Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Blikajici led pasky

Zdravim,takze koupil jsem 25m led pasek po 5m na 12v.Rozdelil jsem to na dva okruhy.Jeden ma 11 m a druhy ma 14 m.Na kazdem jsou dva propoje.Klasicky spojovacim kablikem co se k tomu dodava.Ke kazdemu zdroj 220v/12v 5A 60W.Ledky maji cca na 1 m 4.8 w spotrebu.Tudiz by nemel byt problem,co se tyce vykonu zdroje.Po zapojeni mi ten mensi okruh ke konci lehoucce problikava,nwni to skoro videt.A ten druhy na poslednich cca 7 m uz problikava tak,ze to jde videt.Kdyz jsem to zmeril na vstupu na ledkach,tak je tam 11,8V coz je v klidu da se rict.No ale po kazdem metru je docela ubytek.Na konci kazdeho okruhu uz je nejakych 8,3V.Takze kde je problem?Muj tip je slaby zdroj,ale tezko rict Jinak ledky i zdroje jsou kupovany z ceskeho eshopu,ktery ma vyborne hodnoceni a je dosti znamy.Zdroje jsou podle popisu ceske vyrobky.Takze se vas znalcu tazi,kde je zakopany pes.
Jinak mam i zapojeni 5 m pod linkou kdy to mam napajene 3A zdrojem a neni to problem.Dekuji za odpovedi.Jinak je mi jasne,ze jsou na stejnosmerenem napeti ubytky,ale zda se mi to docela dost.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dlouhé LED pásky musí mít vícebodové napájení, minimálně na obou koncích, protože jak jsi sám zjisti…
JoDiK 03.02.2023 20:52
JoDiK
Když už blikají, odcházejí do kytek.
Rce 03.02.2023 21:18
Rce
Když už tam má 8V místo 12V, tak je spíš problém v tom napájení. Spousta kabelů takhle potřebuje nap…
gilhad 03.02.2023 22:42
gilhad
Tím to možná oddělal. Protože LED se krmí proudově, napětí je celkem fuk. Při 8V bude větší proud. A…
Rce 04.02.2023 23:23
Rce
LED samotné ano, ale LED pásky se krmí napěťově a samy si to stabilizují. Ostatně dole píše, že pro… poslední
gilhad 05.02.2023 00:16
gilhad

Dlouhé LED pásky musí mít vícebodové napájení, minimálně na obou koncích, protože jak jsi sám zjistil, na těch tenkých plošných vodičích na páscích je moc velký úbytek napětí. Když máš pásek někde přerušený a propojený s dalším, tak i tam by měl být napájen.
Takže kromě vlastního pásku tam musíš ještě přivést dostatečný průřez napájecí dvojlinky a připojit ji paralelně ke zdroji.
Viz info třeba zde:
https://www.ledline.cz/4-pokles-svitivosti-na-konci-led-pasku/
https://www.mcled.cz/kalkulator-led-pasku

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru