Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba domácí elektrárny

Ahoj, pracuji jako zemědělec a mám možnost využít za velmi přijatou cenu vyjetý motorový olej. Chtěl bych se zeptat nějakého elektrokutila, zda by bylo možné vyrobit domácí elektrárnu, která by z tepla pomoci kotle, který spaluje olej dokázala vyrobit elektřinu?

Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych se o tom moc nešířil.Znal jsem jednoho který s tím vytápěl barák od velké firmi odebíral prá…
kap.dabač 16.02.2023 16:08
kap.dabač
Taky bych se toho dost obával. Jednak to z těch dodávajících firem určitě brzy někdo nahlásí, že se… nový
Karel04 17.02.2023 10:14
Karel04
Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude… nový
martas38 17.02.2023 17:44
martas38
Tady jsem našel něco YT.:-) https://www.youtube.com/watch?v=Dv69SmPKWkQ poslední
nerady 14.03.2023 19:21
nerady

Já bych se o tom moc nešířil.Znal jsem jednoho který s tím vytápěl barák od velké firmi odebíral právě vyjetý olej než na něj zasedli ekologové a měl docela problém.Logicky se firma ráda zbaví produktu který poměrně draho musí nechat likvidovat.Ale jsou to šejdíři že si ještě od tebe nechají platit.Ten chlapík o kterém mluvím to měl od nich zadarmo.

Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude to nějak fungovat a můžet to i pohánět nějaký alternátor a následně ukládat do nějakého akumulátoru, takže si s tím někde ve sklepě přisvítíš....
Pokud budeš chtít stavět "elektrárnu" tak samozřejmě musíš mít na takový tepelný zdroj minimálně revizní zprávu (to dnes ostatně musí mít každý komín a k němu připojený spotřebič, tedy i tvoje padesát let starý kamínka v garáži s trubkou místo komínu vyvedenou z okna, na což ti dá kulaté razítko pouze sebevrah). Lidi obvykle tato legislativa naprosto nezajímá, vyšetřovatele a pojišťovny ovšem ano, pokud k něčemu dojde, nedej bože újmě na zdraví, životě, či majetku. Prostě v dnešní době si nesmíš ani na svém pozemku na samotě uprostřed tisíc hektarového lesa, kde kilometry nepotkáš třetí osobu dělat co chceš.
Rozhodně nepočítej s tím, že by ti někdo zkolaudoval nějaké podomácku dělané topeniště na pálení tisíce listů vyjetého oleje měsíčně. Další věc je, že takové množství není ani na krmení nějakého parního stroje s alternátorem, protože ten má nízkou účinnost. Takže buď s tím topit v nějakém topidle na toto palivo do radiátorů a nebo se spřáhnout s nějakým truhlářem a pokoutně vyráběr Bursíkovi brikety. Silovou elektřinu z toho rozhodně legálně nevyrobíš a v potřebném množství pro nějaký chod domácnosti už vůbec ne.
Za mě je ta myšlenka totální nesmysl, pokud taková množství oleje máš, sežeň si na to kotel a top s tím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru