Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prasklé těsnění pod hlavou

Zdar chlápáci

Koupil jsem Škodu Octavii 1.6 rok 1999 za 30 tisíc s tím že si auto opravím (při prodeji mi bylo řečeno že auto potřebuje udělat nové brzdy ,tlumiče ,vyměnit svíčky ,vzpěry u kufru a disky ) .Začal jsem shánět náhradní díly a auto pomalu dávat dohromady když tu z ničeho nic začal mizet olej a voda .Po zkoumání jsem zjistil že by se mohlo jednat o prasklé těsnění pod hlavou ,na což si upřímně netroufám a tak kontaktoval několik servisu kde mi nabídli cenu od do 30 tisíc Kč .

a tak moje otázka zní .. vyplatí se to opravovat ? jde to opravit doma v garáži nebo je na to opravdu potřeba zkušený mechanik ? dělal někdo podobnou opravu ?

díky za vaše rady :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co přesně to dělá? Je divný že by těsnění pod hlavou způsobovalo že mizí olej i voda, většinou jde…
afroman 17.11.2022 00:57
afroman
Jak píšete ,na víčku je silná vrstva "bílé" břečky a olej ubývá jak kdy .Nejčastěji kontrolka bliká… nový
SargonCZ 17.11.2022 22:42
SargonCZ
Hnědý nános ve vodě to je olej.. Ale když ubývá jak voda tak olej, tak to bude ten olej nejspíš i pě… nový
afroman 17.11.2022 23:31
afroman
pozri na vyfuk, ak ide biely dym je tam voda,ak modry tak spaluje olej. nový
jim bim 17.11.2022 11:37
jim bim
Jestli jste manuálně zručný a umíte přemýšlet, tak ten základ není problém. Viděl bych asi následují… nový
windowsáč 17.11.2022 20:46
windowsáč
Osobně bych to auto vrátil pro skryté vady. poslední
touchwood 18.11.2022 20:54
touchwood

Jak píšete ,na víčku je silná vrstva "bílé" břečky a olej ubývá jak kdy .Nejčastěji kontrolka bliká když se rychle rozjedu nebo jedu 5 ostrých zatáček za sebou ..

jinak tedy ve vodě je zase hnědý nános čehosi :D a tu musím dolívat každý týden

samozřejmě jsem se to snažil sledovat a pod autem žádné skvrny od oleje nebyly ale z výfuku jde dým .. takže se to ztrácí někde v motoru

Hnědý nános ve vodě to je olej.. Ale když ubývá jak voda tak olej, tak to bude ten olej nejspíš i pěkně žrát a bude to zralý kromě těsnění pod hlavou i na výměnu pístních kroužků... Kolik to auto má najeto?
Octavie 1999, to je ještě předfacelift, to se s těmahle závadama skoro už nevyplatí dávat dohromady, má to alespoň pěknou karoserii bez koroze? Jestli to i rezne, tak se nevyplatí do toho investovat

Jestli jste manuálně zručný a umíte přemýšlet, tak ten základ není problém.
Viděl bych asi následující podmínky:

1) Manuální zručnost
2) Schopnost přemýšlet a domýšlet příčiny - znalost (získá se jen praxí) - tzn. "když klepe tohle, bude to tím a tím..."
3) Stáhnout a ideálně vytisknout si dílenskou příručku pro daný rok a motorizaci!!!
4) Zakoupit kvalitní gola sadu a momentový klíč - ty momenťáky ideálně 2 - pro malé momenty cca 1 - 15 Nm a velký cca 20 - 120 Nm

Co se týče toho motoru, tak i to se dá, akorát, když je to OHC, tak to má vačku nahoře v hlavě a musí se zdemontovat i rozvodový řemen. V případě toho oleje bych se zaměřil na pístní kroužky a rovnou je vyměnil také. Samozřejmě je pak potřeba hodit tu palici někomu na kontrolu a příp. srovnání + tlakovou zkoušku.

Za 30 litrů to tedy nebyla výhodná koupě. Někdo byl filuta. Před časem jsem pořídil něco podobného se stejným záměrem, jenže za 4000 Kč... V neautorizovaném servisu chtěli za motor 15000, mě to vyšlo na 300 za těsnění, protože vzhledem ke stavu auta jsem hlavu neřešil a plácnul ji zpátky bez kontroly. To jsem ale samozřejmě věděl, že se motor nevařil atp., takže jsem očekávál, že je ok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru