Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba domácí elektrárny

Ahoj, pracuji jako zemědělec a mám možnost využít za velmi přijatou cenu vyjetý motorový olej. Chtěl bych se zeptat nějakého elektrokutila, zda by bylo možné vyrobit domácí elektrárnu, která by z tepla pomoci kotle, který spaluje olej dokázala vyrobit elektřinu?

Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude… nový
martas38 17.02.2023 17:44
martas38
Tady jsem našel něco YT.:-) https://www.youtube.com/watch?v=Dv69SmPKWkQ poslední
nerady 14.03.2023 19:21
nerady

Řekl bych, že pokud to budeš lít do nějakého motoru a nebudeš nikoho obtěžovat smradem a hlukem bude to nějak fungovat a můžet to i pohánět nějaký alternátor a následně ukládat do nějakého akumulátoru, takže si s tím někde ve sklepě přisvítíš....
Pokud budeš chtít stavět "elektrárnu" tak samozřejmě musíš mít na takový tepelný zdroj minimálně revizní zprávu (to dnes ostatně musí mít každý komín a k němu připojený spotřebič, tedy i tvoje padesát let starý kamínka v garáži s trubkou místo komínu vyvedenou z okna, na což ti dá kulaté razítko pouze sebevrah). Lidi obvykle tato legislativa naprosto nezajímá, vyšetřovatele a pojišťovny ovšem ano, pokud k něčemu dojde, nedej bože újmě na zdraví, životě, či majetku. Prostě v dnešní době si nesmíš ani na svém pozemku na samotě uprostřed tisíc hektarového lesa, kde kilometry nepotkáš třetí osobu dělat co chceš.
Rozhodně nepočítej s tím, že by ti někdo zkolaudoval nějaké podomácku dělané topeniště na pálení tisíce listů vyjetého oleje měsíčně. Další věc je, že takové množství není ani na krmení nějakého parního stroje s alternátorem, protože ten má nízkou účinnost. Takže buď s tím topit v nějakém topidle na toto palivo do radiátorů a nebo se spřáhnout s nějakým truhlářem a pokoutně vyráběr Bursíkovi brikety. Silovou elektřinu z toho rozhodně legálně nevyrobíš a v potřebném množství pro nějaký chod domácnosti už vůbec ne.
Za mě je ta myšlenka totální nesmysl, pokud taková množství oleje máš, sežeň si na to kotel a top s tím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru