Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alarm - vystup s otvorenym kolektorom

Obecně:
Otevřený kolektor znamená, že je výstup buď rozpojený, nebo připojený na zem (prostě si tam představ tlačítko jedním koncem připojené na zem, druhý konec je výstup a to zařízení ho "nějak mačká samo")

Takže aby to něco dělalo, tak na ten výstup připojíš třeba žárovku, kterou druhým koncem připojíš na nějaký zdroj napětí (který bude mít zem spojenou se zemí toho alarmu) - když se alarm rozhodne, tak stiskne tlačítko, obvod se spojí a žárovka rozsvítí, když tlačítko pustí, tak se obvod rozpojí a žárovka zhasne.

Podle toho, jaký tranzistor mají na konci (ten, co jeho nepřipojený kolektor je výstup) se řídí, od jakého do jakého napětí tam můžeš připojovat věci (teda jaké napětí je postačující k tomu, aby to seplo (při menším to nesepne, musíš použít vyšší) a jaké napětí to neprorazí (musíš použít nižší)) a taky jaký proud to zvládne uzemnit, aby to neshořelo. To by mělo být v dokumentaci (nebo nějaké určení, jaká zařízení se tam smí připojit).

---

Když je ten bazmek napájený 12V, tak lze očekávat, že tam jde připojit jiné zařízení s 12 V na vstupu. Možná tam jde připojit i zařízení na 5V (to relé) a bude to stačit.

---
Konkrétně:
To relé tam zapojit můžeš tak, že bude mít vlastní 5V napájení (připojíš mínus/zem na DC- a 5V na DC+), propojíš země (čili DC- relé připojíš na GND alarmu) , mezi otevřený kolektor a +12V alarmu dáš 1k odpor (jako pullup) a CH2 zapojíš do toho otevřeného kolektoru přez 10k odpor.

Takže když bude ten otevřený kolektor otevřený, tak ti přez něj poteče 12 mA (přez ten 1k) a bude na něm asi tak 0V, čili relé bude rozepnuté,
když bude zavřený, tak přez něj nepoteče nic, bude na něm asi tak 12V a na bázi toho tranzistoru v relé asi tak 4V, což ho spolehlivě otevř a relé sepne.

Ale asi spíš budeš chtít obrácenou logiku.

---

Tam bych to řešil tak, že relé zase bude mít vlastní 5V napájení na DC- a DC+, už to napájení nemusí být propojené s tím alarmem, ale dal bych tam optocoupler, vstup na alarm přez 1k odpor mezi otevřený kolektor a +12V, výstup na to relé mezi DC+ a CH1 (případně přez 1k odpor prostě pro dobrý pocit)

Pak to bude tak, že když sepne otevřený kolektor, tak sepne i to relé.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny