Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák mě kopnul

Stačí jen nepřipojený, svodové proudy udělají své. Tak jako na každém spotřebici, když není připojené uzemnění (ono tam opravdu nebývá pro legraci).
Zažil jsem probíjející sporák na dovolené. Ne že by kopal, ale brněl dost a na občasné vyražení chrániče to stačilo. Pak jsem zjistil, že ta příšerná prodlužka, co k němu vedla byla jen dvoužilová (vůbec nehodnotim sporák v zásuvce). Ale ani nahrazení naší prodlužkou nepomohlo, kdo ví, jestli bylo to uzemnění zapojené z zásuvce, měl jsem podezření, že ne, jinak si to neumim vysvětlit. Spokojili jsme se s řešením, po dobu pečení nešahat na kovové části (sporák byl naštěstí z větší části z nevodivých materiálů) a čistit jen vyplé ze zásuvky.

Zavolat elektrikáře je asi nejjistější řešení. Nicméně jakýkoliv spotřebič by se (nejen) před čištěním měl vytáhnout ze zásuvky (sporák vypnout vypínačem ve zdi), to je základní pravidlo, které je na každém školení z padesátky (máme jednu část společnou s osobami poučenými (§4), kterým se musí říkat i takové věci) a je jistě i v každém návodu (bylo to i v návodu k televizi).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny