Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak řešit akustické mosty v domě

Bydlím v činžovním cihlovém domě (4 patra). Odkudsi se soustavně ozývá pulsující tlumený zvuk nízké frekvence, takové podivné hučení jakoby otáčejícího se motoru, jsou to spíš vibrace, než slyšitelný zvuk. Právě ty vibrace mi vadí nejvíce, jsem tzv. hypersenzitivní a vnímám, jak mi prochází tělem, necítím se dobře. V bytě bydlím 15 let a tento zvuk se objevil někdy před rokem a už pomalu začínám šílet, brání to usínání. Protože jde o jakési vibrace, nejdou odhlučnit špunty do uší, ty jsou neúčinné.

Nejsem schopen odhalit, kde je zdroj. Zkoušel jsem vše - vypnul jsem pojistky, abych vyloučil zdroje v bytě. Prošel jsem domem a "odposlouchával" u dveří všechny byty. Zvuk není slyšet na společné chodbě ani zvenku (z ulice). Je slyšet pouze v mém bytě a jde jakoby ze vzduchu. Když položím ucho na stěny, podlahu a strop, z okolních bytů nic slyšet není. Nejsem blázen :-) protože přítelkyně to slyší také, akorát jí tolik nevadí. Sousedi u sebe prý nic neslyší. Předpokládám, že půjde o akustický most, kdy nějakou cestou konstrukcí domu "teče" zvuk a vibrace odkudsi zrovna ke mně do bytu.

Dá se toto nějak řešit odhlučněním? Vzhledem k tomu, že neznám původce ani zdroj, jde spíše o vibrace než slyšitelný zvuk, musel bych asi stropy, podlahy a stěny oblepit nějakou silnou izolační akustickou a antivibrační vrstvou, ale je otázka, jestli to problém vyřeší.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,může to dělat maličkost u sousedů.Bydlím v domě vlastním s patrem kde dříve bydleli rodiče…
Lubomír 12.12.2023 12:39
Lubomír
Lumíre, tak tomu se říká mít pech, když Vám ten nahoře nadělil citlivé uši jako netopýrovi....Vím, ž…
doleza 12.12.2023 13:05
doleza
Ještě jeden nápad,mám to také,ventilátorky z počítačů ,maličké pod radiátory,foukají na nízké otáčky…
Lubomír 12.12.2023 14:15
Lubomír
Důležité je, že se posunujeme stále dál.Akustika v dnešních novostavbách je prostě odrbaná. Stále al…
doleza 12.12.2023 14:53
doleza
Není jednoduší podložit mržák ledničku třeba kouskem koberce....
jezekhifi 02.03.2024 12:08
jezekhifi
Opravdu si myslíte, že kdyby to bylo tak jednoduché, tak že bych to už dávno neudělal? Škoda, že jst…
doleza 02.03.2024 13:24
doleza
napada ma skusit nadobu z vodou-môže zobrazit vybracie. poslední
jim bim 06.03.2024 17:28
jim bim

Dobrý den,může to dělat maličkost u sousedů.Bydlím v domě vlastním s patrem kde dříve bydleli rodiče.Je tam wifina a zdroj.V parném létě se čas od času zdroj přehřeje a vypne,musím jít restartovat.Asi před třemi lety jsem dostal nápad,připevníl jsem na zdroj malý tichý ventilátorek,snížil otáčky,aby šel potichu.Po pár dnech jsem dole,místnost není pod umístěním ventilátorku na zdroji nemohl usnout,hledal co mě kde běží,mám toho povícero,nenašel jsem.Šel jsem na patro,vypnul mrazák,zase nic.Přemýšlel jsem co jsem v posledních dnech ukutil,došlo na zdroj,odpojil jsem ventilátorek a byl klid.Přítelkyně nic neslyšela.Asi slyším více než jiní,už jako kluk jsem slyšel,že ve vedlejší místnosti lítá obraz na televizi,ty pruhy co se dříve dělaly při rozladění,jakýsi pískot,naši to nevnímali.Když jsem chodíval na pracovní prohlídky k ušnímu a zkoušen v komoře,tak ušařka říkala,že slyším trávu růst,tak v tom asi něco bude.Na základě dotazu jsem zkusil pár věcí a ono to funguje,zaklepu,zvuk to vyhodnotí,přiblížím k radiátoru ,načítá rezonanci oběhového čerpadla,zkuste,uvidíte.:-)

https://apkamp.com/cs/com.dbmeterpro.dbmeter

https://apkpure.com/vibration-meter/kr.sira.vibration

Lumíre, tak tomu se říká mít pech, když Vám ten nahoře nadělil citlivé uši jako netopýrovi....Vím, že zdroj s větráčkem na WiFi můžu brát jako příklad dalších možností. U nás to bude něco většího, protože dozvuky jsou cca. 3 patra pod námi.Pod námi je paní, která pracovala celý život ve fabrice a i díky věku už tak neslyší, takže to neřeší, ale lehce vnímá a soused ještě pod ní má porušenou eustachovu trubici, takže rovněž pouze tupě vnímá brum. Píšu to proto, že oba dva sousedí mají oproti mě(nám) výhodu, že kdyby kolem nich se sřílelo, tak je to asi nevzruší.

Ještě jeden nápad,mám to také,ventilátorky z počítačů ,maličké pod radiátory,foukají na nízké otáčky směrem nahoru,radiátory staré deskové,třebovské ,větráčky jsou namáčknuté v molitanu,kvůli rezonování a stejně to zvučí i v ložnici kde nejsou.Někdo může mít toto zařízení,dá se to koupit,ale na rezonování nikdo nemyslel,viděl jsem těch panelů několikero,pak to může hučet v celém paneláku,nebo něco závadného z kotelny,která ani nemusí být v domě,rezonuje něco v teplárně a obyvatelé domů mají o zábavu postaráno.Ono je možností,mrazák na dlaždicích,odvlhčovač s ventilátorem bez položky na podlaze,ona rezonuje i plovoučka,může to být i počítač který stále běží a je napodlaze.:-)

Důležité je, že se posunujeme stále dál.Akustika v dnešních novostavbách je prostě odrbaná. Stále ale musím vycházet z toho, že při odpojení všech sousedů, se to nějak neprojevilo na hlučnosti, která vychází z místnosti.Takový mražák na dlažbě, nebo plovoučce ocení každý soused. Zrovna plovoučka je té naší místnosti a fakt uvažuji, že ji hodím do prd.le.

Opravdu si myslíte, že kdyby to bylo tak jednoduché, tak že bych to už dávno neudělal? Škoda, že jste si nepřečetl pár diskusí ve vláknu a pak by jste pochopil, že Vaše rada je v tomto případě zcela k ničemu. Náš byt i vedle byty, byly odpojeny od elektřiny a k ničemu to nevedlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru