Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výdrž stropního LED světla

Řeším otázku stropního svítidla do obýváku a všechny typy, které se mě (a hlavně manželce) líbí mají pevné LEDky, které dle vyjádření výrobce nejsou vyměnit. Rádi bysme pořídili něco v tomto stylu: 820-led-osvetleni-interieru Máte někdo s těmito světly dlouhodobější zkušenosti? Případně nevíte, jestli by nebylo možno ty LEDky časem něčím nahradit? (napadl mě LED pásek). Nebo nevíte o podobném typu s vyměnitelnými LEDkami, případně žárovkami. Jde mi o to, že bych nerad vrtal do stropu díry, svítidlo připojoval a za pár měsíců ho zase sundával, protože přestane svítit.

Předmět Autor Datum
No, raději bych volil klasickou LED žárovku. Z důvodu snadné výměny a možnosti volby intenzity a bar…
host 11.08.2022 09:52
host
Taky bych volil raději led zárovky, viz. Host. Spotřeba skoro žádná, některé mají v sobě pohybové či…
Lukas1982 11.08.2022 11:48
Lukas1982
Ano mám zkušenost. v mém případě to začlo svítit pruhovaně do žluta asi po třech letech. Buď tam dát…
kejki 12.08.2022 07:45
kejki
Podle dlouhodobých zkušeností mi značná část led-žárovek odešla dost brzo. Málokteré vydržely jako k…
ml1 15.08.2022 11:51
ml1
Jo, LED žárovky odcházejí brzy. Ty značky Tesco za 13Kč. Už asi pět let máme všechny žárovky v bytě… poslední
martas38 15.08.2022 14:25
martas38

No, raději bych volil klasickou LED žárovku. Z důvodu snadné výměny a možnosti volby intenzity a barvevné teploty světla. Integrovaný LED modul taky může mít funkci stmívání nebo změny barevné teoploty, ale bývá to drahé a kdyby se porouchal, budeš to těžko opravovat.

Nechci dělat reklamu, kup to klidně v jiném svém oblíbeném obchodě, ale tady mají přehledný e-shop, lze zaškrtnout patici E27 (velká objímka) a další filtry...
https://www.svet-svitidel.cz/klasicka-svitidla-stropni/?par=patice|e27

Taky bych volil raději led zárovky, viz. Host. Spotřeba skoro žádná, některé mají v sobě pohybové čidlo, což je paráda a nejsou drahé. Co se týká výdrže, tak za 6 let fungují pořád všechny. V kuchyni máme LED pásek pod horníma policema a taky paráda. Synátor má zase LED pásek v pokoji na zdi i s dálkovým ovládáním, kde jdou měnit barvy i jas, blikání...
Každopádně životnost je určitě daleko delší než u klasických žárovek.

Ano mám zkušenost. v mém případě to začlo svítit pruhovaně do žluta asi po třech letech. Buď tam dát náhradu - kulaté LED světlo do stropnic, nebo pásek. V patře máme světla Diamant, neběží tolik hodin, takže po třech letech bez problémů (nebo jsou lépe vyrobená). A ovladač těch světel Diamant zlobí - zřejmě svodem žere baterku, takže s jeho výhodami moc nepočítat.

Podle dlouhodobých zkušeností mi značná část led-žárovek odešla dost brzo. Málokteré vydržely jako klasická žárovka. Rtuťové úsporky jsou na tom o něco lépe, tam, kde se nebliká příliš, vydrží tak třikrát dýl.
Z toho důvodu bych se bál instalovat svítidlo s nevyměnitelným světelným zdrojem.

Před pár lety nám v práci namontovali ledkové jako zářivky (taky nevyměnitelné) a ty teda drží už několik let. Ale to neni moje starost, já bych to domu neriskoval. Navíc takovou sviňárnu nechci podporovat. Ono pokud jde o světla ovládaná aplikací, tak tam možná ještě dřív nastane konec softwareové podpory.

Jinak nějaká kutilská výměna není vyloučená, pokud výrobce to světlo vyloženě neudělá nerozebíratelné či nedobytné (dá se o tom na internetu najít hodně, navzdory slibované životnosti na desítky let těch odešlých svítidel existuje spousta a to neni ani 10 let), ale přecejenom vyšroubování žárovky je pořád daleko jednodušší, Edison to tehdy vymyslel výtečně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru