Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ktoré krbové kachle na drevo

Vyberám si medzi dvoma pieckami do staršieho domu – 2 podlažia, celková tepelná strata vraj 11,5 kW, z toho prízemie 8 kW a poschodie 3,5 kW (menšia plocha ako prízemie). Piecka bude na prízemí v obývačke, ktorá je otvorená do ďalších 2 miestností. Chcel by som ju používať ako hlavný zdroj tepla a bol by som rád, ak by vykúrila aspoň prízemie a to aspoň v dňoch keď nie je veľká zima (povedzme teploty okolo 0°C a vyššie), ale ak to zvládne aj pri nižších teplotách nenahnevám sa 🙂 . Nechcem vybrať piecku s nízkym výkonom, kde budem musieť prikladať naplno už keď sa vonka trochu ochladí, ale zas ani s príliš vysokým výkonom, aby som nemusel často vetrať, prípadne ju väčšinu vykurovacej sezóny dusiť. Ktorú z nižšie uvedených by ste odporučili?

La Nordica Isetta: nominálny výkon 7,3 KW a maximálny výkon 8,8 kW (https://www.centrumvytapeni.cz/la-nordica-isetta-evo-4-0-krbova-kamna-na-drevo/)
alebo
La Nordica Isotta: nominálny výkon 11,9 KW a maximálny výkon 14,5 kW (https://www.centrumvytapeni.cz/la-nordica-isotta-evo-krbova-kamna-na-drevo/)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nech si poradit od odborníka. Poddimenzované to nevytopí, předimenzované budeš škrtit, bude to dehto…
martas38 01.07.2022 20:31
martas38
A čo tak na sálavé kachle dať takýto ventilátor: ventilátor to by mohlo pomôcť nie?
DURI 03.07.2022 11:57
DURI
Prostě sálavá kamna jsou dobrá někam na chatu, nebo když si chceš udělat doma atmosféru a ostatní mí…
martas38 03.07.2022 15:52
martas38
No nevím . Měl jsem teplovzdušná a teď sálavá , a že by se vytápěly sousední místnosti jsem nepozoro…
jenda d 03.07.2022 20:07
jenda d
No já třeba vím. Mám kamna Haas+Sohn Salerno a funguje to skvěle a nemusím nikam dávat ventilátory.…
martas38 03.07.2022 23:31
martas38
Pokuď vám stačí tři brikety na den , tak ani nemusíte mít kamna :-) . To máte minimálně nízkoenerget…
jenda d 04.07.2022 08:16
jenda d
Jedná se o byt 100m2, dobře zatepleno. Původní zdroj topení je elektrokotel, ale topíme hlavně v kam…
martas38 05.07.2022 20:36
martas38
Čistě pro zajímavost. O jaké konkrétní typové značení kamen se jedná?
ST 05.07.2022 21:59
ST
Je to první verze Haas+Sohn Salerno. Přesně tyto: https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/archiv/krbo… poslední
martas38 05.07.2022 22:10
martas38

Nech si poradit od odborníka. Poddimenzované to nevytopí, předimenzované budeš škrtit, bude to dehtovat, čmudit, smrdět. Pokud chceš vytápět i další místnosti, určitě běž do konvekčních dvouplášťových kamen. Dole to nasává studený vzduch, nahoře vyfukuje teplý, rozproudí to vzduch v celém domě a teplo bude všude překvapivě rovnoměrné. Mám konvekční krbovky v bytě a všude je stejně teplo.
Myslím, že z toho cos vybral jsou oboje sálavé, nikoliv konvekční, takže v místnosti s kamny bude vedro a ve vedlejších místnostech citelně chladněji.
Takže pokud bys chtěl zůstat u Nordica, tak něco takového, samozřejmě s odpovídajícím výkonem:
https://www.zbozi.cz/vyrobek/nordica-rossella-r1-bii/?varianta=pergamena

Prostě sálavá kamna jsou dobrá někam na chatu, nebo když si chceš udělat doma atmosféru a ostatní místnosti máš vytápěny jinak. Pokud to chceš mít jako hlavní, či dokonce jediný zdroj tepla, určitě bych šel do kamen dvouplášťových. Taky Nordica není jediný výrobce kamen.

No nevím . Měl jsem teplovzdušná a teď sálavá , a že by se vytápěly sousední místnosti jsem nepozoroval . Ano u teplovzdušných více cirkuluje vzduch a je větší teplo u podlahy . To stejné dokáže i stropní ventilátor na pomalý chod a s opačným otáčením (nasává ke stropu a ohřátý pak klesá okolo stěn) . Co se mě osvědčilo je dát na práh dveří stolní ventilátor a pustit ho na pomalo foukat studený vzduch směrem do místnosti s kamny . K výměně vzduchu pak dochází značně rychle a oteplí se v chladné místnosti bez kamen . Jotul třeba dělá většinově sálavá kamna a nikdo si nestěžuje. A to i velká na 120 až 200m2 - třeba jotule f 500. U větších kamen je výhoda velkého topeniště a stačí pak ráno zase jen přiložit (viz ty jotule f 500) . Pak topíte kontinuálně a doma je stále teplo a zdi nechladnou . Malá topeniště , ale s velkým pláštěm (vysoká kamna) , naopak dají značný výkon , ale musí se valit . Jste tak topič na plný uvázek a štípete malá drobná polena (rychle hoří za velkého výkonu )

No já třeba vím. Mám kamna Haas+Sohn Salerno a funguje to skvěle a nemusím nikam dávat ventilátory. A jelikož mám zatepleno, nemusím ani topit kontinuálně. Večer napřed tři dřevěné hranaté brikety na rozjezd a pokud je opravdu zima, tak za pár hodin další dvě a při loňských cenách za 30Kč 24 hodin všude teplo, do večera druhého dne neklesne nikde teplota pod 22 stupňů a během topení se to v místnostech pohybuje 23-25 st. Ověřeno už asi deseti léty používání. Důležité je mít kamna ve středu objektu a rozproudí to vzduch všude bez nucené ventilace a ještě ráno jsou kamna teplá. Kamna jsou vysoká s malým ohništěm a výkon dají ideální a rozhodně tam nemusím valit jak do lokomotivy. Jen to chce prostě zvolit správná kamna a znát tepelné ztráty objektu.

Pokuď vám stačí tři brikety na den , tak ani nemusíte mít kamna :-) . To máte minimálně nízkoenergetický dum . Jinak samozřejmě pak ve všem s vámi souhlasím , centrálně umístěný zdroj je nejlepší . Vám by stačila nějaká lepší klimatizace (tepelné čerpadlo vzduch- vzduch) co dobře v zimě topí a nemusíte se starat o nějaká kamna . Jinak teplovzdušná uděláte ze sálavých uplně jednoduše . Stačí je dát do ohrádky , třeba vyzdít z cihel a nechat tam mezeru 4 až 5cm . Tím uděláte druhý plášt a máte teplovzdušná . Dole samozřejmě udělat nasávání vzduchu , aby to lépe proudilo . A máte to i s mírnou akumulací :-)

Jedná se o byt 100m2, dobře zatepleno. Původní zdroj topení je elektrokotel, ale topíme hlavně v kamnech. Loni jsem měl balík briket za 50Kč na 2,5 dne. Letos to bude horší, ale to elektřina taky. A ono s tím moc práce není. Jednou za týden vysypat popelník. Ani sklo není prakticky třeba čistit. A teplo je příjemnější než z radiátorů.
Spotřeba je taková jak píšu. Pokud nemrzne tak tři brikety, jinak pět. A víc bylo třeba, jen když venku padaly teploty pod -15, což tady u nás na jihu Moravy bylo za poslendích deset let tak 5x? Možná ani to ne.
Ty kamna nebyly nejlevnější, ale byly mi do toho prostoru doporučeny a dobře jsem udělal. Na nějaké vyzdívání tady není místo a ani důvod, když se dvouplášťová kamna běžně prodávají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru