Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bezdrátové spínání oběhového čerpadla od tepelného čidla v bojleru.

Řešíme možnost bezdrátového spínání od teploty v bojleru s ohřevem vody výměníkem, pro sepnutí oběhového čerpadla zajišťujícího cirkulaci mezi velkokapacitní nádrží vody, v níž je voda vytápěná tepelným čerpadlem. Jde o to, aby v/na bojleru byla osazeno tepelné čidlo (třeba PT100), jež by při poklesu teploty na cca 39 st.C iniciovalo vysílací impulz a pomocí nějakého vysílače a frekvence, případně signálu WiFi, by tento impulz bezdrátově inicioval v přijímači sepnutí kontaktu relé, jež by pak sepnulo oběhové čerpadlo, které by "protáčelo" vodu teplou cca 45 - 50 st.C, z této velkokapacitní nádrže vyhřívané tepelným čerpadlem, do vyhřívacího výměníku v bojleru. A při dostoupení teploty na cca 45 st.C, případně o nastavenou diferenci, opět oběhové čerpadlo bylo vypnuto. Něco jako jsou bezdrátové prostorové termostaty, spínajíci na základě prostorové teploty plynové, nebo elektrické kotle. Ovšem tyto nejdou pro tento účel použít, neboť nemají možnost napojení vnějšího tepelného čidla (je součástí vysílače termostatu) a rovněž nepracují v potřebném rozsahu teploty (od cca 5 st.C do většinou max. 30 st.C a jejich diference je poměrně malá). Neřešil jste někdo něco podobného, nebo nemáte někdo informace, co by se dalo použít a kde to sehnat? Případně zda a jak by se dal, pro tento účel, upravit nějaký prostorový bezdrátový termostat (doplnit vnější čidlo + upravit min. teplotu sepnutí na cca 39 st.C a nastavení větší diference). Díky za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak ještě doplňuji, pro případné zájemce, vyřešení, schéma a skutečné provedení celého systému bezdr… poslední
George63 08.10.2022 18:38
George63

Tak ještě doplňuji, pro případné zájemce, vyřešení, schéma a skutečné provedení celého systému bezdrátového DO oběhového čerpadla, umístěného u akumulační nádrže TČ, termostatem u bojleru TUV, umístěného v jiném prostoru objektu. Fotka provedení- vlevo to černé, je ten digitální elektronický termostat, který snímá teplotu na bojleru TUV, s vysílačem signálu 433MHz. Vpravo to bílé, je přijímač signálu a stejný termostat, který snímá teplotu akumulační nádrže topného systému, která je ohřívána tepelným čerpadlem, se zásuvkou pro připojení napájení oběhového čerpadla, samostaného okruhu teplé vody, mezi nádrží TČ a bojlerem TUV.

Funkce je taková, že pokud je ohřívána voda v nádrži a v bojleru je nižší teplota, běží oběhové čerpadlo a bojler je vyhříván vodou z nádrže TČ. Pokud teplota vody v bojleru dostoupí nastavené teploty na jeho termostatu, ob.čerpadlo se vypne. Po poklesu o nastavenou hysterezi na termostatu se čerpadlo opět zapne. V případě, že je v nádrži TČ voda ohřáta, na nastavenou teplotu na termostatu na nádrži, ob.čerpadlo běží. Po poklesu teploty vody v nádrži o nastavenou hysterezi se ob.čerpadlo vypne. Takže termostat u bojleru blokuje čerpadlo při dostoupení maximální teploty na bojleru a termostat u nádrže blokuje čerpadlo při minimální teplotě na nádrži. Což zajišťuje plně automatický provoz ohřevu bojleru. Pokud teploty odpovídají požadavku na ohřev, čerpadlo běží. Pokud není voda v aku. nádrži ohřáta na min. nastavenou teplotu, čerpadlo je vypnuto. A pokud teplota vody v bojleru je ohřáta na max. tepotu nastavenou , opět je čerpadlo vypnuto. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru