálení tisíce listů vyjetého oleje měsíčně. Další věc je, že takové množství není ani na krmení nějakého parního stroje s alternátorem, protože ten má nízkou účinnost. Takže buď s tím topit v nějakém topidle na toto palivo do radiátorů a nebo se spřáhnout s nějakým truhlářem a pokoutně vyráběr Bursíkovi brikety. Silovou elektřinu z toho rozhodně legálně nevyrobíš a v potřebném množství pro nějaký chod domácnosti už vůbec ne.
Za mě je ta myšlenka totální nesmysl, pokud taková množství oleje máš, sežeň si na to kotel a top s tím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru