Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák mě kopnul

Ahoj. Umývám plynový sporák a jak jsou tam ty elektrické zapalovače, tak mě to začalo samo jiskřit v pravidelném intervalu, jako bych se neustále snažil zažehnout plyn. Asi se někde dostala voda nebo čistící tekutý prostředek. A taky mě to 2x koplo. Je bezpečné v umývání sporáku pokračovat? Nerad bych v takovém nepořádku umřel, kdyžtak až douklízím.

loading...
Předmět Autor Datum
Patrně odpojen nulák a fáze je na kostře. Zkontrolovat a prohlédnout přívod, ev. podle schopností za…
Kyncl 24.06.2022 15:42
Kyncl
To nebude ono, spíš je něčím zkratovaný generátor VN pro zapalování. Rozebrat, vyčistit, vysušit.
bahno 24.06.2022 17:06
bahno
Stačí jen nepřipojený, svodové proudy udělají své. Tak jako na každém spotřebici, když není připojen…
ml1 27.06.2022 12:56
ml1
Odpoj sporák od zásuvky 230V. Predpokladám, že ťa kopla iskra a nie fáza. Potom doumývaj a skontrolu…
ok 24.06.2022 16:14
ok
Ktorý-že pako, nevzdelanec, masochista, tupec dnes disponuje s nehospodárnym, neúčinným, mastným, du… poslední
Nuda 27.06.2022 20:33
Nuda

Stačí jen nepřipojený, svodové proudy udělají své. Tak jako na každém spotřebici, když není připojené uzemnění (ono tam opravdu nebývá pro legraci).
Zažil jsem probíjející sporák na dovolené. Ne že by kopal, ale brněl dost a na občasné vyražení chrániče to stačilo. Pak jsem zjistil, že ta příšerná prodlužka, co k němu vedla byla jen dvoužilová (vůbec nehodnotim sporák v zásuvce). Ale ani nahrazení naší prodlužkou nepomohlo, kdo ví, jestli bylo to uzemnění zapojené z zásuvce, měl jsem podezření, že ne, jinak si to neumim vysvětlit. Spokojili jsme se s řešením, po dobu pečení nešahat na kovové části (sporák byl naštěstí z větší části z nevodivých materiálů) a čistit jen vyplé ze zásuvky.

Zavolat elektrikáře je asi nejjistější řešení. Nicméně jakýkoliv spotřebič by se (nejen) před čištěním měl vytáhnout ze zásuvky (sporák vypnout vypínačem ve zdi), to je základní pravidlo, které je na každém školení z padesátky (máme jednu část společnou s osobami poučenými (§4), kterým se musí říkat i takové věci) a je jistě i v každém návodu (bylo to i v návodu k televizi).

Odpoj sporák od zásuvky 230V. Predpokladám, že ťa kopla iskra a nie fáza. Potom doumývaj a skontroluj spínač/spínače iskry (buď tam je jeden centrálny, alebo na každý horák jeden individuálny, spriahnutý vždy s jedným horákom).

Ktorý-že pako, nevzdelanec, masochista, tupec dnes disponuje s nehospodárnym, neúčinným, mastným, dusivým, sovietskym CCCP plynom na varenie v hrncoch/pečenie v trúbe v domácnosti? Je 21.storočie.

Desiatky rokov si neviem vynachváliť úspornosť, čistotu na keramických/indukčných varných doskách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...