Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení rozběhového kondenzátoru k čerpadlu

Zdravím,

dokázal by někdo poradit jak napojit rozběhový kondenzátor mezi tlakový spínač a čerpadlo ve vrtu? Od čerpadla mám klasicky 3 dráty - L, N, PE. K tlakovému spínači jsem dostal schéma k zapojení čerpadla 3F a ještě přes stykač, tak si nejsem jistý.

Tlakový spínač -> rozběhový kondenzátor
PE -> PE tam je to jasné; U -> Svorka L ???; V -> Svorka N ???;

Rozběhový kondenzátor -> čerpadlo

Svorka C - > L čerpadla (hnědá); Svorka A - > N čerpadla (modrá); Svorka PE -> PE; Je to tak? Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží od konštrukcie jednofázového motora. Rozbehový kondík je niekedy nutnosť kvôli hladkému rozb…
Nuda 13.06.2022 16:09
Nuda
Trocha teorie: Jednofázový proud nedokáže vytvořit točivé magnetické pole, motor se tak neroztočí. P… poslední
ml1 16.06.2022 11:39
ml1

Záleží od konštrukcie jednofázového motora.

Rozbehový kondík je niekedy nutnosť kvôli hladkému rozbehu krútiaceho momentu rotora, eliminovanie záťaži ističa, náporové prúdy na stator a rotor, šetrenie ložísk, hriadeli, tesniacich gufier a spol. amerických, kapitalistických, západných, protisovietskych vibrácii vyskytujúcich sa medzi nebom a zemou.

(Príklad: Niektoré rotačné sekačky na trávu 230V/50Hz sú vybavené kondenzátom a spol.)

Postupuj podľa servismanuálu so zapojením predmetného kondenzátora.

Trocha teorie:
Jednofázový proud nedokáže vytvořit točivé magnetické pole, motor se tak neroztočí. Při podrobnějším zkoumání například přes teorii symetrických složek se dá odvodit, že jednofázové vinutí tvoří dvě stejně velká točivá pole opačného směru. Když se potom vezme momentová charakteristika asynchroňáku (závislost momentu na otáčkách nebo skluzu) pro oba směry a udělá se jejich součet, tak zjistíme, že nulový moment je právě při nulových otáčkách. Ostatně stačí do motoru strčit a on se rozběhne. Takový rozběh je trochu nepraktický, takže se to řeší tím, že se rozbije tato symetrie pomocným vinutím, zapojeným přes impedanci (používá se kondenzátor). Díky tomu jedno z těch dvou točivých polí převáží a motor se rozběhne příslušným směrem. Fakticky je to potřeba jen pro rozběh, proto se ten kondenzátor zapojuje třeba přes odstředivý spínač. U malých motorků ale vítězí jednoduchost s rozběhovým kondenzátorem přiopojeným trvale. V takovém případě může být v motoru vestavený, což podle obrázků vypadá na tento případ ( https://kutilska.poradna.net/files/95310-whatsapp-image-2022-06-08-at-20-jpeg ) pokud se bavíme o místě kam vede L, N a ne o spoji mezi tou čárkovaně nakreslenou krabičkou a motorem (kondenzátor je zde připojený trvale mezi svorky M a A).
Pulzačními momenty bych to nekomplikoval, ty jsou (minimálně teoreticky) stejné jako u tří tází, tady je hlavně ten moment od zpětné složky, která tlačí na druhou stranu - ubírá z dostupného momentu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru