Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zónový ventil

Ahoj všichni, přestal mi fungovat (přesně po záruční době) dvoucestný zónový ventil u kamen https://www.regulus.cz/cz/ventil-zonovy-dvoucestny-vzp-225-230-1p

Je elektronicky otevírán při zapnutí čerpadla, ale přestal otevírat, do domu nešlo teplo proto je teď otevřen manuálně. Mám sundanou tu krabičku, ale stále jsou kabely zapojeny, čerpadlo zapnuté a ventil neotevren. Máte někdo nápad na co se zaměřit? Díky díky

Předmět Autor Datum
Usuzuji pouze podle dokumentace a popisu. Jde pravděpodobně o ventil s el.pohonem (ne elektromagnete…
George63 14.01.2023 13:32
George63
Děkuji za odpověď :) mám sundany kryt te krabičky kde je ten moturek, do něj elektřina jde, ale neot…
Metrifle 15.01.2023 19:38
Metrifle
Ještě zítra večer zkusím vyfotit vnitřek te krabičky nový
Metrifle 15.01.2023 19:41
Metrifle
Sice jsem z podkladů k ventilu v odkazech nezjistil, jak je provedeno otevírání konkrétně, ale vzhed… nový
George63 15.01.2023 20:14
George63
Zdravím,je to tak,také jsem hned kouknul do manuálu,zdá se,že tam jsou dva koncové mikrospínače,podo… nový
Lubomír 16.01.2023 11:17
Lubomír
Na té plastové krytce 2 kabelu je to trochu jakoby spálené, mohl se tam hodit skrat a zničit ten mot… nový
Metrifle 16.01.2023 17:49
Metrifle
2. Foto nový
Metrifle 16.01.2023 17:51
Metrifle
Toto vypadá,že došlo k přetížení motorku,asi tam nemáte jištění,stačí malá skleněná pojistka v pouzd… nový
Lubomír 16.01.2023 18:31
Lubomír
Oba dva oranžové kabely vedou z moturku, jeden jsem tedy rozpojil, přiložil multimetr viz obr. a ten… nový
Metrifle 16.01.2023 18:50
Metrifle
Když zmerim černý a modrý kabel na DCV mám 0,28 nový
Metrifle 16.01.2023 18:53
Metrifle
To je běžné,více naměříte i když si hroty zapíchnete mírně do dlaně.Zde toto není třeba měřit.:-) nový
Lubomír 16.01.2023 19:49
Lubomír
Přerušený obvod,tudíž asi přepálené vinutí.Já bych motorek rozebral,někdy je to opravitelné,jenže má… nový
Lubomír 16.01.2023 19:40
Lubomír
Tady mám foto krabičky, do motorku se podívám zítra a vyfotim... Třeba tam uvidíte, zde je opravitel… nový
Metrifle 16.01.2023 20:03
Metrifle
Vnitřek nový
Metrifle 17.01.2023 17:52
Metrifle
Kryt motorku, zda se být ta část motorku co jsem odkryl v pořádku, mám ho teď úplne vydaný a rozpoje… nový
Metrifle 17.01.2023 17:54
Metrifle
Pohled zespodu, kde je ozubené kolečko pod motorkem nový
Metrifle 17.01.2023 17:59
Metrifle
Teď jsem zkusil ten moturek zapojit přímo do sítě, dle rady co tu padla a neroztocil se nový
Metrifle 17.01.2023 18:15
Metrifle
Když jste včera naměřil přerušený obvod,točit se nemůže.Z mého hlediska je potřeba ten motorek sunda… nový
Lubomír 17.01.2023 18:50
Lubomír
Tak jsem se zase kouknul na Tvúj problém a prohlédl všechny Tvé fotky. Ty tmavé návlačky spoje na vo… nový
George63 17.01.2023 19:09
George63
Takto to vypadá v místě pod moturkem, ten hnedy kabel jde také do té malé krabičky bokem. Ta černá k… nový
Metrifle 17.01.2023 19:28
Metrifle
Na te plastové černé krabičce je napsáno: 16 (4) A 125V/250VAC a u toho červeného gombiku NV-16 nový
Metrifle 17.01.2023 19:33
Metrifle
Vnitřek spodku motorku nový
Metrifle 17.01.2023 19:49
Metrifle
Tak ten bloček s tím červeným čudlem, co cvaká, tak to je ten koncový spínač polohy (mikrospinač). T… nový
George63 17.01.2023 19:58
George63
Děkuju za rady, víc do toho moturku se mi dostat nejde, tak leda shánět nový :) nový
Metrifle 17.01.2023 20:28
Metrifle
To jsem si myslel, vše je to spertlovaný. A zřejmě zbodovaný i s převodovkou. Takže asi komplet. No… nový
George63 17.01.2023 20:52
George63
Tak jsem to našel,mají motorky i u nás,ale za nehorázný peníz.Třeba ještě na něco přijdete,ale moc s… nový
Lubomír 17.01.2023 20:33
Lubomír
Klobouk dolů! :) děkuji za odkazy, to jste našel přesně můj potřebný moturek! Ještě jednou smekám př… nový
Metrifle 17.01.2023 20:57
Metrifle
PS. Kouknu i na ty komplety poslední
Metrifle 17.01.2023 21:06
Metrifle

Usuzuji pouze podle dokumentace a popisu. Jde pravděpodobně o ventil s el.pohonem (ne elektromagnetem) pro otevření na 230V AC. V té "krabičce" je zřejmě servopohon, který po přivedení napětí otevře (za cca 10 sec., dle popisu) sedlo ventilu a tím průchod a voda může proudit okruhem. Pokud se napětí odpojí, pružina sedlo ventilu uzavře.
Pokud ventil neotevírá nutno zjistit a proměřit:
1. Zda z elektroniky jde na tu "krabičku" na ventilu 230V AC (střídavé). Možno měřit napětí multimetrem na výstupu z desky, případně, pokud je přístup do krabičky, pak v ní. Pokud nejde napětí do té krabičky, ventil nefunguje.
2. Pokud napětí do krabičky jde, pak je nutné proměřit zda není přerušen vnitřní obvod pohonu ventilu. Možné opět změřit multimetrem na přívodním kabelu cívky (u připojovacích pinů -fastonů). Měřit na rozsahu měření odporu, tedy ohmů. Odhadem by se mohl odpor pohybovat někde v nižších stovkách ohmů. Pokud se odpor nenaměří, pak je obvod pohonu ventilu přerušen a ventil proto nemůže fungovat.
Mohlo by být možné, prověřit funkci té pohonné otevírací jednotky i mimo ventil, pokud by se po sejmutí z ventilu, připojila na napětí přímo ze sítě.
3. Pokud jednotka nefunguje a jde demontovat kryt pohonu, je pak možno prověřit zda není problém ve vnitřním zapojení, nebo mechanismu.

Sice jsem z podkladů k ventilu v odkazech nezjistil, jak je provedeno otevírání konkrétně, ale vzhedem k tomu, že jde o servo, tak je předpoklad že pohon je zpřevodován a že má koncovou polohu/hy limitované nějakými "koncáčky". A pokud by ten, který je pro polohu otevřeno, stále rozepnut, nebo opálený kontakt (vadný), tak by se servo (motorek) pro otevření nespustil. Ale upozorňuji, stále teoretizuji, tento ventil jsem osobně rozdělán neměl a v technické dokumentaci o tom nic nepíší.;-)

Zdravím,je to tak,také jsem hned kouknul do manuálu,zdá se,že tam jsou dva koncové mikrospínače,podobně jako v komínové klapce a dalších podobně pracujících strojích.
Zaměřil bych se v první řadě na proměření všeho,funkčnost motoru,kontakty mikrospínačů,možnost nějakého nežádoucího předmětu ve ventilu,vodní kámen,nebo se něco mohlo uvolnit třeba z rotoru čerpadla.Tato zařízení by měla být ošetřena filtrem nečistot.
Docela se divím,že jsou tam ty mikrospínače.Dnes jsou již mnohem lepší serva,která táhnou stále,nevadí smítko,sice to plně netěsní,ale voda teče cestou nejmenšího odporu.:-)

Toto vypadá,že došlo k přetížení motorku,asi tam nemáte jištění,stačí malá skleněná pojistka v pouzdru.Je nutno to rozebrat,tím myslím odpojit od sebe kabílky a měřit,zde nejdříve motorek,nedovedu si představit kolik může mít vinutí ohmů.
Změřil jsem vlastní ,podobná konstrukce 2.5-3RPM 4w.Má necelých jedenáct kiloohmů,je úplně nový,jen odzkoušený.Takže multimetr na ohmy a měřící kontakty na vývody motorku,musíte však mít alespoň jeden vývod od motorku naprosto odpojen,jinak můžete naměřit špatné hodnoty..Když nenaměříte nic,je vinutí přerušené, když naměříte pár ohmů je tam zkrat.:-)

Přerušený obvod,tudíž asi přepálené vinutí.Já bych motorek rozebral,někdy je to opravitelné,jenže mám pár zkušeností z převijárny.
Již jsem koukal na aliexpress,jenže asi nenajdete naprosto stejný,muselo by se to doladit.Koukněte na krabici toho serva,třeba ho někde najdeme ke koupi.Nebo bližší parametry na tom motorku s převodovkou.:-)

Když jste včera naměřil přerušený obvod,točit se nemůže.Z mého hlediska je potřeba ten motorek sundat z té převodovky.Dle mého názoru bude připevněn šroubky uvnitř převodovky.Tudíž,opatrně rozpertlovat blok převodovky,vyfotit kolečka,někdy to totiž bývá rébus to poskládat zpět.Vše vyjmout a odšroubovat motorek.Potřebujeme vědět jak je tam přenášena síla do té převodovky a podle toho najít nový.:-)

Tak jsem se zase kouknul na Tvúj problém a prohlédl všechny Tvé fotky. Ty tmavé návlačky spoje na vodičích jsou spíše trochu vyhřáté, o zkrat asi nejde a zkrat na nich by motorek ani poškodit něměl. A jelikožto nikde nevidím žádný koncák, který by měl to otáčení motorku (koncové polohy ventilu) blokovat v nějaké koncové poloze, tak se domnívám, že by mohl být (možná) i v té převodovce pod motorkem (mikrospinač). Pokud není/nejsou tedy umístěny někde jinde v té krabičce ventilu (na fotkách jsem je nikde neviděl). Takže pokud by to tak bylo, pokus se rozdělat (pokud to jde) tu převodovku a zkontrolovat, jestli tam nejsou. Ten motorek vypadá celkem OK, je to normální synchronní motorek, takže typuji spíše na kontakt/y koncáku/ů. Pokud je trvale rozpojen, (mimo základní výchozí polohu, nebo opálen a bez vodivosti), mohlo by to být ono.
Pokud by byly ty koncáky (mikrospinače) někde jinde (třeba přímo u mechaniky ventilu), pak by, pokud není měřitělný žádný odpor na přívodních vodičích motorku, mohlo jít o přerušení připojení na vinutí uvnitř motorku. K tomu by se snad mohlo dostat po demontáži té převodovky. Ono je poměrně složitější "špekulovat" takhle na dálku, pokud to člověk nemá před sebou celý a nemá možnost si to "vomakat" a zkoušet, co se dá dělat.:-|

Tak ten bloček s tím červeným čudlem, co cvaká, tak to je ten koncový spínač polohy (mikrospinač). Ten v otevřené poloze vypíná motorek. Takže pokud jde jedn vodič přívodu k motorku přes tento kontakt, tak tento kontakt jej v koncové poloze vypne. Z čehož tedy vyplývá že pokud vlastní motorek, po přímém připojení na síť (230V), jak jsem psal původně nefunguje, jde o přerušený spoj vodiče do motorku uvnitř motorku, případně by mohlo jít o přerušení propojení ve vinutí, nebo i vinutí. Zde pak platí můj poslední odstavec z předchozí odpovědi. Pokud nebude možná oprava, pak jedině sehnat nový motorek. Zkusit třeba i u výrobce ventilu. Víc se asi radit nedá.;-)

To jsem si myslel, vše je to spertlovaný. A zřejmě zbodovaný i s převodovkou. Takže asi komplet. No a Lubo Ti poslal nakonec i dobré odkazy a za ty cca 3 stovky by to bylo docela dobrý. Akorát si budeš muset počkat. Ale jinak mám s Alikem i Ebajem dobré zkušenosti, takže si myslím, že by to neměl být problém. Určitě to bude výhodnější než u nás, nebo celý ventil. Ten původní můžeš pak zkusit třeba i opatrně "rozkuchat" a třeba se dá i opravit. Pokud by jsi jej vyhazoval, tak už o nic nejde. Zkusit to tenkým 1 mm rozbrušovacím kotoučkem "říznout" v tom pertlu nad přívodem. Pak by to zase šlo třeba i sletovat, nebo slepit nějakým epoxidem. ;-)
Teď jsem ještě kouknul na ty odkazy a ten na Ebaji za 9,07 libry je asi přesně on. Ale cena s polatky vyjde na skoro 700- 800,- Kč.:-|

Klobouk dolů! :) děkuji za odkazy, to jste našel přesně můj potřebný moturek! Ještě jednou smekám před Vámi a kolegou nahoře za ochotu, Váš čas, know-how aj. Cením si Vaši ochoty pomoct.

Určitě objednám a uvidíme, za nový celý tento ventil chtějí kolem 3500, - s výměnou moturku za pár stovek se to nedá srovnat.

Poklona pánové, děkuju

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru