Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zónový ventil

Usuzuji pouze podle dokumentace a popisu. Jde pravděpodobně o ventil s el.pohonem (ne elektromagnetem) pro otevření na 230V AC. V té "krabičce" je zřejmě servopohon, který po přivedení napětí otevře (za cca 10 sec., dle popisu) sedlo ventilu a tím průchod a voda může proudit okruhem. Pokud se napětí odpojí, pružina sedlo ventilu uzavře.
Pokud ventil neotevírá nutno zjistit a proměřit:
1. Zda z elektroniky jde na tu "krabičku" na ventilu 230V AC (střídavé). Možno měřit napětí multimetrem na výstupu z desky, případně, pokud je přístup do krabičky, pak v ní. Pokud nejde napětí do té krabičky, ventil nefunguje.
2. Pokud napětí do krabičky jde, pak je nutné proměřit zda není přerušen vnitřní obvod pohonu ventilu. Možné opět změřit multimetrem na přívodním kabelu cívky (u připojovacích pinů -fastonů). Měřit na rozsahu měření odporu, tedy ohmů. Odhadem by se mohl odpor pohybovat někde v nižších stovkách ohmů. Pokud se odpor nenaměří, pak je obvod pohonu ventilu přerušen a ventil proto nemůže fungovat.
Mohlo by být možné, prověřit funkci té pohonné otevírací jednotky i mimo ventil, pokud by se po sejmutí z ventilu, připojila na napětí přímo ze sítě.
3. Pokud jednotka nefunguje a jde demontovat kryt pohonu, je pak možno prověřit zda není problém ve vnitřním zapojení, nebo mechanismu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny