Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybírání brzd na auto

Zdravím všechny,
blíží se sezóna přezouvání a já chtěl využít té příležitosti k výměně brzd celkově, při poslední kontrole v autorizovaném servisu mi prodejce řekl, že mám na brzdách tak 30% levé zadní 40% pravé zadní 60% obě přední, ale spíše si myslím, že byl úmysl hlavně prodat. Brzdy občas zapískaly, ale např. při posledním tůře tedy cca 600 km celkem se chovaly naprosto vzorně i při vysoké rychlost (220 km/h na německé dálnici) a po písknutí nebylo ani vidu ani slechu, senzory také nic nehlásí takže z mé strany se jedná spíše o přípravu. Mám mechanika, který mi pravidelně vůz přezouvá a dokázal by mi brzdy vyměnit a teď stojím před otázkou jak takové brzdy vlastně vybrat a co je k tomu potřeba. Mám rád o věcích přehled, jaký byl použit materiál, kde a jak moc je na co spolehnutí tudíž bych rád výběr provedl sám. Jedná se o vůz porsche cayenne, který jsem zadal do vyhledavače na autokelly a vyjela mi nabídka různorodých kotoučových brzd. Každá má však jiné parametry a já bych se rád zeptal podle čeho vybírat a co sledovat. Každý kotouč má jiný průměr, jinou velikost, jeden je lakovaný druhý zas ne, je lepší osadit přední a zadní stranu stejnými destičkami nebo levou a pravou stranu ? Dále bych se rád zeptal jak vybrat vhodné destičky k novým kotoučům a je zapotřebí kupovat i ostatní materiál ? ( indikátory opotřebení, odvzdušňovací šrouby, obložení, hydrauliku třemů atd.) ¨
Moc díky za info !

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jako značku brzdových destiček doporučuji zn Textar. Kotouče od zn Roadhouse (Španělská firma) Jáké…
jezekhifi 06.11.2022 05:55
jezekhifi
Výborně ! Konečně normální rada a doporučení ! Koutouče / destičky nemíchat super ! a jet podle nápr…
Petrklíč 06.11.2022 08:14
Petrklíč
Je to na tobě, budto kup kotouče od Roadhouse a k tomu Textar destičky (tak to mám já a brzdí to jak…
jezekhifi 06.11.2022 10:25
jezekhifi
To forum mi docela zamýchalo představou. Viz: Nevím jestli Španělsko spíš Čína podle toho jak to bý…
Petrklíč 06.11.2022 12:15
Petrklíč
Tak jasně je to na tobě. Kup tedy kotouče+ desky od Textaru a hotovo. Na Mj auto je to bráno jen jak… poslední
jezekhifi 06.11.2022 14:45
jezekhifi

Jako značku brzdových destiček doporučuji zn Textar. Kotouče od zn Roadhouse (Španělská firma) Jáké rozměry si musíš zjistit ty sám.
Tedy do vyhledávače nahradních dílu zadat přesně všechny udaje o autě.

A dodám, je snad jasné, že na nápravu patří vše stejné i kotouče i destičky. Je jedno co je v zadu, ale doporučuji se řídit pravidlem vše od jedné značky.
S Roadhouse mám já velmi dobrou skušenost. Jo a zn Textar brzdí i Bugatti Veyron.

https://textar.com/cs/textar-oe_oes-releases/

Je to na tobě, budto kup kotouče od Roadhouse a k tomu Textar destičky (tak to mám já a brzdí to jak prase), nebo rovnou kotouče a destičky od Textar.
Jo když se dívám na výběr kotouču na tvé auto, tak tam jsou dva rozměry (pruměr kotouče) to znamená sundej kolo a změř jaký máš pruměr kotouču jak v předu tak v zadu.
https://www.automobilovedily24.cz/porsche/cayenne-2010/33664/10132/brzdovy_kotouc?sort_supplier%5B0%5D=165

Tady něco málo https://www.dieselpower.cz/forum/viewtopic.php?t=142481

Jo a k té diskuzi dodám jedno, ano na krabici je napsáno made in prc, ale to znamená, že tu krabici vyrobily v Číně, ale kotouče jsou ze Španělska (konkrétně Madrid).
Napsáno na vrchu krabice.

Vypadá to na Čínany viz video (neřekl bych) https://www.youtube.com/watch?v=mDAN8IzZYwY

To forum mi docela zamýchalo představou. Viz:

Nevím jestli Španělsko spíš Čína podle toho jak to bývá zamatlané od vazeliny a zatavené v sáčku aby to koroze na lodi nesežrala.Ale montuju je běžně a fungují...Sám je mám na svých dvou autech a nepozoruju žádné zhoršení oproti jiným značkám.Takže pokud s tím nechceš vyloženě závodit bych se jich nebál.

jelikož to auto je skutečně tahoun a je hlavně těžký oproti combi či sedanu, čímž je vynaložený tlak na brzdy větší.

Měl jsem je na dvou autech a jako nějak to brzdilo, ale oproti ate, trw nebo textar je to shit, myslím, že se vyplatí v tomhle případě přihodit pár korun a koupit kvalitu.

Ale abych jen nehanil, musím přiznat, že ty RH mají dost vysokou životnost, vydrželi mi na předku asi 90tis. Km, a to i 3x Most a 1x Brno, a když jsem je měnil, tak kotouče i destičky měli pořád dost velkou šířku, jen kotouče už byly zevnitř vyrezlý a desky nebrzdily celou plochou. Teď mám komplet Ate a rozdíl je to neskutečnej, a ty Ate mají oproti RH antikorozni povrch na kotoučích, takže pro ty, kteří jezdí i prez zimu v soli určitě výhoda.

spíše mě to přiblížilo k brzdám od ATE

také jsem byl překvapen mixem destiček a kotoučů, které je zmiňované na tomto foru.

Na druhým autě teď budu místo RH dávat kotouče Brembo max + desky Textar, tak jsem zvědav na rozdíl

naneštěstí se přispěvovatel dále nerozepsal o výsledku.
výchozí centrovací průměr kotoučů je na eshopu dán na 8,5 cm od čeho se lze odpíchnout. Průměr kotoučů je však variabilní, je nutno použít průměr, který byl používán dosud ? Nebo je možnost výběru a tudíž jiných vlastností ? co jsem tak četl na internetu je možnost výběru vetšího průměru, což ale nezlepšuje brzdné vlastnosti auta.
https://www.mjauto.cz/jake-vybrat-brzdove-kotouce

https://www.brembo.com/cz/company/news/brembo-brakes-drilled-slotted-discs

https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/brzdove-desticky-neexistuji-jen-jedny-jake-zvolit-prave-pro-vase-auto/

Tak jasně je to na tobě. Kup tedy kotouče+ desky od Textaru a hotovo. Na Mj auto je to bráno jen jako vodítko.
Jo a to Autoforum je jen tlachání o ničem. Tam moudra nehledej.

Ad Brembo, ano je to kvalita, ale nemám osobní zkušenost. A když to srovnám s Textarem, tak TMD Friction (Textar) je tady od roku 1913! Tedy víc jak 100 let.

Jo a na stejném foru jsem četl, že se Brembo falšuje, tak nevím. A Textar je lepší než ATE.

https://mlparts.cz/autodily/porsche/cayenne-2010/3.0-s-e-hybrid-245kw/brzdove-zarizeni/kotoucova-brzda/brzdovy-kotouc?bn%5B0%5D=34

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru