Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Myčka stále ohřívá vodu, i když je vypnutá, a pouze zapojená do zásuvky.

Myčka AEG Electrolux Favorit 86010 VI, rok výroby 2008, tedy čtrnáctiletá. Když je v zásuvce tak průtokový ohřívač hřeje, ať je vypnutá nebo zapnutá. Všechny programy běží normálně, akorát pořád hřeje vodu. Nehlásí žádnou chybovou hlášku sama od sebe ani v servisním modu, hlásí se zde nula. Taktéž vše ostatní funguje.
Uf, ještě že jsem byl u toho, když se to objevilo, pustil jsem oplach studenou vodou a v půlce jsem to zastavil a vypnul tedy tímto myčku, v ten moment tedy nic nesvítilo, vše vypnuto a v myčce měla být studená voda v půlce oplachu. A najednou slyším bublání z myčky. Otevřu dveře a uvnitř teplo. Když pak zavřu dveře a pustím program tak hřeje, když vypnu program tak stále hřeje a slyším bublání. Musím to vytáhnout ze zásuvky, pak je teprve klid.
Tak jak to mám opravit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pravděpodobně spečené kontakty relé ohřevu. Možno demontovat řídící desku a relé je možné, po jeho i…
George63 20.10.2022 23:00
George63
https://www.gsmcentrum.cz/kondenzator-polypropylenovy-x2-330nf-15mm-10-18x10x16mm-2 Tak na řídící de…
Kelídas 21.10.2022 15:00
Kelídas
Tohle není relé. Nejdříve najděte a proměřte to relé.
jirka44 21.10.2022 15:09
jirka44
https://www.buyspares.com/dishwasher-heater-relay-kit/product.pl?pid=2844418 možná by to mohlo vypad…
Kelídas 21.10.2022 16:20
Kelídas
Já tuto konkrétní myčku neznám, řešení u různých bývá rovněž různé. Já se zrovna snažím opravit myčk…
George63 21.10.2022 17:09
George63
Já si taky myslím, že na tom první odkaze by to mohlo být ono, problém je, že jsem to jen zkopíroval…
Kelídas 21.10.2022 18:55
Kelídas
Hotovo, opraveno. Bylo to relé. Relé bylo přístupné po odmontování spodního předního krytu pod dvířk…
Kelídas 04.11.2022 20:42
Kelídas
Rovněž gratuluji. Mnohdy je oprava celkem jednoduchá a lidé kolikrát nakonec spotřebiče vyhodí ze zc… poslední
George63 05.11.2022 07:55
George63

Pravděpodobně spečené kontakty relé ohřevu. Možno demontovat řídící desku a relé je možné, po jeho identifikaci (dá se zjistit i právě změřením kontaktu, který by měl být, bez napětí rozepnut a je sepnutý), většinou poměrně snadno vyměnit.

https://www.gsmcentrum.cz/kondenzator-polypropylenovy-x2-330nf-15mm-10-18x10x16mm-2 Tak na řídící desce je takhle součástka, možná by to mohlo být ono? Nápisy na mé reálné součástce jsou stejné, jako na odkaze, akorát na poslední řádku se píše 40/110/56 C M V9, kdežto na fotce v odkaze je 40/110/56 C S D6. Deska je čistá, nikde žádné známky ničeho, vše zapájeno. A když pustím myčku, tak se na desce taky nic neděje. Kromě toho je na desce ještě válcová černá krabička průměru 21mm a výšky 8mm s 2mm dírkou uprostřed a nápisem 07.J.
Takže co mám teď dělat? Mám koupit to, co je v odkaze, a přepájet to?

Já tuto konkrétní myčku neznám, řešení u různých bývá rovněž různé. Já se zrovna snažím opravit myčku Whirlpool, která to má úplně jinak řešené, vše je na jedné řídící desce, včetně relé ohřevu. Ale k Vašemu problému. To na tom prvním odkaze by mohlo být ono. Na pinech pro fastony vlevo (cívka relé-a+b) by měl přicházet signál pro sepnutí relé, z řídící elektroniky (dva slabé vodiče). Piny 13-14 a 23-24 jsou piny jednotlivých kontaktů. Na těch budou zapojeny 4 vodiče silnější, napojené ze silové části napájení 230V a připojeny na těleso ohřevu. Tyto kontakty, v případě vypnutí myčky (nejlépe při vytažení ze zásuvky), musí být rozepnuty. Je nutno relé vyhledat a zkontrolovat kontakty multimetrem. Pokud jsou piny 13-14 a 23-24 propojeny, jsou spečené kontakty. Pokud nejsou propojeny, pak je pravděpodobně závada v elektronice desky. Signál pro sepnutí tohoto relé bývá většinou spínán elektronikou ještě přes výstupní spínací tranzistor. Pokud je relé v pořádku, hledat ten výstup (jít po těch slabších vodičích) a ten spínací tranzistor pro cívku relé v elektronice. Mohl by být "prošlahnutý" a v tom případě by cívka dostávala stálé napětí, relé bylo stále sepnuté a myčka by stále ohřívala vodu. Výměna tranzistoru bývá poměrně jednoduchá, je pouze potřeba zjistit jeho typ (zejména zda jde o tranzistor typu NPN, nebo PNP) a případně možnou náhradu.

Hotovo, opraveno. Bylo to relé. Relé bylo přístupné po odmontování spodního předního krytu pod dvířky. Nacházelo se na základní desce schované v takové zasunovací umělohmotné kartě velikosti cca 10x20x3cm kousek vlevo od středu myčky. Po výměně za jiné, o trošku výkonnější, myčka zase funguje. Poškozené relé mělo připečené kontakty k sobě. Po silném úderu se kontakty uvolnily a relé by teoreticky mohlo být opět chvíli funkční, i když, samozřejmě, je lépe ho vyhodit.
No, a pak že se elektronika neopravuje kladivem.:-)

Rovněž gratuluji. Mnohdy je oprava celkem jednoduchá a lidé kolikrát nakonec spotřebiče vyhodí ze zcela zbytečného důvodu. Já bych mohl vyprávět :-) (elektrokontejnery, moje zdroje spotřebičů a ND). A rovněž Tě chválím, že jsi zveřejnil i výsledek, který může být pro další užitečný. Rovněž to většinou dělám.
Já, s tou Whirlpoolkou, jsem takové štěstí neměl. Je v ní vadný ten řídící modul (deska s elektronikou). Dá se sice sehnat nová, ale cena 4 tisíce. A vzhledem k tomu, že myčka už je 7 let stará a hodně používaná a nová a už asi i lepší, stojí 8 tisíc (sice Beco, ale nejsem vyznavačem "značky", stejně je vše z Číny), tak jsme se nakonec rozhodli, odeslat ji do spotřebičského nebe. :-) Ale zase jsem měl nyní jeden dobrý " kauf".Potřeboval jsem, pro dceru, automatický elektrický tlakový hrnec. Koupil jsem jej na Fejzbůku (Marketplace) poškozený (SilverCrest) za 5 stovek. Je úplně nový. Měl poškozený zdroj 12 V DC. Tak jsem jej nahradil novým zdrojem z Aliexpressu, za cca 50 Kč a hrnec "maká" bez problémů. Nový stál kolem 2 tisíc a v současné době se žádný nový, za levnější cenu, nedostane. Tož ještě jednou gratulace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru