Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ktoré krbové kachle na drevo

Vyberám si medzi dvoma pieckami do staršieho domu – 2 podlažia, celková tepelná strata vraj 11,5 kW, z toho prízemie 8 kW a poschodie 3,5 kW (menšia plocha ako prízemie). Piecka bude na prízemí v obývačke, ktorá je otvorená do ďalších 2 miestností. Chcel by som ju používať ako hlavný zdroj tepla a bol by som rád, ak by vykúrila aspoň prízemie a to aspoň v dňoch keď nie je veľká zima (povedzme teploty okolo 0°C a vyššie), ale ak to zvládne aj pri nižších teplotách nenahnevám sa 🙂 . Nechcem vybrať piecku s nízkym výkonom, kde budem musieť prikladať naplno už keď sa vonka trochu ochladí, ale zas ani s príliš vysokým výkonom, aby som nemusel často vetrať, prípadne ju väčšinu vykurovacej sezóny dusiť. Ktorú z nižšie uvedených by ste odporučili?

La Nordica Isetta: nominálny výkon 7,3 KW a maximálny výkon 8,8 kW (https://www.centrumvytapeni.cz/la-nordica-isetta-evo-4-0-krbova-kamna-na-drevo/)
alebo
La Nordica Isotta: nominálny výkon 11,9 KW a maximálny výkon 14,5 kW (https://www.centrumvytapeni.cz/la-nordica-isotta-evo-krbova-kamna-na-drevo/)

Předmět Autor Datum
Ještě bys měl do výběru zakalkulovat komín, jestli je vložkovaný, jaký má průžez a tak. Aby ti nekon… nový
čumil old 28.06.2022 19:33
čumil old
Komin je nanovo vyvlozkovany (minuly rok, este sa v nom nekurilo zatial), priemer 15cm. nový
DURI 28.06.2022 20:21
DURI
Z mého hlediska, pro uvedený účel, bych zvolil určitě ta s vyšším výkonem. Na snížení výkonu u topid… nový
George63 29.06.2022 21:30
George63
Podívejte se na tyto . https://www.kamnakrby-eshop.cz/plamen-tena-litinova-kamna-krbova/ Dělaj to ch… nový
jenda d 01.07.2022 16:48
jenda d
Nech si poradit od odborníka. Poddimenzované to nevytopí, předimenzované budeš škrtit, bude to dehto… nový
martas38 01.07.2022 20:31
martas38
A čo tak na sálavé kachle dať takýto ventilátor: ventilátor to by mohlo pomôcť nie? nový
DURI 03.07.2022 11:57
DURI
Moc si od něj neslibuj. Mám ho doma. Pro to aby se točil ho musíš mít na plotně ale zase nesmí být m… nový
nerady 03.07.2022 12:43
nerady
Prostě sálavá kamna jsou dobrá někam na chatu, nebo když si chceš udělat doma atmosféru a ostatní mí… nový
martas38 03.07.2022 15:52
martas38
No nevím . Měl jsem teplovzdušná a teď sálavá , a že by se vytápěly sousední místnosti jsem nepozoro… nový
jenda d 03.07.2022 20:07
jenda d
No já třeba vím. Mám kamna Haas+Sohn Salerno a funguje to skvěle a nemusím nikam dávat ventilátory.… nový
martas38 03.07.2022 23:31
martas38
Pokuď vám stačí tři brikety na den , tak ani nemusíte mít kamna :-) . To máte minimálně nízkoenerget… nový
jenda d 04.07.2022 08:16
jenda d
Jedná se o byt 100m2, dobře zatepleno. Původní zdroj topení je elektrokotel, ale topíme hlavně v kam… nový
martas38 05.07.2022 20:36
martas38
Čistě pro zajímavost. O jaké konkrétní typové značení kamen se jedná? nový
ST 05.07.2022 21:59
ST
Je to první verze Haas+Sohn Salerno. Přesně tyto: https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/archiv/krbo… poslední
martas38 05.07.2022 22:10
martas38
Tepelná ztráta je počítaná pro tuším -12°C. Druhá věc je, jestli se bude topit celý den, nebo až při… nový
kejki 03.07.2022 23:22
kejki

Ještě bys měl do výběru zakalkulovat komín, jestli je vložkovaný, jaký má průžez a tak.
Aby ti nekondenzovaly spaliny a netekla voda do spodku komína.
Moderní kamna umí lépe využít teplo a spaliny jsou chladnější než bývaly dříve, kdy stará mama ládovala do šporhelka jen se z ní kouřilo a roury svítily.

Z mého hlediska, pro uvedený účel, bych zvolil určitě ta s vyšším výkonem. Na snížení výkonu u topidla na dřevo a i jiná tuhá paliva, upozorňuji na to (což je poměrně méně využíváno), že výkon topidla není dán jenom jeho velikostí (větší výhřevná plocha topidla není na škodu), ale rovněž a hlavně velikostí roštové plochy. Takže ne regulovat výkon pouze "škrcením" primárního vzduchu pod rošt, kdy dochází k nedokonalému spalování, ale rovněž zmenšením roštové plochy, třeba jejím částečným zakrytím (litinový plát, šamotová deska). ;-)
Jinak poznámka k té ceně "pěkná pálka".:-D

Nech si poradit od odborníka. Poddimenzované to nevytopí, předimenzované budeš škrtit, bude to dehtovat, čmudit, smrdět. Pokud chceš vytápět i další místnosti, určitě běž do konvekčních dvouplášťových kamen. Dole to nasává studený vzduch, nahoře vyfukuje teplý, rozproudí to vzduch v celém domě a teplo bude všude překvapivě rovnoměrné. Mám konvekční krbovky v bytě a všude je stejně teplo.
Myslím, že z toho cos vybral jsou oboje sálavé, nikoliv konvekční, takže v místnosti s kamny bude vedro a ve vedlejších místnostech citelně chladněji.
Takže pokud bys chtěl zůstat u Nordica, tak něco takového, samozřejmě s odpovídajícím výkonem:
https://www.zbozi.cz/vyrobek/nordica-rossella-r1-bii/?varianta=pergamena

Prostě sálavá kamna jsou dobrá někam na chatu, nebo když si chceš udělat doma atmosféru a ostatní místnosti máš vytápěny jinak. Pokud to chceš mít jako hlavní, či dokonce jediný zdroj tepla, určitě bych šel do kamen dvouplášťových. Taky Nordica není jediný výrobce kamen.

No nevím . Měl jsem teplovzdušná a teď sálavá , a že by se vytápěly sousední místnosti jsem nepozoroval . Ano u teplovzdušných více cirkuluje vzduch a je větší teplo u podlahy . To stejné dokáže i stropní ventilátor na pomalý chod a s opačným otáčením (nasává ke stropu a ohřátý pak klesá okolo stěn) . Co se mě osvědčilo je dát na práh dveří stolní ventilátor a pustit ho na pomalo foukat studený vzduch směrem do místnosti s kamny . K výměně vzduchu pak dochází značně rychle a oteplí se v chladné místnosti bez kamen . Jotul třeba dělá většinově sálavá kamna a nikdo si nestěžuje. A to i velká na 120 až 200m2 - třeba jotule f 500. U větších kamen je výhoda velkého topeniště a stačí pak ráno zase jen přiložit (viz ty jotule f 500) . Pak topíte kontinuálně a doma je stále teplo a zdi nechladnou . Malá topeniště , ale s velkým pláštěm (vysoká kamna) , naopak dají značný výkon , ale musí se valit . Jste tak topič na plný uvázek a štípete malá drobná polena (rychle hoří za velkého výkonu )

No já třeba vím. Mám kamna Haas+Sohn Salerno a funguje to skvěle a nemusím nikam dávat ventilátory. A jelikož mám zatepleno, nemusím ani topit kontinuálně. Večer napřed tři dřevěné hranaté brikety na rozjezd a pokud je opravdu zima, tak za pár hodin další dvě a při loňských cenách za 30Kč 24 hodin všude teplo, do večera druhého dne neklesne nikde teplota pod 22 stupňů a během topení se to v místnostech pohybuje 23-25 st. Ověřeno už asi deseti léty používání. Důležité je mít kamna ve středu objektu a rozproudí to vzduch všude bez nucené ventilace a ještě ráno jsou kamna teplá. Kamna jsou vysoká s malým ohništěm a výkon dají ideální a rozhodně tam nemusím valit jak do lokomotivy. Jen to chce prostě zvolit správná kamna a znát tepelné ztráty objektu.

Pokuď vám stačí tři brikety na den , tak ani nemusíte mít kamna :-) . To máte minimálně nízkoenergetický dum . Jinak samozřejmě pak ve všem s vámi souhlasím , centrálně umístěný zdroj je nejlepší . Vám by stačila nějaká lepší klimatizace (tepelné čerpadlo vzduch- vzduch) co dobře v zimě topí a nemusíte se starat o nějaká kamna . Jinak teplovzdušná uděláte ze sálavých uplně jednoduše . Stačí je dát do ohrádky , třeba vyzdít z cihel a nechat tam mezeru 4 až 5cm . Tím uděláte druhý plášt a máte teplovzdušná . Dole samozřejmě udělat nasávání vzduchu , aby to lépe proudilo . A máte to i s mírnou akumulací :-)

Jedná se o byt 100m2, dobře zatepleno. Původní zdroj topení je elektrokotel, ale topíme hlavně v kamnech. Loni jsem měl balík briket za 50Kč na 2,5 dne. Letos to bude horší, ale to elektřina taky. A ono s tím moc práce není. Jednou za týden vysypat popelník. Ani sklo není prakticky třeba čistit. A teplo je příjemnější než z radiátorů.
Spotřeba je taková jak píšu. Pokud nemrzne tak tři brikety, jinak pět. A víc bylo třeba, jen když venku padaly teploty pod -15, což tady u nás na jihu Moravy bylo za poslendích deset let tak 5x? Možná ani to ne.
Ty kamna nebyly nejlevnější, ale byly mi do toho prostoru doporučeny a dobře jsem udělal. Na nějaké vyzdívání tady není místo a ani důvod, když se dvouplášťová kamna běžně prodávají.

Tepelná ztráta je počítaná pro tuším -12°C. Druhá věc je, jestli se bude topit celý den, nebo až přijde první člověk z práce domů. Při topení od rána bych bral určitě ty slabší, byť tedy já bych za obyčejná kamna tolik peněz nedal. Za 60 tis jsou samoregulovací Aquaflam HS flamingo pro připojení na teplovodní okruh.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru