Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přívod 220 do auta.

Zdravím,
řešil někdo takovouto blbinu, jako přívod proudu do auta ? Jde mi o to, jak vytvořit někde na autě "zásuvku", do které bych nějakým spešn kabelem napral 220.
Hodilo by se mi to v kempech, kdy spíme v autě a hlavně u chaty, kdy dávám do auta ventilátor na ohřev vzduchu. ( jsem v mrazovém údolí)
Nějak se mi nelíbí kabel přicvaknout do dveří nebo jak to dělám teď, tahat oknem.
Mám Peugeot 807.
Díkes za nápady.

Předmět Autor Datum
Co to řešit stejně jako v karavanech? :-) nový
nerady 20.11.2022 11:04
nerady
Karavan to má řešené už z výroby, to nedokážu. nový
Otazník. 20.11.2022 11:07
Otazník.
Tak to udělejte v místech jak to mají předělaná auta na plyn (plnící otvor). Použijte obdobnou krytk… nový
nerady 20.11.2022 11:10
nerady
No, to už je zajímavější, mrknu po tom. nový
Otazník. 20.11.2022 11:15
Otazník.
Dalo by se ledacos, ale vzhledem k tomu, že jde o napětí životu nebezpečné, v prostředích extrémně n… nový
George63 20.11.2022 17:57
George63
Když čtu podobný dotaz co vypadá, že tazatel se v elektrice moc nevyzná, obvykle odpovídám: "Dej to… nový
Yarda 21.11.2022 21:03
Yarda
Tak jsem našel tohle, to by šlo. vstupni-zasuvka-13-cee17 nový
Otazník. 20.11.2022 18:17
Otazník.
To je originál pro karavany a tobě půjde o to kam to schovat, aby auto prošlo STK a to je mimo to co… nový
nerady 20.11.2022 21:27
nerady
Doplním Zara. Pokud by jste to přece jenom realizoval a nějak vyřešil ten problém s "krytím" při STK… nový
George63 20.11.2022 22:24
George63
Nedá se to jednoduše vyřešit prodlužkou do vlhka, kdy samec se klimbá někde v podvozku, samice pod s… nový
jatobyl 20.11.2022 23:10
jatobyl
To jakože by trvale klimbala někde pod autem? Super řešení pro sebevrahy :-):-):-) nový
czcharlie 21.11.2022 01:28
czcharlie
To klimbání bylo obrazné, samozřejmě že by samec měl být upevněn na způsob přípojky na vozík. Mi hla… nový
jatobyl 21.11.2022 20:48
jatobyl
Používáš li nebezpečné napětí 230 V ve vozidle, s kovovou kostrou, musí být tato připojena na ochran… poslední
George63 21.11.2022 23:03
George63
Dík za nápady. Jako zapojení bych nedělal já, to bych nechal profíkovi, šlo mi hlavně o možnosti a j… nový
Otazník. 21.11.2022 14:58
Otazník.

Dalo by se ledacos, ale vzhledem k tomu, že jde o napětí životu nebezpečné, v prostředích extrémně nebezpečných (venkovní), tak raději radit nebudu. Zejména laikovi. ;-) Nejde o žádnou blbinu! Už z důvodu tohoto názoru a přístupu je možné, že nebezpečí podceňujete. A pochybuji, že Vám něco takového poradí, případně provede někdo jiný, nota bene elektrikář. "Smrdí" to průšvihem. :-( Pokud si tam protáhnete oknem prodlužovák, tak je to nebezpečný, ale je to Váš problém. Pokud Vám něco někdo poradí a Vy si to podle něj "ubastlíte", případně Vám to provede on, tak to může být jeho vážný problém, pokud se něco stane. A "zákon schválnosti" je sviňa. ;-)

Když čtu podobný dotaz co vypadá, že tazatel se v elektrice moc nevyzná, obvykle odpovídám: "Dej to udělat někomu, kdo se na internetu ptát nemusí".
Co se týká nenápadného umístění připojovací vidlice, napadlo mne, jestli by se nedala dát pod SPZ.

BTW: Už nějakou dobu se uvádí, že síťové napětí je 230V (plus mínus nějaká tolerance).

To je originál pro karavany a tobě půjde o to kam to schovat, aby auto prošlo STK a to je mimo to co popsal George63 ten hlavní problém. Jelikož je to dost velké tak to budeš mít problém schovat. Pokud bych si to dělal pro sebe tak je několik možností, falešné mlhové světlo, falešná zásuvka pro připojení přívěsu, falešné přídavné zrcátko, falešný světelný označník TAXI, falešný vstup k nádrži na druhé straně než je nádrž. Také bych se podíval zda se to auto nevyrábí jako hybrid a jak je tam řešen vstup na dobíjení baterek.:-)

Doplním Zara. Pokud by jste to přece jenom realizoval a nějak vyřešil ten problém s "krytím" při STK (mohlo by být i nějak snadno demontovatelné a otvor po ní "zaretušovat", pro STK, nějakou vhodnou krytkou s ozdobnou nálepkou kryjící obvod otvoru ;-)), tak Vám dám aspoň pár rad, důležitých z hlediska té bezpečnosti. Důležité tedy je, aby jste ten ochranný kolík PE dobře připojil na kostru vozu. Ze zadní strany pak nesmí být přístupné nikde žádné "živé" připojovací body. A vevniř pak zase osadit, vhodnou připojovací zásuvku, které se týká totéž a vše správně zapojit. A hlavně, při připojování na vnější síť, zjistit, zda je zásuvka, na kterou se připojujete, osazena chráničem s reziduálním (vybavovacím) proudem 30mA. V ofi kempech to tak většinou už je. Pokud není (a to se zřejmě bude týkat i té zásuvky, na kterou se připojujete na Vaší chatě), tak si kupte zásuvkový adaptér osazený tímto chráničem 30 mA (třeba viz odkaz) a vždy, připojovací kabel k vozu, zapojujte z této zásuvky pouze přes něj. No a třížilový kabel, se samostatným ochranným a pracovním nulovým vodičem, snad ani nemusím zdůrazňovat. Ten chráničový adaptér mívali také v akci rovněž v Mountfieldu, za cenu kolem 350,- Kč.
https://ebc.elima.cz/products/tfga-1f-adapter-s-proudovym-chranicem-16a-3a-ip4-bez-klapky

To klimbání bylo obrazné, samozřejmě že by samec měl být upevněn na způsob přípojky na vozík.
Mi hlavně není jasné, proč by se mělo kostřit ke kastli. Jestli jsem dobře pochopil tazatele, tak potřebuje pouze lépe umístit prodlužku, s mezikusem coby trvalou součástí auta.

Používáš li nebezpečné napětí 230 V ve vozidle, s kovovou kostrou, musí být tato připojena na ochranný vodič z důvodu, že pokud se dostane napětí na kostru vozu (při jakékoliv možné poruše) , tak v případě, že nebude kostra na ochranný vodič připojena, hrozí přímý zásah elektrickým proudem při dotyku osoby na vozidlo, kdy projde proud tělem proti zemi. V případě že je kostra na ochranný vodič připojena, dojde ke zkratu a vyhození jističe obvodu. A aby byla tato ochrana ještě bezpečnější, tak se navíc ještě osazuje ten proudový chránič, který reaguje rychleji a omezí proud, který by mohl projít tělem, na max. těch 30 mA, které jsou ještě relativně bezpečné. Třeba u různých vozů, vybavených elektřinou (radiovozy, centrály) se musí ještě i kostra takového vozu i uzemnit vlastním zenničem. Možná si "pamětníci" pamatují i z vojny.

Dík za nápady.
Jako zapojení bych nedělal já, to bych nechal profíkovi, šlo mi hlavně o možnosti a jestli to někdo absolvoval. Trochu mě překvapila ta STK, vůbec mě nenapadlo, že by jim to mohlo vadit.
Legrace je, že kabel ve dveřích nebo v okně je podle mne mnohem horší řešení. (bezpečnostně)
No ještě pohledám co by připadalo v úvahu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru