Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je benzín Verva opravdu bez přírodní složky

Zdravím,

kamarád mi radil, ať aspoň na zimní měsíce, kdy moc nepoužívám motorovou pilu, křovinořez, ... do nich lil Vervu, že nemá přírodní složky, a pokud tam nechám benzín třeba 5 měsíců, tak i když nevypustím na zimu karburátor, tak že ten benzín bude i na jaře ok. Běžný benzín s biosloužkou by mi mohl zalepit karburátor a na jaře bych mohl mít problém s nastartováním.

Když jsem tankoval Vervu, tak jsem si ale všiml poznámky u ní: E10. Což mám za to že je E 10 - 10% biosložky, E 5 - 5% biosložky.

Jak to tedy je? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Biosložku určitě obsahuje. Proto bych se obrátil na výrobce s dotazem a žádostí o podrobné informace… nový
ST 26.07.2022 19:48
ST
Tady jsem něco převzal z diskuse na jiném webu. Jestli se něco nezměnilo, tak OMV a Benzina u 98+ o… nový
nerady 26.07.2022 20:45
nerady
Ještě doplním další věc. Pokud se jedná o dvoutakty, tak olej v benzínu po čase degraduje (asi tři m… nový
nerady 26.07.2022 20:50
nerady
Jo, to jo, sice starou směs nevylivam, ale když je stará, tak trochu primazu, to tolik nevadí, přine… nový
bahno 26.07.2022 20:55
bahno
U těch dvoutaktů nejde ani tak o bioslozku, jako o to že ten benzín vyprchá a olej zůstane. Ideálně… nový
bahno 26.07.2022 20:53
bahno
Ono tam po zimě v těch malých nádržkách moc není. Já to zase radši přes zimu suché nenechávám. Nechá… nový
nerady 26.07.2022 21:06
nerady
Já jsem tuto radu už slyšel několikrát mimo jiné i přímo od techniků od Stihlu, takže na tom určitě… nový
Rezak 11.08.2022 09:37
Rezak
Něco na tom je určitě, bývá to napsáno i v návodu ke stroji. Ale asi ne, že by to něčemu škodilo, al… nový
Zerozero 11.08.2022 16:15
Zerozero
Také občas cpu do pily stovku, ať už Vervu nebo něco jiného. Ta aditiva se přidávají i do stovek, ja… poslední
windowsáč 17.08.2022 19:15
windowsáč

Tady jsem něco převzal z diskuse na jiném webu.

Jestli se něco nezměnilo, tak OMV a Benzina u 98+ oktanových benzinů používají místo lihu ETBE. To by nemělo mít negativní vlastnosti normálního

Např.:

Benzin OMV Super Plus obsahuje biosložku ve formě vysokooktanového ethyltercbutyletheru (ETBE), který oproti ethanolu používanému v běžných benzinech neabsorbuje z okolí vodu a má vyšší výhřevnost. ETBE zůstává za jakýchkoliv okolností plně mísitelný s benzinem. OMV Super Plus má proto stejnou dobu skladovatelnosti jako benziny bez biosložky.

Nebo:

VERVA 100 neobsahuje klasický biolíh, ale je na bázi ETBE (etyltercbutyléter). ETBE má příznivý vliv na výhřevnost paliva, lepší oxidační stabilitu a neváže na sebe vodu, která negativně působí na výkon motoru a korozi.

Od 1. 1. 2021 jsme zvýšili podíl ETBE. Díky tomu se nám podařilo ještě zlepšit výkonnostní parametry paliva. Zároveň tak došlo k posunu maximálního obsahu kyslíku v palivu. Proto je od 1. 1. 2021 VERVA 100 na stojanech označená evropským značením E10.
Zdroj: https://www.poradte.cz/auto-moto/38466-jaka-cerpaci-stanice-ma-benzin-bez-bioslozky.html

Ještě doplním další věc. Pokud se jedná o dvoutakty, tak olej v benzínu po čase degraduje (asi tři měsíce). Proto je lepší pokud se jedná o dvoutakt nalít do nádrže novou směs, jinak může hrozit zadření motoru. Toto není z mojí hlavy ale četl jsem to někde před léty od pána, který se tím zabývá a provádí výzkum v laboratorních podmínkách.

U těch dvoutaktů nejde ani tak o bioslozku, jako o to že ten benzín vyprchá a olej zůstane. Ideálně vylejt nádrž, nastartovat a vyjet do chcipnuti. Ale ono to reálně není tak hrozný, já to nechávám jak to je, na jaře doleju čerstvou směs a ono to většinou chytne a když náhodou ne, přístříknu malinko (ale fakt malinko, pár kapek) směsi stříkačkou rovnou do sání a pak to chytne vždycky.

Ono tam po zimě v těch malých nádržkách moc není. Já to zase radši přes zimu suché nenechávám. Nechávám tam jak u 4 taktů tak u 2 taktů nějaký benzín, ale do sekačky i mot. pily kupuji ten lepší benzín. Na jaře vždy koupím kanystr (10 l) toho lepšího, nikdy ho všechen nespotřebuji a tak ho v zimě využiju na odmašťování různých součástek v dílně. Směs oleje a benzínu si do zásoby z výše uvedených důvodů nedělám.

Něco na tom je určitě, bývá to napsáno i v návodu ke stroji.
Ale asi ne, že by to něčemu škodilo, ale spíš pro to, že někdy zbytek benzínu vyschne a olej pak v karburátoru brání normální funkci a obtížně se pak startuje. Také olej působením benzínu časem mění vlastnosti a teoreticky by motor mohl být špatně mazaný.
Ale já, jako línej tvor, mám několik takových strojů a z důvodu lenosti to na jaře najdu tak, jak mi to na podzim z ruky vypadlo. Doleju nádržku čerstvým benzínem a i když někdy obtížněji, ale nastartuji a běží to. Tak to nijak neřeším. A ty mašinky mi zatím nijak nenadávají, možná proto, že nadávat neumějí. :-)

Také občas cpu do pily stovku, ať už Vervu nebo něco jiného. Ta aditiva se přidávají i do stovek, jak popsáno výše, ale neškodí, anebo ne tolik. U vysokootáčkové pily a membránového karburátoru se zalepení nebojím, nikdy se mi to ani nestalo - jenom sítko se zanáší všelijakým bordelem. Občas do směsi přidávám VIF, jednak je to mastítko a za druhé snad má stabilizovat benzín, že déle vydrží. Obecně ale platí u dvoutaktu nepoužívat nějakou měsíce starou směs (což je v manuálu u každého stroje tohoto druhu), protože se nejdřív na biosložky naváže voda a zároveň se rozkládá olej. V nádrži pak zbyde sajrajt - ten vždy sliju a pak v tom máchám řetezy. Nebál bych se tedy zalepení karburátoru, ale spíš přidření motoru, když by to nastartovalo.

Jinak karburátor se vypustí tak, že se vylije nádrž a pak se třeba 10x zastartuje, čímž se z něj benzín dostane. Když má ta mašina primer, tak se dá vypumpovat jím do prázdné nádrže s přidržením hadice, aby nedošlo ke zpětnému nasátí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru