Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alarm - vystup s otvorenym kolektorom

V navode alrmu je text

Výstupy s otevřeným kolektorem mohou být použity přímo, pokud to zařízení dovolí, nebo mohou řídit relé. Připojte antiparalelní diodu k cívce relé. Tyto výstupy mohou být řízeny pouze telefonními příkazy nebo SMS zprávami.
Vysvětlivky ke kabeláži: pro ovládání domácích spotřebičů (pro speciální pořadí)
Ovládací box má čtyři vodiče:
- Dva žluté vodiče AC pro připojení k domácím spotřebičům
- GND (uzemnění), +12V DC vodič pro připojení ke zdroji stejnosměrného proudu 12V DC (napájecí adaptér)

nic sa tam neuvadza o moznom pripojenom vykone, predpokladad je, ze pripojenie je konektor(12v)-zem, po aktivacii sa tam objavi 12v voci zemi
mozem pripojit rele alebo pre castejsie spinanie radsej ssr-rele-modul-2a-250vac ? Ma sice napisane ovladanie 5V, ak bude na vystupe 12, bude problem? Predradit este odpor? Aky velky?
Na schme toho SSR je oznacenie vstupu CH2, na plosnom spoji CH1, predpokladam ze je to len bordel v oznaceni

Zariadenie zatial nemam, robim len navrh co a ako kam zapojit.

NAvod stoji za prd, vobec v kabelazi obrazku niesu 4 vodice, a uz vobec nie zlte, kedze navod je cierno-biely

Jedna sa o Evolveo Sonix

Předmět Autor Datum
Evolveo ma podporu v CZ jazyku, co tak oslovit ich? Kedysi som s nimi komunikoval ohladom nejake vra… nový
fleg 08.09.2022 20:27
fleg
Ano, ma, komunikoval som, sice ohladne ineho problemu, rychlost komunikacie je jedna vec, vysledok d… nový
Truhlik 08.09.2022 20:50
Truhlik
No bohuzial mam podobne skusenosti;o). Raz som skusil kupit na skusku dvernehu jednotku na otvaranie… nový
fleg 09.09.2022 07:47
fleg
Voci funkcnosti alarmu ziadne vyhrady, aj ked mam nejake co sa tyfa funkcii, ale to by som nasiel as… nový
Truhlik 09.09.2022 11:54
Truhlik
Do serie zapojit Zenerku na 7V na 1W nový
paul 11.09.2022 18:21
paul
Obecně: Otevřený kolektor znamená, že je výstup buď rozpojený, nebo připojený na zem (prostě si tam… nový
gilhad 12.09.2022 13:18
gilhad
Takze asi to spustit bez cohokolvek pripojeneho a odmerat vystup voci +12V a zemi, v kazdom stave, a… nový
Truhlik 12.09.2022 13:59
Truhlik
Uvádějí tam připojení relé s protisměrnou diodou - tedy relé klasické, s cívkou. To se z Arduina mus… nový
gilhad 12.09.2022 15:59
gilhad
podotazka, alarm neobsahuje ziaden vystup co sa tyka stavu, okrem vstavanej c/z led. Potrebujem indi… nový
Truhlik 15.09.2022 16:58
Truhlik
Nevím, jak zařízení vypadá mechanicky, ale co k současné indikační LED přilepit fotodiodu nebo fotoo… poslední
Prim 16.09.2022 09:23
Prim

Ano, ma, komunikoval som, sice ohladne ineho problemu, rychlost komunikacie je jedna vec, vysledok druha. Schema nemaju, opravy nevykonavaju. Co sa tyka otazky zapojenia - ziadne info. Dokonca som dostal aj mylne info od technika (po zapnuti sa rozhulakala sirena, nie na plno a nejak divne, technik - odpaleny koncovy stupen, realita - alarm bezal na zaloznu bateriu, a pri poklese nabitia pod urcitu kriticku uroven je vysledok kvilenie sireny - stacilo pripojit na zdroj)

No bohuzial mam podobne skusenosti;o).
Raz som skusil kupit na skusku dvernehu jednotku na otvaranie spolu so zvoncekom...mam ju doteraz....v krabici.
Z 5 chyb sa podarilo odstranit 1 v spolupraci s technikom, zvysok odignorovali.
Neskor som to poslal na reklamaciu a opravili jednu vec z 3.
Evolveo u mna nie je znacka, zeby som chcel cokolvek od nich.
Ak uz chces lacny cinsko-cesky alarm odporucam I-Get.

Voci funkcnosti alarmu ziadne vyhrady, aj ked mam nejake co sa tyfa funkcii, ale to by som nasiel asi u kazdeho. Fungoval vyse 12 rokov, teraz asi naozaj odosiel koncovy tranzistor sireny, a kedze ani netusim co to je zac, rozmyslam to pripojit cez nejaky vazobny clen na niektory z vystupov ako moznost . . .

Obecně:
Otevřený kolektor znamená, že je výstup buď rozpojený, nebo připojený na zem (prostě si tam představ tlačítko jedním koncem připojené na zem, druhý konec je výstup a to zařízení ho "nějak mačká samo")

Takže aby to něco dělalo, tak na ten výstup připojíš třeba žárovku, kterou druhým koncem připojíš na nějaký zdroj napětí (který bude mít zem spojenou se zemí toho alarmu) - když se alarm rozhodne, tak stiskne tlačítko, obvod se spojí a žárovka rozsvítí, když tlačítko pustí, tak se obvod rozpojí a žárovka zhasne.

Podle toho, jaký tranzistor mají na konci (ten, co jeho nepřipojený kolektor je výstup) se řídí, od jakého do jakého napětí tam můžeš připojovat věci (teda jaké napětí je postačující k tomu, aby to seplo (při menším to nesepne, musíš použít vyšší) a jaké napětí to neprorazí (musíš použít nižší)) a taky jaký proud to zvládne uzemnit, aby to neshořelo. To by mělo být v dokumentaci (nebo nějaké určení, jaká zařízení se tam smí připojit).

---

Když je ten bazmek napájený 12V, tak lze očekávat, že tam jde připojit jiné zařízení s 12 V na vstupu. Možná tam jde připojit i zařízení na 5V (to relé) a bude to stačit.

---
Konkrétně:
To relé tam zapojit můžeš tak, že bude mít vlastní 5V napájení (připojíš mínus/zem na DC- a 5V na DC+), propojíš země (čili DC- relé připojíš na GND alarmu) , mezi otevřený kolektor a +12V alarmu dáš 1k odpor (jako pullup) a CH2 zapojíš do toho otevřeného kolektoru přez 10k odpor.

Takže když bude ten otevřený kolektor otevřený, tak ti přez něj poteče 12 mA (přez ten 1k) a bude na něm asi tak 0V, čili relé bude rozepnuté,
když bude zavřený, tak přez něj nepoteče nic, bude na něm asi tak 12V a na bázi toho tranzistoru v relé asi tak 4V, což ho spolehlivě otevř a relé sepne.

Ale asi spíš budeš chtít obrácenou logiku.

---

Tam bych to řešil tak, že relé zase bude mít vlastní 5V napájení na DC- a DC+, už to napájení nemusí být propojené s tím alarmem, ale dal bych tam optocoupler, vstup na alarm přez 1k odpor mezi otevřený kolektor a +12V, výstup na to relé mezi DC+ a CH1 (případně přez 1k odpor prostě pro dobrý pocit)

Pak to bude tak, že když sepne otevřený kolektor, tak sepne i to relé.

Takze asi to spustit bez cohokolvek pripojeneho a odmerat vystup voci +12V a zemi, v kazdom stave, a podla toho sa rozhodnut.
Ide o to, aku zataz to zmesie, ked je na vystupe neznamy tranzistor :-)
Preto tam chcem dat nejaky medziclen.
Diky .

Uvádějí tam připojení relé s protisměrnou diodou - tedy relé klasické, s cívkou. To se z Arduina musí budit tranzistorem (nebo dvěma), protože to samo Arduino neutáhne. Tudíž cokoli Arduino utáhne musí alarm utáhnout levou zadní :)

Takže libovolný Arduino modul (jako to SSR relé), nebo klasický integráč (AND, OR, ... 74xxx), nebo ty optočleny, nebo vstupy arduina, RPI a jiných mikroprocesorů a počítačů ...

podotazka, alarm neobsahuje ziaden vystup co sa tyka stavu, okrem vstavanej c/z led. Potrebujem indikaciu v inej miestnosti, mozem paralelne zapojit dalsiu c/z LED? Neviem ci je tam napetovy vystup, alebo je pripojena na prudovy zdroj . . . ked zopne, je tam cca 1,8 V oproti zemi. Cela doska je v podstate smd, je pre mna nemozne najst tranzistor vystupny, a aj ak by som ho nasiel, nic nezistim - pochybujem zeby som na nom nasiel nejaky popis :-).
Odpojit led na alrme a zapojit cez kabel druhu?
Pripojit paralelne dalsiu? Napriamo, alebo cez odpor?
najlepsie by bol nejaky malinky modul, s jednym tranzistorom, ale nikde som nic take male nenasiel, jedine SSR na niekolko amrerov a velkych rozmerov vzhladom na to ze to potrebujem na LED
Alebo nejaky napad?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru