Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení třížilového kabelu na staré rozvody

Mám starší elektrický rozvod. Napojil jsem přívod z krabice. 2 dráty do zásuvky, fázový vlevo od kolíku, druhý vpravo, když dàm do této zásuvky rozdvojky ( koupenou, a ne jednu) na jedné straně to mám správně s na druhé obráceně, když zapnu sporák hučí mi jističe

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Staré rozdvojky to dělaly.
Prim 19.11.2022 15:37
Prim
ani bolševické bílé staré kriminální rozdvojky nebyly imitace 2 dráty na 3. nejde o z neznalosti dne… nový
lední brtník 19.11.2022 20:51
lední brtník
Spousta "rozdvojek" má na jedné straně fázi na správné straně a na druhé obráceně (asi jednodušší pr… nový
Jarick 20.11.2022 22:10
Jarick
Sporák nemá v zásuvce, natož rozdvojce co dělat. Norma to výslovně zakazovala (a možná stále zakazuj… nový
ml1 01.12.2022 12:59
ml1
Ty máš sporák zapojený do zásuvky? No nevím, jestli to není proti předpisům, ale asi ne. Když jsme k… nový
Lukas1982 05.12.2022 08:03
Lukas1982
Ešte-že ti nehučí v klacku. O aký šporhelt, typ. výrobné označenie sa jedná, nepíšeš neuvedieš komp… poslední
Nuda 06.12.2022 21:04
Nuda

ani bolševické bílé staré kriminální rozdvojky nebyly imitace 2 dráty na 3.
nejde o z neznalosti dnes tolerované "přehození fáze". ale podle jeho tvrzení jde o stav bez zapojeného uzemnění, které na jeho zfušovaném rozvodu mohlo být jedinou ochranou.
tazatel vůbec neskrývá, že jeho cílem je pozabíjet vlastní rodinu nebo kohokoliv neseznámeného s tak nebezpečnou instalací.
ten člověk je psychopat, nemám jiné vysvětlení.

Spousta "rozdvojek" má na jedné straně fázi na správné straně a na druhé obráceně (asi jednodušší pro výrobu). Většinou to na spotřebič nemá vliv. Ale proč ti "hučí jističe" při zapojení sporáku, to bude problém nejspíš někde jinde, než s přehozenou fází v rozdvojce. Možná bych mrkl na zapojení vidlice pro sporák, nebo na zapojení druhého konce kabelu ve sporáku. Pak zjistíš, zda může být problém s přehozenou fází. Mimo jiné, zapojení sporáku přes rozdvojku bych si 2x rozmyslel (často jsou dělané na max. 10A. Pak tečou).

Sporák nemá v zásuvce, natož rozdvojce co dělat. Norma to výslovně zakazovala (a možná stále zakazuje), výjimkou byly gastronimické provozy, kde to mělo opodstatnění (ale to byly třífázové zásuvky, já pamatuju takové ty ploché bakeitové, v novější kuchyni jsem zatím nebyl, asi by tam byly dnešní kulaté).

Jistič hučí, protože je (hodně) zatížený. To je normální u některých typů jističů, stejně jako to, že jsou v takové situaci docela horké. Ještě bych teda pro jistotu zkontroloval utažení šroubků, taky jsem rodině nějakou dobu vykládal, že hučení jističů je normální, ale když pak poblikávalo světlo, tak jsem se na to podíval, a šroubky dotáhnul, jističe hučely méně (opravdu už jen od proudu).

Spotřebiči by mělo být jedno, který pracovní vodič je kam připojený, fáze vlevo je jenom doporučením (dnes už jen doporučením, ale není důvod ho nerespektovat) pro československo, Francie to třeba má naopak (nevím jak Polsko) a u německého systému schuko (nebo italského tříkolíku) je to 50 na 50, prostě, jak se do zásuvky zapne.

Opravdu si myslíte, že ten třetí vodič je pro legraci?

Takový sporák jsme měli předloni na dovolené v Itálii. Slušně probíjel (nesměli jsme se dotýkat něčeho jiného, ale byl to asi jen svodový kapacitní proud, opravdové probíjení by byla větší šlupka) a párkrát nám to i vyhodilo chránič zabudovaný v elektroměru (kupodivu ne ten v rozvaděči). On teda byl plynový, na elektriku byla jen trouba, jinak byl vypnutý. Když jsem se pak podíval na prodlužku, ta byla jen dvouvodičová, což leccos vysvětlovalo. Ale ono to dělalo i když jsem tam dal svojí českou třívodičovou (omylem jsme sbalili 15m prodlužku, protože prostě byla v uklizená pytli s italskými a vypravování bylo zásluhou kovidového divadla doslova last minute, najisto jsme to měli až týden předem do té doby to vypadalo na vrácení peněz za pobyt a jízdenky), která je na stopro v pořádku a použitá redukce CZ/IT také, takže kdo ví, jestli to uzemnění měli dovedené vůbec do zásuvek, říkal jsem si, prostě se to chovalo stejně i když jsem tam uzemnění najisto přivedl. Pak jsem ještě prověřil vidlici sporáku, od ní taky vedl jen dvouvodičový kabel, tím to bylo jasné. Tam ale aspoň mají proudové chrániče, ty by to měli zachránit, i když kdo ví.

Ty máš sporák zapojený do zásuvky? No nevím, jestli to není proti předpisům, ale asi ne. Když jsme kdysi dávno rekonstruovali 1. podlaží domu, tak jsem dělal nové rozvody, ať je to v cajku. Pro každou místnost zvlášť okruh na světla a zásuvky i pračku a pro sporák samostatně na 16A jistič. Sporák jsem ale nedával na zásuvku, ale přímo do krabice. Když jsem pak pozval revizáka (jeden známý) ať to pro jistotu zkontroluje a zapojí to vše do rozvodné skříně, tak se mě ptal, kdo to dělal.
No, moc se mně nechtělo jít s pravdou ven, ale řekl jsem, že já a odpověď byla "dobrá práce, tak by to mělo správně vypadat". Hned se mně ulevilo.
Ty ale píšeš o dvou drátech, kde máš uzemnění? Jak píše méďa a ml1, propoj alespoň ten kolík s nulákem. Vážně to není sranda. Může utéct voda z hrnce nějak blbě a bez uzemnění bude kostra sporáku probíjet.

Ešte-že ti nehučí v klacku.

O aký šporhelt, typ. výrobné označenie sa jedná, nepíšeš neuvedieš komplet označenie veci s diferencovaným napájaním 3x230V s el.trúbou alebo nejakú varnú platničku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru